Boekennieuws

Boeken, nieuwtjes en andere leesbaarheden uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

De Britse kunstenaar Jonathan Wolstenholme (1950) is gefascineerd door de wereld van antiquarische boeken en parafernalia uit een vervlogen tijdperk waarin vakmanschap hoog in het vaandel stond. Hij aquarelleert zo gedetailleerd dat het mogelijk is elk woord te lezen in de boeken die hij schildert. Wolstenholme heeft naast zijn werk als freelance tekenaar voor vele toonaangevende periodieken, ook vier boeken geïllustreerd: An Old Fashioned Christmas, The Diary of Samuel Pepys, Alice in Wonderland en Grimm's Fairy Tales.

Leven in de schaduw van Auschwitz

Josette Hoek

Amsterdam: Uitgeverij Van praag, 2022
Aantal blz.: 162
ISBN: 9789049024338

Leven in de schaduw van Auschwitz is de biografie van Rits (Bob) Hoek. Rits is achttien als hij onderduikt, eerst als hulpje op een binnenvaartschip, later als knecht bij een boer in Friesland. Na de oorlog blijkt dat hij de enige is die nog van zijn familie over is. Zijn grootmoeder, ouders en zus zijn in de concentratiekampen vermoord en zijn jongere broertje werd vlak voor het einde van de bezetting als Todeskandidaat gefusilleerd bij Woeste Hoeve. Het onverwerkte verleden van Rits als overlevende heeft grote impact gehad op zijn eigen gezin. Het boek gaat zowel over de vooroorlogse florerende Joodse gemeenschap in Groningen, de Achterhoek en Amsterdam, over de donkere jaren van de oorlog, als over hoe Rits daarna een bestaan heeft opgebouwd. Een leven waarin voor hem de pijn en het onrecht de Joden aangedaan altijd alles hebben overheerst, heel zijn leven hebben gekleurd. "Leven in de schaduw van Auschwitz werpt via een aansprekend en hoogst individueel levensverhaal een verhelderend licht op de geschiedenis van ons land in de twintigste eeuw, in het bijzonder op de zo veelzijdige ervaringen van Joden in Nederland." - uit het Woord vooraf van Hans Blom, oud-directeur NIOD.

Josette Hoek (1950) is de oudste dochter van Rits Hoek. Na haar werk als managementassistent in onder andere de juridische sector is Hoek nauw betrokken geweest bij de oprichting en de exploitatie van Suitehotel & Restaurant Posthoorn in Monnickendam, dat haar zoon exploiteert. Sinds 2008 heeft het restaurant een Michelinster. Daarnaast zit Hoek in het bestuur van de Stichting Alkmaarse Synagoge.

Janneke Donkerlo (1959) is schrijfster, journalist en schrijfcoach. Ze publiceerde onder meer in NRC Handelsblad, Trouw, Vrij Nederland en Vork. In 2009 verscheen van haar hand een boek over een Turkse migrantenfamilie, Saygili & Zn. In 2012 werd Donkerlo genomineerd voor De Tegel.


Verre vaders

Marina Jarre

Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2022
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789028452268
Vertaald door: Philip Super

Even beeldend als precies beschrijft de Italiaanse auteur Marina Jarre het verhaal van haar bijzondere jeugd, die begint in Letland in de jaren 1920 en '30. Ze wordt geboren in een gecompliceerd gezin: haar ongrijpbare, knappe vader Samuel Gersoni - een Letse Jood die in 1941 omkwam in de Sjoa -, haar strenge moeder Clara Coïsson, een protestante Italiaanse die Russische literatuur vertaalde, haar zus en haar Letse grootouders.
Jarre vertelt over haar kindertijd en puberteit, eerst als Duitstalige minderheid in Riga, en over haar leven daarna in Italië. Na de scheiding van haar ouders in 1935 wordt ze naar haar grootouders van moederskant gestuurd, Franstalige protestanten in de Alpenvalleien ten zuidwesten van Turijn, geen vanzelfsprekend thuis voor een Jood in het fascistische Italië.
Deze memoires - vergeleken met Geheugen, spreek van Vladimir Nabokov of Annie Ernaux's De jaren - gaan over tijd, taal, vrouwelijkheid, verbondenheid en vervreemding, en centraal staat de vraag wat een thuis betekent voor degenen die er geen hebben, of meer dan één.

Marina Jarre (1925-2016), werd geboren als Marina Gersoni. In 1948 behaalde ze haar doctoraal letterkunde aan de Universiteit van Turijn met een scriptie over antiek-christelijke literatuur. In 1949 trouwde ze met de ingenieur Giovanni Jarre, met wie zij vier kinderen kreeg. Ze gaf ruim 25 jaar Franse les aan de openbare scholen van Turijn en was al die tijd actief als schrijfster. In 2004 won Jarre de Grinzane Cavour Prijs voor haar roman Ritorno in Lettonia, dat haar laatste boek zou zijn.



Aan een zijden draad
Herinneringen van een gedeporteerde

Hans Andriesse

Amsterdam: J.M. Meulenhoff, 2022
Aantal blz.: 272
ISBN: 9789029094917

In 1942 wordt de 24-jarige Joodse Nederlander Hans Andriesse door de nazi’s gedeporteerd. Tweeënhalf jaar leidt hij een onmenselijk leven in verschillende dwangarbeiderskampen voor Joden en in concentratiekampen in Duitsland. Hij vertelt over de interne politiek van de kampen, hoe hij onder het zware lichamelijke werk uit kwam door zijn technische achtergrond, en over de hechte vriendschappen die hij sloot met andere gevangenen, medeslachtoffers van het nazigeweld.
Toen het concentratiekamp waar hij tegen het einde van de oorlog verbleef, werd bevrijd door de Russen, betekende dat voor Andriesse niet het einde van de ellende, maar het begin van een slopende tocht tegen het optrekkende Russische leger in, via Polen en Rusland naar Engeland.

Truus van Lier. Het leven van een verzetsvrouw van Jessica van Geel is in het VPRO geschiedenisprogramma OVT door literair recensent Wim Berkelaar tot favoriet van de maand bestempeld. Waarom? Dat kun je online terugluisteren - dit fragment begint op 12'58".

De shortlist voor de prestigieuze Sami Rohr Prize for Jewish Literature is bekend. De finalisten voor de prijs, die wordt toegekend voor het beste non-fictie werk zijn Danny Adeno Adebe (From Africa to Zion), Ayala Fader (Hidden Heretics) en Menachem Kaiser (Plunder).

De prijs, een bedrag van 100.000 dollar, wordt uitgereikt aan een opkomende schrijver "die blijk geeft van het potentieel een blijvende bijdrage te leveren aan de wereld van de Joodse literatuur." De winnaar wordt in mei bekendgemaakt tijdens een virtuele ceremonie.

De Sami Rohr Prize for Jewish Literature onderhoudt een fraaie website waarop niet alleen de geschiedenis van de prijs wordt belicht, maar ook tal van boeiende video's en actuele, relevante weblinks zijn te vinden. Around The World With SRP is een echte aanrader!

Op de longlist voor De Gouden Strop, de prijs voor het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende boek, vinden we ook De Hillel Codex, waarin Emile Schrijver de lezer meeneemt op een razend spannende zoektocht waarbij je terechtkomt achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars, handelaren, bibliotheken en onderzoekers van Joodse kunst en oude manuscripten en je een zeldzame blik wordt gegund op de gesloten wereld van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.
Op dinsdag 10 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. Fingers crossed voor Emile!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.