Joodse Huizen 7

Verhalen over vooroorlogse bewoners

Gepubliceerd op: 15 april 2021

Joodse huizen 7
Verhalen over vooroorlogse bewoners

Gert Jan de Vries, Frits Rijksbaron en Esther Shaya, red.

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 221
ISBN: 9789064461316

De belangstelling voor het Joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De serie Joodse Huizen, Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur.

Ook in dit zevende deel spelen de verhalen verspreid over heel Nederland: Amsterdam natuurlijk, maar ook Apeldoorn, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Den Ham, Roermond, Amersfoort, Varsseveld, Leiden en Zwolle zijn het toneel van deze periode in de vaderlandse geschiedenis. Het gaat over een arts in Amsterdam-Zuid en over een psychiater in het Apeldoornsche Bosch, over een zanger en over een voorzanger, over een hoedenmaakster en over een schoenmaker. Over kunstenares Fré Cohen en over een familie van musici. Over een slager, een poelier, een veehandelaar. Over de stichter van een puddingfabriek. Over doorsnee Nederlanders uit alle lagen van de bevolking.

Met medewerking van Peter Boer, Nicole Calisch, Claudia Carli, Frans Duivis, Ronald van Gelder, Ron van Hasselt, Deborah Kalkoene, Peter Kropveld, Ruth de Liever, Pauline Micheels, Alexandra Nagel, Roeland Oudejans-Albers, Gerrit Schaafsma, Esther Shaya, Frits Slicht, Rob Snijders, Lion Tokkie, Tjitte de Vries, Gerko Warner, Suzanne Levy, Judith van der Wel, Ivo Weyel en Pieter-Bas van Wiechen.

Joodse huizen: het langst groeiende boek ter wereld is een papieren monument voor een verdwenen cultuur.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.