De reis van de mensheid

Waar welvaart en ongelijkheid vandaan komen

Gepubliceerd op: 31 maart 2022

De reis van de mensheid
Waar welvaart en ongelijkheid vandaan komen

Oded Galor

Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789403163819

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Pon Ruiter, Linda Broeder
Oorsponkelijke titel: The Journey of Humanity, the Origins of Wealth and Inequality

In een fascinerende reis van het begin van de mensheid naar het heden en weer terug, biedt de wereldberoemde Israëllsche denker Oded Galor een boeiende oplossing voor twee fundamentele en onderling verbonden mysteries: menselijke welvaart en ongelijkheid. Hoe komt het dat onze levensstandaard die van alle andere soorten ver overtreft? Waarom is de vooruitgang zo ongelijk verdeeld over de wereld? En hoe zijn de grote verschillen tussen landen ontstaan?

Galor laat zien hoe technologie, bevolkingsomvang en aanpassingsvermogen slechts tweehonderd jaar geleden leidden tot een verbluffende verandering in de geschiedenis van de mens en legt de uiteindelijke oorzaken van ongelijkheid bloot: onze voorouders die geografisch gezien gunstig leefden en een rijke diversiteit kenden, vonden het pad naar welvaart, terwijl degenen die deze voordelen misten vanaf het begin werden benadeeld.

Met een ecologische crisis op de stoep blijkt dit hoopvolle boek van unieke betekenis en ongeëvenaarde relevantie: De reis van de mensheid toont wat onze soort nodig heeft om te overleven – én te gedijen.

Oded Galor (1953) is professor aan Brown University en de grondlegger van de ‘unified growth theory’ (uniforme groeitheorie). Eerder werkte hij aan de universiteiten van Tel Aviv en Jeruzalem. Hij ontving verschillende onderscheidingen en werd verkozen tot lid van de Academia Europaea. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.