Het zevende kruis

Gepubliceerd op: 23 september 2011

Het zevende kruis

Anna Seghers

Amsterdam: Van Gennep, 2011
Aantal blz.: 389
ISBN: 9789461640307

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Roosje Voorhoeve
Oorsponkelijke titel: Das siebte Kreuz

Het zevende kruis beschrijft de vlucht van de mechanicus Georg Heisler met zes medegevangenen uit het fictieve concentratiekamp Westhofen. Op de vlucht voor zijn achtervolgers komt hij in aanraking met voormalige vrienden, familieleden en geloofsgenoten. De andere zes voortvluchtigen geven een voor een op, worden weer gevangen of komen om. Het lukt Heisler als enige om aan de nazi's te ontkomen. Uiteindelijk belandt hij dankzij de hulp en solidariteit van enkele mensen - bekenden van hem, maar ook wildvreemden - op een schip dat hem naar Nederland brengt, buiten het bereik van zijn vervolgers. In concentratiekamp Westhofen had de kampcommandant zeven kruizen ter afschrikking van de overige gevangenen laten oprichten.

Opmerkelijk: In de film Good Bye, Lenin! wordt het boek Das siebte Kreuz op de boekenplank gezet, als er voor de moeder van de hoofdpersoon gedaan moet worden alsof de Wende in Duitsland nog niet heeft plaatsgevonden en dat de DDR dus nog voortduurt. Het boek van Seghers behoorde in de DDR tot de verplichte schoolliteratuur.

Anna Seghers (pseudoniem voor Netty Reiling, 1900-1983) was lid van de communistische partij en van de socialistische schrijversbond en hoorde daarom toen in 1933 Hitler aan de macht kwam tot de meest bedreigde groep Joodse en bovendien communistische intellectuelen. Ze werd korte tijd in hechtenis genomen en vluchtte daarna naar Parijs, waar ze tot 1940 bleef.
Daar woonde in die dagen ook de Duitstalige schrijver Ernst Weiß, op wie Seghers het personage Weidel uit Transit baseerde. Net als Weidel pleegde Weiß zelfmoord aan het begin van de oorlog en liet een koffer manuscripten na. Anna Seghers zelf vluchtte naar Mexico. De complete roman werd in 1942 in het Duits uitgegeven door de Mexicaanse uitgeverij „El Libro Libre“ ('Het vrije boek'). In de VS verscheen zowel een Engelse vertaling als later een stripversie van het boek.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.