Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 17 december 2020

Het Ben Uri Museum presenteerde van oudsher al een aanzienlijk deel van zijn collectie online, maar heeft nu een volledige make-over ondergaan.
De coronapandemie heeft de transformatie in een stroomversnelling gebracht, en kreeg een extra zetje doordat de kosten voor het fysieke museum steeds zwaarder gingen drukken. De vijf minuten durende video Ben Uri The First Full Scale Virtual Museum & Research Centre gaat over het hoe en wat.

Op 7 november kwamen Lauren Brody, Adrianne Greenbaum, Marilyn Malkah Lerner, Cookie Segelstein, en Susan Abbe Hoffman-Lankin-Watts bij elkaar voor een eenmalig klezmerconcert en noemden zich Di Naye Froyen Kapelye.
Vijf vrouwen die ieder voor zich een grote naam hebben verworven in de wereld van de klezmer. Ze stelden hun concert samen om eer te bewijzen aan honderd jaar vrouwenkiesrecht, de levens van Oosteuropese vrouwen die door integratie en assimilatie een plek maakten voor zichzelf in de VS. Met dank aan de afdeling muziek van het Mount Holyoke College in South Hadley, Massachusetts, dat met een serie lezingen en concerten vrouwen in de schijnwerper wil zetten.

Het concert werd gestreamed via Zoom en is op Vimeo/Di Naye Froyen Kapelye terug te zien.

Professor William Kolbrener geeft zondag 20 december om 18.00 uur een lezing over Joden in het Amsterdam van de 17de eeuw en gaat in op de relatie tussen kunstschilder Rembrandt en geleerde en schrijver Menasseh ben Israel.
Je kunt de lezing Midrash of the Northern Renaissance: Reading Rembrandt bijwonen als je je van te voren aanmeldt op de website van My Jewish Learning.

Alvast voor je agenda: woensdag 13 januari om 20.00 uur: Bange mensen stellen geen vragen, een avond over Renate Rubinstein, met Ronit Palache, Roxane van Iperen, Marja Pruis, Olga Zuiderhoek en Theodor Holman. Dit evenement wordt live gestreamed, dus je kunt erbij zijn!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.