The Plum Trees

Gepubliceerd op: 24 juni 2021

The Plum Trees
A Novel

Victoria Shorr

New York: W. W. Norton & Company, 2021
Aantal blz.: 272
ISBN: 9780393540857

Ook als e-book verkrijgbaar

Consie keert terug naar Ohio voor een begrafenis, maar wanneer ze bij toeval een oude brief ontdekt waarin de mogelijke ontsnapping van haar oudoom uit Auschwitz wordt beschreven, wil ze alles te weten komen over de vreselijke gebeurtenissen die onuitwisbaar in het verleden van haar familie zijn geëtst. Ze doorzoekt documenten, databases en mondelinge interviews met overlevenden van de Sjoa om te kunnen reconstrueren wat er met haar oudoom is gebeurd in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt antwoord op vele vragen, andere blijven voor altijd raadsels waarvoor geen oplossing te vinden is.

De schrijfster voert de lezer terug naar het Europa van de jaren veertig, waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt en oudoom Hermann, zijn vrouw en drie dochters de Sjoa aan den lijve meemaken. De pruimenbomen uit de titel vormen de rode draad in het narratief, te beginnen met de pruimenbomen in de tuin van Hermann in Tsjechoslowakije. Consie, die in haar jeugd graag samen met haar grootvader pruimen at, ontdekt zeventig jaar later dat de vruchten de connectie vormen tussen haarzelf en haar geërfde familieverleden. Pruimen blijken niet alleen voor Hermann en zijn dochters een betekenisvol symbool voor het leven vóór de Sjoa, ook Consie kan pruimen nooit meer zien als zomaar een vrucht.

Shorr vervaagt het verschil tussen heden en verleden, een techniek die laat zien hoe huidige en toekomstige generaties belast zijn door de trauma’s van hun voorouders. 


Victoria Shorr is de auteur van de romans Midnight. Three Women at the Hour of Reckoning (2019) en Backlands (2016). Ze was mede-oprichter van de Archer School for Girls in Los Angeles en de Pine Ridge Girls' School in South Dakota, de eerste onafhankelijke, cultureel gebaseerde basisschool voor meisjes in een reservaat voor Native Americans. Ze woont afwisselend in New York en Californië. The Plum Trees (2021) is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.