Zomerschrijvers: Judith Fanto: "Het is belangrijk om écht helemaal te weten waar je vandaan komt."

Gepubliceerd op: 24 juli 2020

In de serie Zomerschrijvers 2020 onderzoekt journalist en schrijver Femmetje de Wind hoe Nederlands-Joodse schrijvers zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk. Ze gaat met de auteurs in gesprek, waarbij ze zich niet beperkt tot het stellen van indringende vragen maar ook echt met haar gesprekspartners in discussie gaat.
De gesprekken worden gevoerd via Zoom, en daarna ook uitgeschreven. Beide versies zullen op onze website te zien zijn.

Deze week is het de beurt aan Judith Fanto (1969): “Het afpakken van iemands leed en plaatsvervangend verontwaardigd worden, is eigenlijk… koketteren. Tegelijk hebben we de plicht om die Joodse erfenis te dragen.”
Fanto werd in 1969 te Delft geboren als Geertruide van den Heuvel, en is vernoemd naar haar Joodse grootmoeder Trude. Twintig jaar geleden veranderde ze haar voornaam via de rechtbank in Judith. Sindsdien is Fanto, de achternaam van een van haar Weense voorouders, haar literaire pseudoniem. In maart 2020 verscheen haar debuutroman Viktor. Het verhaal, dat begint in Wenen in 1914, is gebaseerd op de lotgevallen van Fanto's Weens-Joodse familie. Victor Rosenbaum, de raadselachtige broer van haar grootvader, heeft echt bestaan.
Klik op de afbeelding om het gesprek van Judith en Femmetje te bekijken op onze website. Op dezelfde pagina vind je de uitgeschreven tekst van het interview.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.