De zure stad

een biografie van tafelzuur in Amsterdam

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

De zure stad
Een biografie van tafelzuur in Amsterdam

Paul van Ravestein, Monique Mulder

Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2022
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789038810355

**Wist je dat Amsterdam een heuse tafelzuurgeschiedenis heeft? Sinds kort ligt het boek De zure stad, een biografie van tafelzuur in Amsterdam in de winkel.**

Ratelende wielen van karren op de kasseien, vletten vol zuurkoopwaar in de grachten. Amsterdam was rond 1900 een levendige smeltkroes van geuren en culturen, van alle klassen en standen, rijk en arm, en van emigranten en immigranten. Zuur is wat de venters uit de Amsterdamse Jodenhoek met elkaar verbindt. Dat culinaire mengsel van zout en/of azijn en kruiden waarin groenten worden ingelegd.

Laag voor laag brengen Paul van Ravestein en Monique Mulder in De zure stad het verhaal van het Amsterdamse zuur in kaart: van inleggerijen, conservenfabrieken en -veilingen tot de venters. 

Met ruim vierhonderd sprekende beelden laten de auteurs zien en bijna ruiken hoe het zuur bepalend is geweest voor de culturele identiteit van Amsterdam. De augurken, uitjes en haringen schilderen de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad.

Kijk voor meer informatie op de website van uitgeverij Nijgh en Van Ditmar.

Op dinsdag 14 februari is de boekpresentatie in Sjoel Amstelveen aan de Max Havelaarlaan 435 in Amstelveen. Aanmelden vooraf is verplicht. Dit kan via email: cultureel@sjoelamstelveen.nl

Voor (buiten)leden van Sjoel Amstelveen is de entree gratis. Voor niet-leden zijn de kosten 5 euro per persoon (te voldoen aan de zaal).

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur


 

Paul van Ravestein en Monique Mulder zijn het creatieve brein achter het strategisch communicatie- en designbureau Mattmo, zij als oprichter, hij als de creatief directeur. Het tweetal heeft een fascinatie voor geschiedenis en (eet)cultuur. Monique is medeoprichter van Dutch Cuisine. Paul heeft een onstuitbare drang geschiedenissen van merken of producten tot in de details uit te zoeken. Voor het boek De zure stad heeft Paul ruim twee jaar lang in archieven talloze documenten, interviews en duizenden foto’s doorgespit.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.