De Hillel Codex

Literaire thriller

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

De Hillel Codex
Literaire thriller

Emile Schrijver

Amsterdam: Prometheus, 2021
Aantal blz.: 288
ISBN: 9789044649307

Voor de Iberische Joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament, maar na 1500 werd die nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke Bijbelverzamelaar, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij huurt Max Blitz in, een jonge, Amsterdams-Joodse onderzoeker, om het boek op te sporen.
Blitz’ onmogelijke zoektocht brengt hem via Bregenz, Milaan, Mantua, Amsterdam, Londen en Jeruzalem uiteindelijk naar de ultraorthodoxe Joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Na verloop van tijd lijkt hij op het goede spoor, ook omdat niet iedereen even enthousiast blijkt over zijn inspanningen. Is er misschien een goede reden voor de verdwijning van het manuscript? En wat zijn eigenlijk de echte motieven van zijn opdrachtgever?
De Hillel Codex is niet alleen een razend spannende zoektocht, maar neemt de lezer ook mee achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars, handelaren, bibliotheken en onderzoekers van Joodse kunst en oude manuscripten. Het biedt bovendien een zeldzame blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Emile Schrijver (1962) is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Historisch Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar geschiedenis van het Joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures en een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. De Hillel Codex is zijn eerste roman.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.