Een gezonde toekomst

Vijf lessen van corona

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Een gezonde toekomst
Vijf lessen van corona

Jaap Goudsmit

Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789493256279

Ook als e-book verkrijgbaar

Beseffen we wel wat voor wonder er is verricht in 2020? Een pandemie is voor het eerst door mensenhand tot staan gebracht. Nog nooit in de geschiedenis zijn er in zo'n tempo wereldwijd zoveel vaccinaties gedaan. En dat is gelukt dankzij tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en in de biofarmaceutische industrie met enorme steun van overheden en knappe koppen wereldwijd van China tot India, van Australië tot Europa, van Engeland tot de Verenigde Staten.
Er is geen garantie dat we er de volgende keer weer zo goed vanaf komen. Het is absoluut niet ondenkbaar dat de volgende epidemie uit Brabant komt. Om ons te beschermen moeten we de lucht schoon houden, moet ons eten veilig zijn en ons water drinkbaar, want via die wegen vinden virussen hun weg naar ons allemaal. Er ligt de overheid dus een flinke taak te wachten om nieuwe pandemieën te vermijden.

Jaap Goudsmit heeft vijf lessen geleerd door de pandemie op de voet te volgen en zelf onderzoek te doen naar technologische oplossingen om onze oplettendheid en alertheid te bevorderen. Lering uit die lessen wijst de weg naar een gezondere toekomst: Les 1. Om welk virus dan ook niet je leven te laten vergallen moet je wetenschappelijke kennis op waarde leren schatten. Les 2. Om niet door een virusinfectie op de intensive care te belanden moet je ver voordat het virus in zicht is een gezonde leefstijl hebben. Les 3. Het voortvarend aanpakken van de klimaatcrisis kan een volgende virusuitbraak voorkomen. Les 4. Vaccins die overal ter wereld voor iedereen bereikbaar zijn redden ons allemaal. Les 5. We moeten de werking van ons immuunsysteem goed in de gaten houden en zo nodig onze afweer een handje helpen voordat een virus de kans krijgt om toe te slaan.

Jaap Goudsmit (1951) is als hoogleraar epidemiologie en infectieziekten verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen mens en virus. Hiervan deed hij verslag in de boeken Vrijend virus (1999), De virusinvasie (2003) en Dromen van vaccins (2009). Zijn boeken zijn in het Engels, Chinees en Japans vertaald. In mei 2020 verscheen Wie herdenken wij op 4 mei? Een visuele gids, dat in 150 visualisaties feitelijk en in volle omvang zichtbaar maakt wie de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog waren. Begin 2021 verscheen Vrij van corona. Het begin van een nieuw tijdperk.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.