Balm in Gilead: A Sto­ry from the War

Gepubliceerd op: donderdag 8 oktober 20, 14:00

Balm in Gilead
A Sto­ry from the War

John L. With­ers II

Lavidge: Lulu, 2020
Aantal blz.: 448
ISBN: 9781684716432

Ook als e-book verkrijgbaar

Zijn leven lang hoorde John With­ers II van zijn vader fragmenten van verhalen over zijn diensttijd in Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Uit herinneringsflarden reconstrueerde hij de gebeurtenissen, en die begonnen na de bevrijding van concentratiekamp Dachau in april 1945. Withers' bataljon had de opdracht noodrantsoenen af te leveren "in een stadje." Ze kenden de naam noch de reputatie, dus wat ze aantroffen in Dachau was onbeschrijfelijk. Toen twee uitgemergelde jongemannen zich bij de soldaten meldden, werd hen in volle omvang duidelijk wat zich in het kamp had afgespeeld en wat de Joden was aangedaan.
Het was de militairen ten strengste verboden burgers in hun kampement op te nemen, maar de soldaten deden wat hun hart hen ingaf en gaven ze onderdak en eten. Een jaar lang trokken Salomon en Peewee, zoals ze werden genoemd, undercover met de Amerikaanse troepen mee - een hele prestatie, want Withers' bataljon was geheel zwart. Commandant John Withers was in die periode als een vader voor het tweetal, en zorgde dat ze fysiek op krachten kwamen en mentaal een beetje hoop op de toekomst kregen.
De ansichtkaart die Withers sr. in 1946 van Salomon en Peewee als afscheid had gekregen, was de sleutel waarmee John Withers II naar het tweetal op zoek kon gaan.
Hij ontdekte dat 'Salomon' in 1993 was overleden, en 'Peewee', die destijds Mieczyslaw Wajgenszperg had geheten, had zijn gruwelijke herinneringen begraven - zelfs zijn eigen kinderen wisten niets van wat hem was overkomen.

In Balm in Gilead volg je als lezer de speurtocht van Withers jr. op de voet. In 2001 zou die uitmonden in een emotionele hereniging van Withers sr. met 'Peewee', die in de VS bleek te wonen en nu de naam Martin Weigen droeg. De ontmoeting was net op tijd: Weigen overleed in 2003, 75 jaar oud.

In The Wall Street Journal van 25 november 2003 lees je 'Peewee's verhaal, als een sideline bij Balm in Gilead.

De Amerikaanse politicus en diplomaat John Lovelle With­ers II (1948) werkte tot zijn pensionering voor met ministerie van Buitenlandse Zaken. Als zoon van een diplomaat groeide hij op in vele verschillende landen, en hij trad in zijn vaders voetsporen toen hij in 2007 werd benoemd tot ambassadeur in Albanië.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.