Boekennieuws

Over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Tussen Oder en Zenne
twee rivieren, twee grootvaders, twee oorlogen

Joseph Pearce

Amsterdam: Atlas Contact, 2022
Aantal blz.: 296
ISBN: 9789045040042

Ook als e-book verkrijgbaar

De grootvaders van Joseph Pearce groeiden op aan twee kanten van Europa. De een in het slaperige Vilvoorde onder de rook van Brussel. De ander in het bruisende Breslau, destijds een van de grootste steden van het Duitse keizerrijk. Een Vlaams-katholiek milieu tegenover een traditioneel Joods gezin. Rond 1900 ligt de toekomst voor hen open. Maar de twintigste eeuw gooit roet in het eten. Pearce ziet hun levens veranderen: de eerste auto’s verschijnen in het Belgische straatbeeld, de Breslause synagoge moderniseert. Al snel dringt de politiek zich aan zijn grootvaders op: militarisme, antisemitisme, Vlaams nationalisme en uiteindelijk het fascisme sluipen hun leven binnen; de twee wereldoorlogen maken het onontkoombaar. Beide grootvaders proberen hun gezin te beschermen, of ze daarvoor nu moeten vechten, honger moeten lijden, of, in het uiterste geval, moeten vluchten.

Tussen Oder en Zenne is een aangrijpende familiegeschiedenis die laat zien hoe de grote politieke omwentelingen van de eerste helft van de twintigste eeuw het leven van doodgewone families op zijn kop kon zetten. Maar paradoxaal genoeg zijn het juist die politieke gebeurtenissen die de twee grootvaders uiteindelijk bij elkaar brengen

Joseph Pearce (1951) is schrijver en was lange tijd recensent voor De Morgen. In 1999 debuteerde hij met Land van belofte. Daarna publiceerde hij meer dan tien romans, waarin vaak zijn eigen familiegeschiedenis een grote rol speelt. Tussen Oder en Zenne, twee rivieren, twee grootvaders, twee wereldoorlogen is wat hij noemt "een autobiografische geschiedenis". 

In liefde
Een memoir over leven en verlies

Amy Bloom

Amsterdam: Nijgh & van Ditmar, 2022
Aantal blz.: 208
ISBN: 9789038811352

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Janine van der Kooij
Oorsponkelijke titel: In Love: A Memoir of Love and Loss

De wereld van Amy Bloom en haar man Brian verandert voorgoed wanneer een MRI-scan een waarheid bevestigt die ze niet langer kunnen negeren. Geconfronteerd met de diagnose Alzheimer besluit Brian dat hij ‘in het harnas’ wil sterven en niet als een schaduw van zichzelf. In liefde is een openhartig, humoristisch en aangrijpend portret van een grootse liefde en een moedig afscheid.Amy Bloom (1953) is auteur van romans en korte verhalen. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de National Book Award. Haar recentste roman is Witte huizen (2018).

Amy Bloom (1953) is auteur van romans en korte verhalen. Ze schreef onder andere voor The New Yorker, The New York Times Magazine en The Atlantic Monthly. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de National Book Award.
Messianime als gevaarlijke herinnering
Bronnen, erfgenamen, actualiteit

Onder redactie van Theo de Wit en Eric Ottenheijm

Eindhoven: Uitgeverij Damon, 2022
Aantal blz.: 288
ISBN: 9789463403160

Messianisme is een filosofie van de geschiedenis die wortelt in het sterke besef dat onze sociale, religieuze en politieke orde mogelijk niet de juiste of enig mogelijke is. De komst van een messias of verlosser kan een uitweg bieden uit die negatief ervaren situatie. Hij brengt de bestaande orde, of die nu van religieuze of seculiere aard is, aan het wankelen, en zal daarom door de verdedigers daarvan niet in dank worden afgenomen.
Dit boek bespreekt zowel bronnen als erfgenamen van het messianisme. Het biedt een bonte verzameling teksten en denkers – filosofen, mystici, theologen – die kunnen worden gezien als erfgenamen van de messiaanse herinnering, onder wie Marx, Buber, Levinas, Agamben en Kafka.

Het boek bevat bijdragen van Bart J. Koet, Dineke Houtman, Eric Ottenheijm, Harm Goris, Joachim Duyndam, Leon Mock, Lieve Teugels, Marcel Poorthuis, Marcel Sarot, Marin Terpstra, Naud van der Ven, Peter J. Tomson, Philippe van Heusden, Rinse Reeling Brouwer, Theo de Wit, Theo Salemink, Victor Kal, Wilken Veen

Het boek Hitlers Diamanten (Uitgeverij Aspekt, 2020) van de Eindhovense auteur en oud-gemeenteraadslid Theo Beenen werd door onderzoeksjournalist Bart FM Droog bestempeld als antisemitisch. Het boek staat bovendien bol van complottheorieën over Joden. De uitgeverij haalde het boek na alle kritiek uit de handel. De auteur liet het daar niet bij zitten en daagde Droog voor het rechter.

Inmiddels is de uitspraak binnen: Droog werd vrijgesproken op alle punten.

Jonet volgde het verhaal vanaf het begin en vat het samen in Bart FM Droog vrijgesproken in rechtszaak tegen auteur Hitlers diamanten.
Toch lijkt het laatste woord nog niet te zijn gesproken, ook al heeft Beenen gemeld niet in hoger beroep te zullen gaan. Bart Droog houdt de lezers van zijn Facebookpagina op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

In het NPO1 programma Tijd voor Max van maandag 16 mei vertelde Aaltje van Zweden over haar nieuwe boek Waar ben je thuis?. Ze ontdekte bij toeval dat ze in een huis woont waar in de oorlog een familie van zeven personen uit is gedeporteerd en ging op onderzoek uit. En ze begon zich af te vragen wat er in de oorlog gebeurde met mensen met een beperking. Je kunt het fragment terugkijken op NPO Start, vanaf 30'24".

Het boek Messianisme als gevaarlijke herinnering zal op 19 mei 2022 worden gepresenteerd tijdens het afscheid van prof. M.J.H.M. Poorthuis bij Tilburg University.
Marcel Poorthuis zal bij die gelegenheid de rede 'De verborgen wijsheid van religieuze rituelen' uitspreken.
De gehele ceremonie zal vanaf 16.15 uur via een livestream te volgen zijn.

Plunder: A Memoir of Family Property and Nazi Treasure in Nederland uitgegeven als De nalatenschap, een joodse familiegeschiedenis is bekroond met de Sami Rohr Prize for Jewish Literature.
In maart 2022 werd de schrijver in een 'virtual book talk' geïnterviewd door Christine Schmidt (Wiener Holocaust Library, Excavation-Confrontation-Repair? Family Histories of the Holocaust).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.