Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, nieuws uit de boekenwereld, én deze week ook ramsj!

Gepubliceerd op: 3 december 2020

Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Clarice Lispector

Amsterdam: Querido, 2020
Aantal blz.: 120
ISBN: 9789045123615
Vertaald door: Arthur Japin, Benjamin Moser
Oorsponkelijke titel: O Mistério do Coelho Pensante (1967), A mulher que matou os peixes (1968), Quase de verdade (1978)

In Bijna waar vertelt de hond van de schrijfster hoe het zit met de kippen van de buurvrouw en de kwaadaardige vijgenboom. In De vrouw die de vissen doodde haalt Lispector liefdevol alle dieren aan die ze ooit had, tot de aap Lisette aan toe. Het raadsel van het denkende konijn, het titelverhaal, gaat over een konijn dat op mysterieuze wijze altijd weer ontsnapt.

De romans en korte verhalen van Clarice Lispector worden gewaardeerd door een groeiende groep nieuwe lezers. In haar kinderverhalen dringt ze door tot de diepste gedachten van haar huisdieren.

Met illustraties van Gerda Dendooven

Clarice Lispector (1920-1977) behoort ontegenzeggelijk tot de grootste twintigsteeeuwse auteurs van het Latijns-Amerikaanse continent en was de meest vernieuwende en oorspronkelijke Braziliaanse schrijfster van haar tijd. Haar complexe, soms experimentele oeuvre telt zowel romans en verhalen als autobiografisch werk.

Overleven na de Holocaust
Vergeten verhalen. Hoe Antwerpen, het 'Jeruzalem aan de Schelde' herleefde

Rosine de Dijn

Tielt: Kritak/Lannoo, 2020
Aantal blz.: 208
ISBN: 9789401468480

Ook als e-book verkrijgbaar

Op 9 mei 1945 ging het Duizendjarige Rijk voorgoed ten onder. Europa werd wakker op een puinhoop van menselijke ellende. Zes miljoen Europese Joden waren in die moordende nazi-rassenwaanzin gevallen. Ook Antwerpen, centrum van de diamantindustrie, was na de Tweede Wereldoorlog 'Judenrein'. Maar het 'Jeruzalem aan de Schelde' herleefde. De overlevenden van het inferno in Oost-Europa vonden er een nieuw thuis, ondanks de overlevingsschaamte die hen tot in hun diepste trauma's vervolgde.
Voor degenen die in de afgrond van het alles vernietigende vuur hadden gekeken, werd Knokke hun eerste naoorlogse vakantieoord, een klankbord voor emotionele herinneringen. Daarvoor zorgde Motke Weinberger, een Joodse patissier die actief was in het verzet en talloze levens redde. Hij bouwde na de Sjoa in Knokke het Grand Hôtel uit tot een ontmoetingsplaats voor de Antwerpse Joden.

Rosine de Dijn gaat in haar boek de confrontatie aan met het milieu waarin zij opgroeide, dat van de naoorlogse generaties die gevangen zitten in een zeepbel van misvatting en ontkenning. Ze gaat op zoek naar de achtergrond van de verhalen en naar de sporen van het onvermogen.

De Vlaamse Rosine de Dijn (1941) is journaliste en schrijfster, maar woont en werkt al jaren in Duitsland. Van haar verschenen verschillende bejubelde boeken zoals De vrouwen van de keizer (2000), Liefde, leed en passie. De vrouwen van Rubens (2002) en Gasten van de Führer (2014). Rosine weet altijd een boeiend perspectief te kiezen om bekende of minder bekende personen uit de geschiedenis te belichten.

Door leugens verleid
Hoe je fake news en andere vormen herkent en bestrijdt

Piet Klerks

Amsterdam: Prometheus, 2020
Aantal blz.: 544
ISBN: 9789044645767

Psychologische oorlogsvoering is gevaarlijke materie voor een democratie. Toch doen overheidsdiensten, ondernemingen en criminelen op grote schaal aan psychologische misleiding.
Door leugens verleid vertelt over de grootste misleidingsoperaties uit de geschiedenis tot nu: van het organiseren van een staatsgreep door überpropagandist Joseph Goebbels tot de kunst van virtuele verleiding. Peter Klerks laat zien hoe er met rubberen tanks en een sound system drie Duitse Wehrmachtdivisies op de vlucht werden gejaagd, hoe de CIA het feminisme op gang hielp en hoe er 96 boeven werden gevangen door een feest te organiseren.

Puttend uit historische, tot voor kort geheime bronnen, wetenschappelijk onderzoek en honderden vaak ontoegankelijke rapporten schetst Klerks een indringend beeld van misleidingstechnieken. De lezer wordt ingewijd in methoden als neuromarketing, militaire misleiding en propaganda.
Dit verontrustende boek schetst juridische en ethische dilemma’s, maar maakt in de eerste plaats verborgen kennis voor iedere lezer toegankelijk. Door leugens verleid daagt uit tot debat; kunt u het zich veroorloven stiekeme misleiding te negeren?

Peter Klerks (1958) studeerde politicologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op georganiseerde criminaliteit. Klerks was gemeenteraadslid in Amsterdam, werkt aan de Politieacademie en is raadadviseur bij het Openbaar Ministerie.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • In samenwerking met uitgeverij Querido kijken we met schrijfster Barber van de Pol op maandag 8 december om 17.00 uur met bewonderaars en experts naar het rijke oeuvre van Carry van Bruggen (1881-1932) en de waarde ervan heden ten dage. Van Bruggen legde als denker en schrijver het vrouwelijk bewustzijn zonder compromissen bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig. De bijeenkomst wordt live gestreamed vanuit Debatcentrum Spui 25. Als je je aanmeldt krijg je de dag voor het programma een link naar de livestream.
  • Volgende week verschijnt bij Amphora Books Bernie's oorlog; Dagboek van een Joodse boerenknecht 1942-1945 van Aline Pennewaard en Willy Lindwer.

Vers uit de ramsj geplukt

We lopen een beetje achter, maar pakken de draad weer op en gaan op zoek naar prachtige boeken die in de uitverkoop zijn beland.

Simone Korkus: De belofte en het land, een reis langs de Israëlische muur

Op een koude novemberochtend stapt Simone Korkus in haar auto en begint een gepassioneerde zoektocht aan beide kanten van de muur die Israël en de Palestijnse Autoriteit scheidt. Ze reist langs een wirwar van hekken, hoge betonnen muren, greppels en verplaatsbare wegversperringen, op zoek naar de verborgen werkelijkheid achter het nieuws. Uit de kleurrijke beschrijvingen van wat ze ziet in plaatsen als Jeruzalem, Tul Karem, Hebron, Sderot, in Palestijnse dorpen en Joodse nederzettingen, en uit gesprekken met Israëlische en Palestijnse vrienden, overlevenden van de Sjoa, Palestijnse vluchtelingen, Israëlische nabestaanden van terreur, soldaten en Fatah-beambten rijst een beeld op van een gesegregeerde en getraumatiseerde wereld. Onder het vernis van de gastvrijheid en openheid van Israëli's en Palestijnen bevindt zich een beerput van reële maar ook vaak irreële angsten, vooroordelen en waanideeën. Israëli's en Palestijnen blijken zich nauwelijks een voorstelling van elkaars leven te kunnen maken. In De belofte en het land laat Korkus zien hoe de mensen aan weerszijden van de muur leven en hoe het politieke conflict hun leven beheerst. Ze kiest geen partij en schrijft met grote compassie over de mensen die ze ontmoet.

ISBN: 9789029081504
Uitgegeven bij Meulenhoff, Amsterdam, 2008.

Anna Seghers: The Seventh Cross

Het boek beschrijft de vlucht van de mechanicus Georg Heisler met zes medegevangenen uit het fictieve concentratiekamp Westhofen. Op de vlucht voor zijn achtervolgers komt hij in aanraking met voormalige vrienden, familieleden en geloofsgenoten. De andere zes voortvluchtigen geven een voor een op, worden weer gevangen genomen of komen om. Het lukt Heisler als enige om aan de nazi's te ontkomen. Uiteindelijk belandt hij dankzij de hulp en solidariteit van enkele mensen - bekenden van hem, maar ook wildvreemden - op een schip dat hem naar Nederland brengt, buiten het bereik van zijn vervolgers. In concentratiekamp Westhofen had de kampcommandant zeven kruizen ter afschrikking van de overige gevangenen laten oprichten.

ISBN: 9780853457121
Uitgegeven door  Monthly Review Press, New York, 1989

Oorspronkelijke titel: Das siebte Kreuz.
In 2011 verscheen het boek in Nederlandse vertaling.

Marc Aronson en Marina Budhos: Eyes of the World. Robert Capa, Gerda Taro and the invention of modern photojournalism

Robert Capa en Gerda Taro waren jonge Joodse vluchtelingen, idealistisch en verliefd. Als fotografen in de jaren dertig van de vorige eeuw gingen ze op weg om de belangrijkste strijd van hun generatie vast te leggen: de strijd tegen het fascisme. Als een van de eersten die de moderne oorlogsvoering in beeld brachten, maakten Capa, Taro en hun vriend Chim krachtige foto's van de Spaanse Burgeroorlog, die rechtstreeks van de actie naar de nieuwsmagazines ging. Ze voegden een menselijk gezicht aan die oorlog toe, met hun iconische foto's van een liefhebbend paar dat rust, een op zijn hoede zijnde wees, en - altijd - meer en meer vluchtelingen: mensen die door bommen, geweren en vliegtuigen uit hun huizen werden verdreven.
Wij weten tegenwoordig niet beter, maar Capa en Taro waren pioniers en brachten voor het eerst de crises en drama's van hun tijd door fotografie bij de mensen thuis.
Met een keur aan personages, variërend van Langston Hughes en George Orwell tot Pablo Picasso en Ernest Hemingway, en vol met dramatische foto's, posters en ander beeldmateriaal, is hier Capa en Taro's meeslepende, tragische en uiteindelijk inspirerende verhaal.

ISBN: 9780805098358
Uitgegeven door St. Martin's Press - Macmillan Publishers, New York, 2017
Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.