Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je niet per sé op pad moet.

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021

Het oude Jeruzalem, werk in gemengde techniek van de in Tasjkent geboren en sinds 1991 in Israël wonende ingenieur en beeldend kunstenaar Yosef Reznikov (1937).

In 1993 werd Ruth Bader Ginsburg benoemd tot rechter van het federale Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Ze was de tweede vrouw die deze functie vervulde. Ginsburg groeide uit tot een van de bekendste juristen van de Verenigde Staten. Als rechter maakte ze zich hard voor gelijke rechten voor vrouwen en werd daarmee een pionier in de Amerikaans-feministische beweging. In tal van rechtszaken sprak ze zich op niet mis te verstane wijze uit over abortus, rechten van minderheden en seksisme. Het overlijden van RBG op 18 september 2020 kreeg wereldwijde media-aandacht.

De documentaire RBG (2018) geeft een unieke inkijk in het leven van Ruth Bader Ginsberg. Voorafgaand aan de filmvertoning geeft Lievnath Faber een inleiding waarin ze vertelt over de Joodse achtergrond van Ginsburg. Die wordt - opvallend genoeg -  in de documentaire niet belicht.
Lievnath Faber is filmwetenschapper en medeoprichter van de Joods-culturele hub Oy Vey n Amsterdam.


Type:
film
Wie:
Joods Cultureel Kwartier
Waar:
Auditorium Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 2 september 2021
Tijd:
19.00-21.00 uur

De Israëlische operaregisseur Hanan Snir is een buitenbeentje maar wel een die een naam te verliezen heeft als het gaat om opzienbarende producties. En nu heeft deze 78-jarige bad ass de beroemde verismo-opera I Capuleti e I Montecchi van Vincenzo Bellini onder handen genomen: hij cast twee vrouwen als hoofdrolspelers in de nieuwe voorstelling van de Israëlische Opera die op 12 augustus in première ging.

The Jerusalem Post vroeg Snir onder meer of hij zich geen zorgen maakte over de reactie van het operapubliek. Het antwoord lees je in LGBT-friendly remake of 'Romeo and Juliet' is vintage Hanan Snir.

POLIN, het museum voor de geschiedenis van de Poolse Joden in Warschau, heeft zeven virtuele rondleidingen opgezet onder het motto Tours of the exhibition. No need to leave home. Elke rondleiding duurt circa 15 minuten en vertelt je, in fraaie beelden, aspecten van de Pools-Joodse geschiedenis waar we eigenlijk maar weinig wat weten.
De rondleidingen zijn Engels ondertiteld. Je kunt kiezen uit 1) Kooplieden, bankiers, diplomaten. Joden in het oude Polen, , 2) Het tolerants Pools-Litouwse Gemenebest, 3) Het rijk van de vrouw, het rijk van de man, 4) Met de trein naar de moderniteit - hoe veranderde de wereld van Poolse Joden in de 19de eeuw? 5) Naar "Mała Ziemiańska" voor zwarte koffie met een scheutje melk. De wereld van Joodse dichters, schilders en filmmakers in het interbellum Polen, 6) De Sjoa komt aan bod in Wie waren ze, wat voelden ze, wat gebeurde er met hen? en 7) Blijven of vertrekken? Dilemma's van Poolse Joden die de Sjoa hebben overleefd.

Type:
tentoonstelling
Wie:
POLIN Museum of the History of Polish Jews
Waar:
Online
Wanneer:
maandag 16 augustus 2021
Tijd:
dagelijks

De leden van het Diwan Saz-ensemble geloven in de kracht van muziek die bij de toehoorders een gevoel van genezing en bevrijding oproept. Diwan Saz heeft een aanzienlijk track record met optredens over de hele wereld. In hun muziek gebruiken ze schitterende traditionele muziek uit het verleden en verwerken die tot haast gewijde hedendaagse klanken.

In april 2021 speelde de groep in St. Michael's Cave tijdens het Gibraltar World Music Festival en het aanpalende festival Brightmed’s Sephardic Stories als onderdeel van het programma Out Of Chaos.

Lees meer over de musici en hun missie op diwansaz.com.


Type:
muziek
Wie:
Jewish Music Institute
Waar:
Online
Wanneer:
vrijdag 13 augustus 2021
Tijd:
dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.