Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online.

Gepubliceerd op: 18 november 2021

Love TLV, spray paint op plexiglas van de hedendaagse Israëlische beeldend kunstenaar Dan Groover. Hij begon zijn loopbaan toen hij 14 was in Parijs, met 'taggen'en maakte meteen naam in de stedelijke underground graffiti kunstscène. Voor Groover was taggen de beste manier vrijuit zijn mening kenbaar te maken. Meer dan dertig jaar later gebruikt hij zijn ervaring als tag artist nog steeds. Hij is oprichter van de Beyond the Walls Community, waarvan meer dan vijftig Israëlische street art kunstenaars artiesten lid zijn.

Maandag 29 november ontvangt Emile Schrijver de Bezalel, Mordechai en Nessa Narkiss prijs 2021 voor zijn uitmuntende onderzoek op het gebied van Joodse kunst. De prijs wordt uitgereikt door het Centrum voor Joodse Kunst aan de Hebreeuwse Universiteit.

Emile is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en is hij hoogleraar Joodse Boekgeschiedenis aan de UvA en conservator van de particuliere Braginsky-collectie in Zürich. Van 1986 tot 2015 was hij conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana. Daarnaast is hij voorzitter van de Association of European Jewish Museums en heeft hij net een roman gepubliceerd, de literaire thriller De Hillel Codex.

De prijs zal worden uitgereikt tijdens een online ceremonie op 29 november om 19.00 uur.  Bij die gelegenheid zal Emile een lezing houden met als titel 'De Joodse kunstgeschiedenis en de Joodse boekgeschiedenis ontmoeten elkaar voor de laatste keer: het einde van de decoratie van Hebreeuwse handschriften in West-Europa'.

Je kunt bij de ceremonie en de lezing aanwezig via Zoom. Klik op de link om je daarvoor aan te melden.

Preek van de Leek met Natascha van Weezel

De Preek van de Leek is een initiatief waarbij personen die in de samenleving van zich hebben laten horen, gelovig of niet, wordt gevraagd een preek te houden in een eredienst. 

Natascha van Weezel (31) is publicist en filmmaker. Ze is naar eigen zeggen agnost en niet-praktiserend Joods. Ze zet zich erg in voor een dialoog tussen moslims en Joden en schreef een boek over de derde generatie overlevenden van de Sjoa, waartoe ze zelf behoort. "Ik wil graag meedoen aan de Preek van de Leek omdat ik altijd wil verbinden. Dat kan ik op deze bijzondere manier doen."   
Guido van de Meent verzorgt de muzikale omlijsting.

Let op: van de bezoekers wordt gevraagd de corona Check-App te tonen. Kom op tijd want vol = vol.

Ben je niet in de gelegenheid deze #preekvandeleek2021 bij te wonen: op YouTube kun je op de dag zelf de livestream volgen, of op een later tijdstip terugkijken.

Type:
lezing
Wie:
Preek van de Leek
Waar:
Doopsgezinde Kerk, Herengracht 431, Amsterdam
Wanneer:
zondag 28 november 2021
Tijd:
17.00 uur, krek open om 16.30 uur

Symposium Requiem van Theresienstadt: herinnering – propaganda – muziek

Requiem van Theresienstadt. vertelt het verhaal van kampgevangenen in het concentratiekamp Theresienstadt die in 1943/44 zestien keer het Requiem van Verdi uitvoerden als daad van verzet.

Tijdens de Nacht van het Jodendom in 2019 wijdde Julie-Marthe Cohen er al enkele woorden aan: het Requiem van Theresienstadt. Een aangrijpend concert-drama dat op zondag 12 december 2021 zal worden uitgevoerd in de Beurs van Berlage. Dit concert wordt semi-live uitgezonden door de NOS op NPO2.

P r o g r a m m a

- 19.30-19.35 uur: Welkom door de voorzitter NGJS en moderator Jan Willem van Henten 

- 19.35-19.40 uur: Korte inleiding over het Requiem van Theresienstadt door Julie-Marthe Cohen, bestuurslid, NGJS en voorzitter van Stichting Requiem van Theresienstadt

- 19.40-20.10 uur: Karel Margry, hoofdredacteur van After the Battle, een Engels tijdschrift over de Tweede Wereloorlog.
De twee films van Theresienstadt. In het concentratiekamp Theresienstadt werden door de nazi’s twee films gemaakt. De film uit 1944 is later berucht geworden als een van de meest perfide nazipropagandafilms ooit gemaakt. Toch bestaan er over deze film veel misverstanden. De andere film werd in 1942 gemaakt, maar het is minder duidelijk of deze ook voor propaganda was bedoeld.

- 20.10-20.40 uur: Ria van den Brandt, onderzoeker aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen. ‘Weet je, het was allemaal net alsof’. Herinneringen aan Theresienstadt.
Theresienstadt had tijdens de Tweede Wereldoorlog een opvallend rijk cultureel leven. Menig getuige verwijst naar muziekuitvoeringen, toneelstukken en andere voordrachten. In de getuigenissen van veel Nederlandse overlevenden komen deze culturele verwijzingen een stuk minder voor. Hoe komt dat?

- 20.40-21.10 uur: Leo Samama, componist en musicoloog - Een Requiem in Theresienstadt.
Met de uitvoering van Verdi’s Requiem verzetten de Joodse gevangenen in Theresienstadt zich tegen de nazi’s met een ondubbelzinnige boodschap: Libera me! Ondanks de christelijke context zijn er tal van overeenkomsten tussen de Joodse en de christelijke dodenmis, het Kaddisj en het Requiem. De Joodse geestelijken waren daarom eerder bang voor de repercussies vanuit de kampleiding dan voor de voor Joden conflicterende gezongen teksten.

- 21.10-21.25 uur: Vragen uit de zaal.

- 21.25-21.30 uur: Afsluiting.

In de zaal is plaats voor maximaal tachtig personen. Meld je dus voor 30 november aan op mailto:[email protected] en wacht niet te lang,vol is vol!
De  toegang is gratis.

Meer informatie over het programma vind je op onderstaande flyer.

Type:
debat
Wie:
Nederlands Genootschap voor Joodse Studies (NGJS), Jonge Judaïci, de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture, de opleidingen Religiewetenschap, Hebreeuws en Joodse studies en Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet.
Waar:
PC Hoofthuis, Spuistraat 134 Amsterdam, zaal 105 (1e verdieping)
Wanneer:
donderdag 2 december 2021
Tijd:
19.30 uur (vanaf 19.00 uur inloop met koffie en thee)
Uitnodiging 2 december 2021

foto: Merlijn Doomernik

Operatie interview: Micha Wertheim

De programmareeks Operatie Interview van debatcentrum De Balie ontleedt het vraaggesprek. Daarbij wordt telkens één gast door drie vlijmscherpe interviewers bevraagd. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim voor de gast. Op 10 oktober 2021 was Micha Wertheim de hoofdpersoon..

Cabaretier, schrijver en stand-up comedian Micha Wertheim (1972) brengt zijn publiek graag in verwarring en doet niet aan een duidelijke moraal of voorgeschotelde meningen. Wertheims laatste theaterstuk werd "een totale mindfuck" genoemd en past daarmee naadloos in zijn oeuvre. 

Wertheim volgde Cultuur- en Wetenschapsstudies in Maastricht. Tijdens zijn opleiding raakt hij betrokken bij de universiteitskrant, waar hij zeer actief voor blijft. Na het behalen van zijn diploma verhuist Wertheim naar Amsterdam en sluit zich aan bij Comedytrain. Hij maakt inmiddels al ruim vijftien jaar theatervoorstellingen en schreef satirische columns voor onder andere VARA’s Spijkers met Koppen, de Dag, NRC NEXT, de Volkskrant, Vrij Nederland en AD magazine. Ook maakt hij sinds 2008 met Paulien Cornelisse de podcast Echt Gebeurd, waarin mensen verhalen die ze zelf hebben meegemaakt uit hun hoofd vertellen.

Type:
theater
Wie:
De Balie
Waar:
online
Wanneer:
woensdag 17 november 2021
Tijd:
altijd online

Op vrijdag 19 november is de release van de single 'Nog steeds een troubadour' van Lenny Kuhr. De tekst en de lyrics zijn van Stef Bos.
Lenny heeft de radiopremière van haar nieuwste liedje aan Volgspot gegund: donderdag 18 november werd de single na een gesprek met Lenny voor het eerst op de radio gedraaid - dat kun je terugluisteren via onderstaande link.
De single is te downloaden op Spotify en andere media.

Type:
muziek
Wie:
Lenny Kuhr
Waar:
NPO Radio 5
Wanneer:
donderdag 18 november 2021
Tijd:
20.00 - 22.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.