Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers en boekpresentaties

Gepubliceerd op: 11 november 2021

Het opengeslagen boek (1925), van de Spaanse kubistische schilder José Victoriano González-Pérez, beter bekend als Juan Gris (1887-1927). 

De mantel

Silvain Salamon

Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet, 2021
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789089249654

Op een zeer strenge Poolse winteravond zat de oude rabbijn Menachem Mendel van Kotzk, gehuld in een pelsmantel, te studeren voor het haardvuur. Plots werd er aangebeld. De rabbijn stormde zo snel als hij kon de trappen af en trok tegelijk zijn mantel uit, die hij op de grond wierp. Hij opende de deur en de koude vrieslucht stroomde het huis binnen. Voor de deur stond, hoe kan het anders, een reiziger die vroeg of hij even binnen mocht komen om weer warm te worden. Nadat hij wat gegeten had en een tijdje had gerust, vervolgde de reiziger zijn tocht.
De rebbetzin vroeg haar man: "Waarom heb je daarnet je mantel uitgetrokken?" De rabbijn antwoordde:  Door mijn mantel uit te trekken en bij het openen van de deur de bijtende kou over me heen te krijgen, kon ik de pijn van de reiziger werkelijk aanvoelen en meer begrip opbrengen voor zijn lijden. Zo kon ik hem beter helpen."

Soms moet je, om een ander te begrijpen, de dikke vacht die je omgeeft uittrekken. Maar soms moet je ook de mantel van de ander uittrekken. Dat is precies wat er gebeurt in de verhalen uit deze bundel, die een uitgesproken Joodse signatuur dragen en zich afspelen in verschillende werelddelen. Zowel Joodse problematiek als universele thema’s als angst, eenzaamheid en liefde komen aan bod.
De schijn in het begin van een verhaal contrasteert met de verrassende werkelijkheid aan het einde, wanneer de personages hun ware gelaat laten zien. Wat overblijft, is begrip, mededogen en liefde.

Silvain Salamon werd geboren in Antwerpen uit een Belgische vader met Hongaars-Roemeense ouders en een Israëlische moeder met Tsjechische ouders. Hij groeide op in een traditioneel Joods milieu en studeerde geneeskunde en literatuur.

Een echte jood als ik

Heere Heeresma

Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2021
Aantal blz.: 261
ISBN: 9789464242874

Ook als e-book verkrijgbaar

"Neemt u mij niet kwalijk", begon de man, "maar bent u misschien... Sal Sjmoelewietsj?" "" Szmulewicz", verbeterde ik hem. "U spreekt het correct uit, maar je schrijft het anders." Hier moest de man even over nadenken, waarbij zijn wenkbrauwen naar elkaar toekropen. Toen dan eindelijk het muntje viel wierp hij schaterend zijn hoofd achterover. "Ha ha ha, dat is zeker die typisch joodse humor, hè?"
Sal Szmulewicz is een op publiciteit beluste mediapersoonlijkheid die zich even nadrukkelijk als ten onrechte als Jood presenteert. Zijn populariteit neemt echter af en als de omroep besluit zijn tv-programma stop te zetten, stort zijn wereld in elkaar. In een wanhopige poging zijn kijkcijfers op te krikken zet hij een aanslag op zichzelf in scène. Zijn plan lijkt te werken, maar dan dreigt het bedrog uit te komen. En dat is nog maar het begin van zijn problemen...

Een echte jood als ik verscheen in 2007 en is in boekvorm nog slechts antikwarisch te vinden. Eerder dit jaar kwam het werk opnieuw beschikbaar, ditmaal als ebook.

Ontsnapt uit het Apeldoornsche Bosch
De joods psychiatrische inrichting die in 1943 door de nazi's werd ontruimd

Eli Asser

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 230
ISBN: 9789064461521

De Joodse Eli Asser werkte in 1942 als leerling-verpleger in de Joods psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch om zo de Arbeitseinsatz te ontlopen. In de fatale nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de inrichting door de nazi’s ontruimd en kon Eli met zijn vriendin Eefje Croiset ternauwernood ontsnappen, vluchtend dwars door sloten en weilanden. De twee doken onder en overleefden tot aan de bevrijding.
De gebeurtenissen hadden Eli zo aangegrepen dat hij er na de oorlog slechts in de derde persoon over kon schrijven.

In het jaar 2000 schreef hij het toneelstuk Aan de Vooravond,dat daarna als autobiografische roman Wie maakt me los is gepubliceerd.

Deze bundel, samengesteld door Eli’s kinderen David en Joosje Asser, bevat deze roman, aangevuld met enkele tot nu toe ongepubliceerde verhalen over de oorlog en de levenslange gevolgen daarvan.

Eli Asser (1922-2019) werd beroemd als komedieschrijver, en schreef talloze teksten voor radio-en tv-programma’s en columns. Hij creëerde ’t Schaep met de 5 pooten (1969-1970), de comedyserie die hits voortbracht als 'Als je mekaar niet meer vertrouwen kan' en 'Het zal je kind maar wezen'. Asser en zijn vrouw Eefje Croiset kregen drie kinderen: Joosje, David en Hella. Joosje danste bij het Nationale Ballet en werd choreograaf. David is advocaat, acteur en regisseur en woont in de Verenigde Staten. Hella is beeldend kunstenaar en schrijver. 

  • De nieuwste editie van Jewish Fiction.net staat online met maar liefst twaalf prachtige verhalen, vertaald uit zeventien talen!
  • Het onvolprezen literaire weblog Tzum plaatste een uitvoerige recensie en een verhaal over de totstandkoming van het 'Gesamtkunstwerk' Liefde na Auschwitz. Op reis met de verslinders en verslondenen van Arnon Grunberg dat begin oktober werd gepresenteerd. Het literaire geschilderde drieluik is nog tot en met 10 april 2022 te zien in het Literatuurmuseum in Den Haag.
  • Er is een nieuw boek van Gary Shteyngart, Our Country Friends. Het internet magazine Slate noemt het in de boekbespreking Gary Shteyngart’s New Book Is Super Sad and His Truest Yet "een roman over de vraag of de creatieve klasse irrelevant is geworden."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.