Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit de media

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

The Settlement Cook Book was niet alleen een verzameling recepten en een algemene gids voor het runnen van een huishouden in de jaren veertig van de vorige eeuw, het was ook "de weg naar het hart van een man." Dit klassieke 'how-to' werd vanaf het begin, in 1901, samengesteld door Lizzie Black Kander en in de loop van de eeuw ook door anderen voortdurend bijgewerkt. Lees in The Nosher: This Vintage Jewish Cookbook Will Take You Back to An Era of Frozen Cheese Salad and Potato Latkes

Door de oorlog in Oekraïne zijn vooral jongere Amerikaanse Joden het zicht kwijt op wie ze zijn. En dat heeft alles te maken met een voorgeschiedenis van antisemitisme en uitsluiting. Lange tijd volstond het om jezelf te identificeren als Russisch sprekende Jood, maar nu ligt dat gevoelig. Lees meer in The ForwardJewish? Soviet? Ukrainian? Russian? The war has American Jews asking, ‘Who am I?’.

Het leven van dirigent Leonard Bernstein wordt verfilmd. De biopic krijgt de titel Maestro. Het scenario is van Josh Singer. De film wordt geproduceerd door Martin Scorsese, Steven Spielberg en Todd Phillips. De maestro zelf wordt gespeeld door Bradley Cooper, die tevens tekent voor de regie. Het online muziektijdschrift OperaWire schrijft erover in Netflix Reveals First Stills to Leonard Bernstein film ‘Maestro’.

Maestro wordt gefimd op Manhattan, dat voor de gelegenheid van naam is veranderd. Maar waarom? Rybernia. Maar waarom? Dat lees je in The Forward Why is the new Leonard Bernstein Netflix movie code-named Rybernia?.

Na twee jaar vanwege corona te zijn stilgelegd zal de 41ste editie van Jom HaVoetbal 2022 eindelijk wél door kunnen gaan. Dit jaarlijkse Joodse sportevenement staat op de rol voor 26 juni. Het voetbalfeest wordt gevierd op het onlangs verbouwde sportcomplex van AFC aan de Amsterdamse Zuidas.

Op de Facebookpagina van Haboniem Dror beHolland wordt een oproep gedaan: er is nog een aantal mensen nodig om een Haboniem-team te vormen voor Jom HaVoetbal! 
Voel je je geroepen? Meld je snel aan via info@haboniem.nl!

Er werd door velen ongeduldig op gewacht, het vierde seizoen van Stranger Things. Nu de scifi serie eindelijk op Netflix kan worden bekeken, komt naar buiten dat scenes zijn  gedraaid in de beruchte Lukiškės-gevangenis in Vilnius, waar Joden door de nazi's werden vastgehouden vóór hun executie. Onder hen ook een van de toekomstige premiers van Israël, Menachem Begin.

Het nieuws kwam naar buiten via promotiemateriaal van de VVV van de Litouwse hoofdstad. Lees meer op JTA: Season 4 of Netflix’s ‘Stranger Things’ filmed in a Lithuanian prison where Nazis jailed Jews.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.