Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvan je in eigen huis kunt genieten.

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

Zelfportret met kaarsen c.1910 - Lily Delissa Joseph (1863-1940). De Britse kunstenares en feministe Delissa Joseph was een groot bewonderaar van Rembrandt en diens gebruik van licht en schaduw. Dit schilderij is kenmerkend voor haar werk: portretten en interieurs en een beperkt kleurenpalet.

Daags voor de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust op 27 januari 2022 kun je bij de Nationale Bibliotheek van Israël de lezing Auschwitz in Film: 75 Years of Holocaust Cinema via Zoom bijwonen. De lezing wordt gegeven door Rick Brownstein, vooraanstaand internationaal expert op het gebied van de geschiedenis en Sjoafilms. 


Zijn betoog stelt de vraag centraal hoe film de herinnering aan de dodelijkste en meest gedocumenteerde plek op aarde heeft beïnvloed. Wat kunnen we leren van films als The Day the Clown Cried (1972), Sophie's Choice (1982), Schindler's List (1993), La vita è bella (1997), The Grey Zone (2001), The Boy in the Striped Pyjamas (2008), Son of Saul (2015) en vele andere 'Holocaustfims'?

Rick Brownstein is sinds 2014 betrokken bij Yad Vashems International School for Holocaust Studies in Jeruzalem, waar het gebruik van Sjoa filmgeschiedenis in tal van educatieve projecten in Israël en elders centraal staat in het curriculum. In 2021 verscheen van zijn hand Holocaust Cinema Complete: A History and Analysis of 400 Films, with a Teaching Guide.


Type:
lezing
Wie:
Nationale Bibliotheek van Israël
Waar:
online
Wanneer:
maandag 24 januari 2022
Tijd:
19.00 uur

[Streetwise Hebrew][1] is "een hapklare podcast over het moderne Hebreeuws en het alledaagse taalgebruik", waarin gastheer Guy Sharett uitlegt wat we vanuit de taal kunnen leren over de Israëlische psyche, maatschappij en cultuur.

Streetwise Hebrew had ooit, voor de podcasts werden ondergebracht bij TLV1, een eigen website met allerlei andere boeiende informatie, video's en podcasts. Zeker de moeite waard om ook eens in te grasduinen.

TLV1 biedt, naast Streetwise Hebrew, nog vijf themapodcasts: Israel in Translation, over Israëlische literatuur in Engelse vertaling, Kol Cambridge, met het focus op Israëlische musici van nu en vroeger, de wekelijkse Promised Podcast is een driegesprek over actuele politieke, culturele en maatschappelijke issues, Tel Aviv Review gaat op deze thema's meer de diepte in, en WhyWhyWhy! bevat opnames van live shows waarin allerlei mensen vertellen over hun belevenissen in Israël.

Corona heeft korte tijd roet in het eten gegooid, maar inmiddels zijn vrijwel alle themapodcasts weer up to date.

Type:
podcast
Wie:
TLV1
Waar:
online
Wanneer:
zondag 2 januari 2022
Tijd:
Altijd online

Het schilderij van de vrouw met twee sjabbeskaarsen, waarmee deze pagina opent, is onderdeel van de collectie van de Ben Uri Gallery and Museum, dat van 1915 tot 1996 in de Joodse wijk Whitechapel in het Londense East End was gevestigd. 

In 2002 herrees de Ben Uri Gallery and Museum en is sindsdien uitgegroeid tot een gerenommeerd instituut op het gebied van werk en leven van Joodse en andere immigrantenkunstenaars in Groot-Brittannië sinds 1900. Helaas bleek het financieel niet haalbaar de Ben Uri Gallery and Museum in een groot, centraal gelegen fysiek gebouw te laten voortbestaan. In 2018 werd de keus gemaakt om Ben Uri om te bouwen tot een volledig virtueel museum en onderzoekscentrum.
En wát een genoegen om daaraan een bezoek te brengen! Neem de tijd om door de prachtig opgezette website te scrollen: je rolt van de ene verbazing in de andere.
Je komt de verschillende onderdelen van de website binnen via het bescheiden drop-down menu dat je op alle pagina's terugvindt in de rechterbovenhoek.

In Auschwitz kwamen fysiek sterke Joodse mannen gedwongen in het Sonderkommando terecht. "De keuze die de mannen hadden, was zelfmoord plegen of overleven en het afschuwelijkste werk uitvoeren", schrijft Bart Nauta in een artikel over zijn onderzoek naar de Nederlanders in het Sonderkommando die werkten bij de gaskamers van Auschwitz-Birkenau. Op 6 mei 2021 ontmoette Arnon Grunberg onderzoeker Bart Nauta en filosofe Alicja Gescinska voor een gesprek over het Sonderkommando en dader- en slachtofferschap.

De gesprekspartners werden er door het Amsterdams debatcentrum De Balie van op de hoogte gesteld dat hun gesprek een van de hoogtepunten van afgelopen jaar is geweest. Alle reden dus om het in ons medium nog eens onder de aandacht te brengen.

Type:
debat
Wie:
deBALIE
Waar:
online
Wanneer:
zondag 2 januari 2022
Tijd:
altijd online

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.