Vlucht uit Parijs

Gepubliceerd op: 9 december 2021

Vlucht uit Parijs

Mario Escobar

Utrecht: Uitgeverij KokBoekencentrum, 2021
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789029730181

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Willem Keesmaat
Oorsponkelijke titel: Los niños de la estrella amarilla/Children of the Stars

Augustus, 1942. De Joodse broertjes Jacob en Moses Stein logeren bij hun tante Judith in Parijs, maar voordat zij erin slaagt hen naar het zuiden te laten ontkomen worden de jongens bij een grote razzia opgepakt en overgebracht naar het Vélodrome d'Hiver, een interneringslocatie waar duizenden Joodse vrouwen, kinderen en mannen zonder voedsel en water moeten overleven voor ze zullen worden doorgestuurd naar concentratiekamp Drancy. Jacob en Moses slagen erin te ontsnappen en gaan terug naar Parijs, maar hun tante Judith is daar niet meer. Met niet meer dan paar brieven besluiten ze hun ouders te gaan zoeken, beroemde Duitse toneelschrijvers die zijn ondergedoken in het Vrije Frankrijk. Tijdens deze reis door bezet gebied dreigt het gevaar overal, maar hun pad wordt gekruist door dappere mensen die bereid zijn hun eigen leven in gevaar te brengen om de kinderen te beschermen. Zullen Moses en Jacob hun weg naar veiligheid en naar hun ouders weten te vinden?


Mario Escobar (1971) studeerde geschiedenis, en zoals het een geschiedkundige betaamt, duikt hij graag helemaal in een bepaalde periode. Hij heeft een speciale fascinatie voor hoofdpersonen die onorthodoxe keuzes maken. Eerder verscheen van zijn hand Het schooltje van Auschwitz (2020, alleen in de ramsj verkrijgbaar)

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jan van Kreveld Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
De Restitutiecommissie Cultuurgoederen

In de 90-er jaren van de 20e eeuw is internationaal een beweging op gang gekomen om restitutie van roofkunst uit de Nazi-tijd nieuw leven in te blazen. Dat heeft in 1998 geleid tot het vaststellen van...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.