Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: donderdag 7 januari 21, 10:00

Afbeelding: detail van het schilderij 'Their Plans Never Came Out Right' van Mark Podwal (New York, 1945).

Het in 1967 opgerichte tijdschrift Studia Rosenthaliana, Journal of the History, Culture and Heritage of the Jews in the Netherlands maakt een doorstart, nu als open access tijdschrift. Dat betekent dat dit beroemde periodiek vanaf nu tweejaarlijks zal verschijnen en kosteloos online toegankelijk zal zijn via Amsterdam University Press, de uitgever van Studia Rosenthaliana.

Het eerste nummer is meteen een dubbelnummer met als thema The Jewish Bookshop of the World; Aspects of Print and Manuscript Culture in Early Modern Amsterdam. Meer informatie over Studia Rosenthaliana vind je op de website van het Menasseh ben Israel Instituut.

Ter gelegenheid van dit bijzondere nummer werd de allereerste Menassehcast opgenomen, een podcast waarin Prof. Emile Schrijver, specialist in Joodse boekgeschiedenis en algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, spreekt met gastredacteur dr. Theodor Dunkelgrün (Universiteit Cambridge) over de geschiedenis van het Joodse boek in Amsterdam.

Ook alle eerdere door het MbII georganiseerde lezingen en interviews zijn online terug te luisteren.

In de bloedstollende Netflix-serie Fauda speelt Rona-Lee Shim'On de rol van de Israuelische geheimagente Nurit. In het echte leven is dat Shir Peled.
Op 22 December nodigde de Collectieve Israel Actie CIA beide vrouwen uit voor een spannend exclusief online gesprek. Dat werd live gestreamed, en is nu op YouTube terug te kijken.
Nani Noam Vazana zorgde voor de muzikale intermezzo's.

Een aanrader voor liefhebbers van deze prijswinnende politieke thriller, waarvan een vierde seizoen in de maak is.

Wistje dat het woord 'fauda' Arabisch is voor 'chaos'?

Hello Israel TV (izzy) zocht opvallende foto's bij elkaar die samen een beeld geven van het jaar 2020 in Israel.

The show must go (ON)LINE: Swan Lake is back in the NITE Hotel!

Het gezelschap Club Guy en Roni maakte in het najaar van 2020 een eigenzinnige versie van het wereldberoemde klassieke ballet Het zwanenmeer. Voor balletliefhebbers is het opletteb geblazen: niets in dit Swan Lake is zoals je dat gewend bent…
Op Club Guy en Roni lees je meer over deze bijzondere voorstellingen, die op donderdag, vrijdag en zaterdag telkens door 30 mensen online kan worden bijgewoond.

Op muziekblog Basia con Fuoco kun je kennis maken met [de Russische pianist en componist Samuïl Jevgenjevitsj Feinberg (1890-1962). Ooit was hij een wereldberoemde pianovirtuoos, en  de eerste die in de Sovjetunie  integraal Das Wohltemperierte Klavier van J.S. Bach heeft uitgevoerd. Volgens Basia Jaworski zijn Feinbergs composities 'muziek waar je moeite voor moet doen'.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.