Het Crescas Taleninstituut 2021-2022: Ivriet, Jiddisj en Bijbels Hebreeuws

Alle taalcursussen mét toelichting overzichtelijk bij elkaar!

Gepubliceerd op: 2 september 2021

Lees hier meer over het nieuwe Crescas Joods Taleninstituut.
Wie:
Crescas
Waar:
online
Wanneer:
maandag 30 augustus 2021

Het onlangs opgerichte Crescas Joods Taleninstituut stelt zich ten doel cursussen in de Joodse talen aan te bieden. U leest het goed, de Joodse talen. Want naast het hedendaags Hebreeuws in Israël - Ivriet, zijn er in het jodendom in de diaspora Joodse talen ontstaan waarvan er tegenwoordig nog een aantal wordt gesproken. Die talen ontwikkelen zich ook en zijn daarmee een levende taal. Vooralsnog biedt Crescas cursussen aan in het Bijbels Hebreeuws, Ivriet en de voorheen meest verspreide Joodse taal van Europa, Jiddisj.
Ivriet en Jiddisj zijn talen die zich constant ontwikkelen. Nieuwe woorden, nieuwe slang en nieuwe invloeden bepalen deze talen van de hedendaagse sprekers. Het Ivriet van Israël verandert onder invloed van nieuwe immigranten, het hedendaags Jiddisj wordt vooral beïnvloed door de gebieden waar deze taal nu wordt gesproken, zoals New York. Deze vorm van Jiddisj verschilt duidelijk van het Europese Jiddisj dat onder andere in Antwerpen nog te horen is.

Crescas laat u kennis maken met deze rijke cultuur en opent deuren die anders gesloten blijven. De mogelijkheid om historische documenten in het Jiddisj te kunnen lezen kan u in contact brengen met de Joodse samenleving van weleer. Dat geldt ook voor de Nederlandse samenleving waar deze taal na 1817 op scholen niet meer onderwezen mocht worden maar tot zeker 1870 wel werd gebruikt. Het Bijbelse Hebreeuws laat u meer begrijpen van de Tora, het Ivriet brengt u in nauwer contact met de Israëlische samenleving.

Het leren van een taal opent nieuwe werelden en is aan te raden voor ieder die een nauwer contact met die werelden zoekt. Aarzel niet en ga naar het Crescas Joods Taleninstituut.

Oi vej, doe mee!

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Marc van Oostendorp Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Hoe Joods is het Nederlands?

In de loop van de eeuwen hebben de Joodse talen, en dan met name het Jiddisch, een grotere invloed gehad op het Nederlands dan je op het eerste gezicht zou verwachten voor een door de bank genomen...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.