Diaspora

A survival mechanism or a catastrophe?

Gepubliceerd op: 28 oktober 2021

Voor het eerst in ruim 2000 jaar verandert de Joodse demografie en binnen enkele jaren wonen er meer Joden in Israël dan in de diaspora.

De Joodse diaspora kent een lange geschiedenis en had in de loop van de eeuwen een enorm invloed op de diversiteit binnen het Jodendom. Daarover zijn een aantal vragen te stellen, zoals:
Wanneer begint het fenomeen 'Joodse diaspora'? Wanneer heeft het Joodse volk definitief besloten Erets Israël niet meer als het centrum van het Joodse leven te zien, en hoe komt het dat Joden dit eeuwenlang vasthielden ondanks vervolgingen, pogroms en vernietiging? En welk perspectief biedt de nieuwe demografische balans nu?

Deze en andere vragen staan centraal tijdens de lezing van Amotz Asa-El 'Diaspora - a survival mechanism or a catastrophe?' op 9 november van 19.30-21.00. De lezing is in het Engels.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Robbert Baruch Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Van Wenen naar Vilnius…op de motor

In 1923 werd in Katowice op de eerste echte conferentie van Agudat Israel een aantal belangrijke beslissingen genomen om de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor het Jodendom in het zwaar getroffen...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.