Boekennieuws

Van alles over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 7 april 2022

De Israëlische kunstenaar Miri Baruch (1964) werd geboren in Argentinië. Ze werkt zowel abstract als figuratief. Werk van Baruch is te zien op website Singulart.

Een Duitse zomer
De Olympische Spelen van 1972

Rolf Bos

Amsterdam: Alfabet Uitgevers, 2022
Aantal blz.: 352
ISBN: 9789021340661

Ook als e-book verkrijgbaar

München, de Zomerspelen van 1972. In de vroege ochtend van 5 september dringt een groep Palestijnse terroristen twee appartementen van Israëlische sporters binnen. Slechts een paar uur later zijn elf Israëli's, vijf Palestijnse gijzelnemers en een Duitse politieman dood. Waar in München de herinneringen aan de besmette spelen van 1936 in Berlijn hadden moeten worden gewist, wotdt het de zwartste bladzijde in de olympische geschiedenis.
In Een Duitse zomer reconstrueert Rolf Bos de gebeurtenissen en omstandigheden rond de Spelen van 1972 aan de hand van hoofdrolspelers als de dictatoriale IOC-president Avery Brundage, terroristenleider Ali Hassan Salameh, ruiter Josef Neckermann, atleet Jos Hermens en de Israëlische Sjoa-overlever en snelwandelaar Shaul Ladany. Een verbijsterend verhaal over de onlosmakelijke verbinding tussen sport en politiek. Een geschiedenisboek dat leest als een thriller.

Rolf Bos (1955) studeerde geschiedenis en was tientallen jaren werkzaam als journalist voor de Volkskrant. Hij was sportverslaggever, buitenland redacteur en correspondent in Berlijn en Jeruzalem. Sinds 1972, toen hij als jonge rugzakreiziger in München uit de trein stapte, is hij gefascineerd door de Olympische Spelen van dat jaar. Hij deed jarenlang onderzoek en verzamelde talloze boeken, documenten en getuigenissen. 

Bevrijd
Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans

Leo van Bergen

Nijmegen: Uitgeverij Qv, 2022
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789492435187

Studie naar de destijds omstreden behandelmethode met LSD van traumatoloog en hoogleraar psychiatrie Jan Bastiaans en de ontwikkeling van KZ-syndroom naar PTSS in de periode van 1954 tot 1987.

In de jaren zestig werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten ontwikkelden. Dit stond bekend als het KZ-syndroom. Het was het proefschriftonderwerp van psychiater Jan Bastiaans, later hoogleraar te Leiden. Hij ging oorlogsslachtoffers behandelen met onder meer LSD, een middel dat in 1966 werd verboden. Maar enkele psychiaters, onder wie Bastiaans, kregen toestemming het middel medisch te gebruiken. Hij hoopte hiermee na de lichamelijke bevrijding van 1945 een geestelijke bevrijding te bewerkstelligen. Zijn methode was omstreden bij vakgenoten, maar niet in de media. Met uitzondering van enkele columnisten verdedigden zij medisch gebruik, ongeacht hun signatuur. Bastiaans zei er voorzichtig mee om te gaan. Patiënten zeiden er baat bij te hebben. Meer bewijs was onnodig. De dagen van het randomized trial moesten nog komen. Inclusie typeert de geschiedenis van het KZ-syndroom. Slachtoffers veranderden in getroffenen en later zelfs in betrokkenen. Aanvankelijk was de diagnose gereserveerd voor overlevenden van de Duitse kampen. Daar kwamen niet-opgepakte verzetsmensen, overlevenden van de Japanse kampen, veteranen met verwerkingsproblemen, slachtoffers van Molukse gijzelingen en tweede-generatiekinderen - ook van NSB’ers - allemaal bij. Een eerste schatting van een paar duizend patiënten groeide hierdoor uit tot 200.000. De documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil… (1969), de discussie over de Drie van Breda, de opening van Centrum ’45 (1972), de Molukse gijzelingen (1975/1977) en de tv-serie Holocaust (1979) leidden tot uitvoerige berichtgeving hierover. De kranten droegen echter ook bij aan de uitdijing. Een door hen veel belichte oorzaak was de wens van psychiaters dat de symptomen van de klachten en niet de oorzaken (het KZ) de diagnose bepalen. Slachtoffer of dader, kampoverlevende of getuige van een auto-ongeluk: het doet er niet toe. De term KZ-syndroom verdween. De alles overkoepelende, en belangrijke verschillen wegpoetsende, posttraumatische stressstoornis (PTSS) was geboren.

Adolf Hitler
De beeldbiografie

Erik Somers, René Kok

Amsterdam: Uitgeverij Hollands Diep, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789048835980

Ook als e-book verkrijgbaar

Adolf Hitler. De beeldbiografie geeft een fascinerend en indringend beeld van de opkomst en ondergang van de dictator. Het naziregime maakte op geraffineerde wijze gebruik van foto's en ander beeldmateriaal om Hitlers populariteit te vergroten en de Führer-mythe te creëren. Naast professionele fotografen legden ook amateurfotografen de charismatische Führer vast en versterkten zo zijn zorgvuldig opgebouwde imago.

De foto's in dit boek laten zien hoe Hitler van een onbeholpen, maar fanatieke nationaalsocialist transformeerde naar de nietsontziende en oorlogszuchtige alleenheerser en uiteindelijk uitgebluste oorlogsleider aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Van de zorgvuldig gevormde Führer-mythe bleef ten slotte niets over.

Voor Adolf Hitler. De beeldbiografie deden historici Erik Somers en René Kok uitvoerig onderzoek in Duitse en internationale fotoarchieven en -collecties. Niet eerder verscheen een zo veelomvattend fotoboek over Hitlers leven en werk gebaseerd op diepgaand fotohistorisch onderzoek. Ruim 450 foto's, voorzien van uitvoerige bijschriften, plaatsen het fenomeen Hitler in de historische context. Op elke afbeelding staat hij centraal of is er een direct verband met zijn persoon. Pers- en propagandafoto's worden afgewisseld door niet voor publicatie bestemde en privé-opnames die - al dan niet bewust - de mens achter de Führer in beeld brengen.

NIOD-onderzoeker en historicus Erik Somers (1958) promoveerde in 2014 aan de UvA op het proefschrift De oorlog in het museum. Herinnering en verbeelding. Zijn onderzoeksinteresses zijn onder meer herinneringscultuur, Jodenvervolging en fotohistorisch onderzoek. In de afgelopen jaren heeft hij een groot aantal boekpublicaties verzorgd en was hij betrokken bij tentoonstellingsprojecten. Als externe adviseur heeft hij meegewerkt aan diverse projecten, zoals het recente omvangrijke landelijke project De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's.

NIOD-medewerker en historicus René Kok heeft zich gespecialiseerd in beeldonderzoek over de Tweede Wereldoorlog in fotografie en film.

Saskia Aukema komt praten over haar succesvolle boek Tot de dood ons scheidt.

Type:
literair
Wie:
De Amsterdamse Boekhandel
Waar:
Buitenveldertselaan 170, Amsterdam
Wanneer:
zondag 10 april 2022
Tijd:
15.00 uur

Op zondag 24 april verschijnt Joodse Huizen 8, Verhalen over vooroorlogse bewoners. Opnieuw hebben Esther Shaya, Gert Jan de Vries en Frits Rijksbaron een prachtig boek gemaakt waarin de herinneringen aan doorsnee Joodse Nederlanders uit alle lagen van de bevolking weer tot leven komen.
De serie Joodse Huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. In dit deel vind je de verhalen die horen bij adressen in Groningen, Tilburg, Den Haag, Haarlem, Ophemert, Tiel, Elburg, Bussum, Scheveningen, Diemen en uiteraard Amsterdam.
Wil je bij de presentatie aanwezig zijn? Stuur een mail aan [email protected].

Alexander, Een impressie van de kroonprins bij zijn achttiende verjaardag verscheen in 1985 bij de Staatsuitgeverij. Renate Rubinstein sprak in 1984 geruime tijd met Willem Alexander toen hij in het Verenigd Koninkrijk verbleef. "Een roman is het niet, een novelle evenmin, maar het is ook niet, zoals gewoonlijk, een bundeling van de stukjes die zij onder het pseudoniem Tamar schrijft in Vrij Nederland", schreef Frank van Dijl in Het Vrije Volk van 25 april 1985. Die recensie is nu te lezen in het literaire weblog Tzum. het boek is alleen antiquarisch te vinden of als luisterboek te leen bij de bibliotheek.

Op donderdag 30 maart werd in het Verzetsmuseum in Amsterdam het boek Het ongeloof van Jacques Noach gepresenteerd.
Er werd een videoregistratie gemaakt die online is te bekijken op de website die bij het boek werd gemaakt. je kunt kiezen uit een korte en een lange versie van de presentatie. Frits Barend ging met de schrijver in gesprek.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.