Joods kind dat weet van eeuwen heeft

Anne Frank als vluchtelinge, schrijfster en symbool

Gepubliceerd op: 22 september 2022Martin van Gelderen, Frank van Vree (red.)

Amsterdam: Prometheus, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789044651461

Elk nieuws rond Anne Frank is per definitie wereldnieuws, of het nu gaat om een cold case over het verraad of de boom in haar achtertuin. Zij is een icoon en het Achterhuis een bedevaartplaats. In deze bundel wordt de wordingsgeschiedenis van Anne Frank als wereldwijd symbool vanuit verschillende invalshoeken onder de loep genomen. Dat verhaal begint met de omgeving waarin ze opgroeide: de familie uit Frankfurt en de wereld van Duitse vluchtelingen in Amsterdam, maar ook het angstige leven in de onderduik. Het boek analyseert de bonte veelheid van reacties en sentimenten die Anne met haar dagboek in de afgelopen 75 jaar heeft opgeroepen. Van de uiterst positieve maar bescheiden ontvangst van het dagboek in de eerste jaren na de publicatie, tot het uitzinnige succes van de Amerikaanse toneel- en filmbewerking. Vanaf de jaren vijftig groeide ze uit tot een universeel icoon, niet alleen van de Jodenvervolging, maar ook van veerkracht, weerbaarheid en onschuld. Anne is, zo dichtte Ida Gerhardt, en zo toont de rijke receptie van het dagboek, "een joods kind dat weet van eeuwen heeft."

Met bijdragen van onder anderen Margot Dijkgraaf, Ann Rigney, Dienke Hondius, Guus Meershoek, Frank van Vree en Martin van Gelderen.

Martin van Gelderen was hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de University of Sussex en het Europees Universitair Instituut te Florence; hij is nu directeur van het Moritz-Stern-Institut te Göttingen.

Frank van Vree (1954) is historicus. Hij was onder meer directeur van het NIOD en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.