Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers. Deze week met verse ramsj!

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

Eva

Carry van Bruggen

Amsterdam: Querido, 2020
Aantal blz.: 200
ISBN: 9789021424231

Ook als e-book verkrijgbaar

Eva, de roman die bij het verschijnen in 1927 veel opzien baarde en sindsdien vele malen is herdrukt, is Carry van Bruggens openhartige zelfportret, een biecht waarin via een voortdurende dialoog met haar alter ego wordt beleden dat de zin van het bestaan gelegen is in strijd met de wereld, in zelfstrijd. Eva is de geschiedenis van een bijzondere jonge vrouw die zich losmaakt uit het milieu waaruit ze afkomstig is, van het geloof waarmee ze opgroeide, die haar eigen weg in het leven zoekt.

Vele herdrukken kregen van de uitgever een nieuwe omslagafbeelding. Het hier gepresenteerde exemplaar is de meest recente.

Carry van Bruggen (1881 - 1932) werd geboren in Smilde als Carry de Haan. Zij was de zuster van Jacob Israël de Haan. Van Bruggen bracht haar jeugd door in de Zaanstreek. Haar vader was een streng orthodox-Joodse godsdienstleraar. Carry werd onderwijzeres in Amsterdam en trouwde in 1904 met de journalist Kees van Bruggen, redacteur en criticus van Het Volk en Algemeen Handelsblad, van wie zij, na een verblijf van een aantal jaren in Delhi en de geboorte van twee kinderen, uiteindelijk scheidde.
Vanaf haar debuut in 1907 (In de schaduw) publiceerde Van Bruggen verhalen en romans. In de Eerste Wereldoorlog werkte ze aan haar filosofische boek Prometheus, dat in 1919 verscheen. Aanvankelijk werd er nauwelijks op het boek gereageerd, maar het inspireerde Menno ter Braak tot het schrijven van zijn boek Carnaval der burgers. Ander non-fictiewerk is Uit het leven van een denkende vrouw (1920) en Hedendaags Fetisjisme (1925). In 1921 verscheen het sterk autobiografische Het huisje aan de sloot; in 1927 haar wellicht belangrijkste roman Eva, waarin de dood van haar broer Jacob Israël de Haan een rol speelt. Kort na de verschijning van deze roman belandde zij in een langdurige depressie die eindigde in haar zelfmoord in 1932.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas (de Digibieb) vind je vele titels van Carry van Bruggen.

De kleine Freud
Zijn psychoanalytische theorie samengevat

Arthur Eaton

Amsterdam: Atlas Contact, 2020
Aantal blz.: 96
ISBN: 9789045036069

Zonder dat wij het beseffen, zijn veel van onze hedendaagse opvattingen over leven, denken en voelen beïnvloed door ideeën van Sigmund Freud (1856-1939). In zijn theorie over de menselijke geest en persoonlijkheid is het bestaan van het onbewuste, en de invloed ervan op ons alledaagse handelen, de kern. Wij zijn ons lang niet altijd bewust van de wijze waarop onze gevoelens, emoties en impulsen – voor het eerst gevormd in de vroege kindertijd – ons latere leven mede bepalen. Veel daarvan is ‘verdrongen’, maar beïnvloedt ons niettemin voortdurend in het volwassen leven. Freud is ook de grondlegger van de psychoanalytische therapie, die gericht is op het blootleggen en begrijpen van die verdrongen emoties, waardoor het menselijk bestaan bewuster en lichter kan worden gemaakt. Freuds invloed op de psychologie en andere takken van wetenschap, maar ook op de cultuur en de samenleving in ruimere zin, kan moeilijk worden overschat.
In De kleine Freud zet Arthur Eaton uiteen wat de kern is van Sigmund Freuds werk.

Arthur Eaton (1988) is psycholoog en filosoof. Hij studeerde in Leiden en aan University College London. Hij schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer, de Nederlandse Boekengids en NRC. Daarnaast behandelt hij patiënten in Heemstede.

De schemering van de democratie
Over de verlokkingen van een autoritair systeem

Anne Applebaum

Amsterdam: Ambo|Anthos, 2020
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789026354038

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Bep Fontijn
Oorsponkelijke titel: Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism

De schemering van de democratie van Anne Applebaum gaat over de verlokkingen van een autoritair systeem. In steeds meer landen heeft de democratie het zwaar. Liberale waarden worden ingeruild en het idee van een sterke leider die haast wordt vereerd, nationalistische bewegingen en het eenpartijstelsel winnen aan populariteit.
In haar nieuwe boek beargumenteert Applebaum dat we ons niet moeten verbazen over deze ontwikkeling. Politieke systemen met simplistische overtuigingen hebben een natuurlijke aantrekkingskracht, vooral die systemen waarbinnen enkel de loyale volgers profiteren. Mensen kijken niet alleen naar ideologie, stelt ze, maar zijn ook praktisch, pragmatisch en opportunistisch. De autoritaire en nationalistische partijen die zijn opgekomen binnen de moderne democratieën, bieden hun aanhangers nieuwe mogelijkheden om rijkdom en macht te vergaren.

Het boek verscheen in de VS in juni 2020, enkele maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Anne Applebaum is historicus en schrijver. Ze schrijft regelmatig voor The Washington Post en The New York Review of Books. Ze is hoogleraar aan de London School of Economics. Van haar hand verschenen Rode hongersnood, IJzeren gordijn en Goelag, waarvoor ze onder meer de Pulitzerprijs won. Applebaum woont met haar man en twee kinderen in Polen.

We maakten weer eens een virtueel rondje langs boekhandels die boeken in de uitverkoop hebben, en maakten een keuze uit de kwaliteitsramsj die we er tegenkwamen.

De kaneelwinkels & Sanatorium Clepsydra
Roman

Bruno Schulz

Amsterdam: Meulenhoff, 2015
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789029090636

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Gerard Rasch
Oorsponkelijke titel: Sklepy cynamonowe

Bijna al het werk van Schulz is in de Joodse sjtetl van Drohobycz gesitueerd.
De winkel van zijn ouders, de geheimzinnige straten van zijn jeugd, de mythische gestalte van zijn vader: Bruno Schulz wist ze al schrijvend uit te vergroten tot een volstrekt autonome droomwereld zoals we die inmiddels ook kennen uit Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer.

Schulz was zowel schrijver als beeldend kunstenaar. De werken De kaneelwinkels en Sanatorium Clepsydra staan samen bekend als Schulz’ "genealogische autobiografie."

Wil je De kaneelwinkels en Sanatorium Clepsydra kopen? Klik op de titel!



De Poolse schrijver Bruno Schulz (1892-1942) behoort tot het selecte groepje schrijvers dat zich met een klein oeuvre een vaste plaats in de wereldliteratuur heeft verworven. Schulz werd geboren in Drohobycz in Galicië, dat toen deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Zijn vader Jakub Schulz bezat een bescheiden winkeltje in textiel. Al op vroege leeftijd legde Schulz een bijzondere liefde voor de beeldende kunst aan de dag. Later zou hij over de betekenis van zijn jeugd voor zijn latere kunstenaarschap aan Stanisław Ignacy Witkiewicz schrijven: "Ik weet niet hoe we in onze jeugd tot bepaalde beelden komen die voor ons van beslissende betekenis zijn. Ze spelen de rol van die draden in een oplossing waaromheen voor ons de betekenis van de wereld kristalliseert (...) Zulke beelden vormen een programma, ze leveren ons het kapitaal van de geest, dat heel vroeg in de vorm van intuïties en halfbewuste gewaarwordingen wordt gegeven. Mijns inziens zijn we de rest van ons leven bezig die inzichten te interpreteren, ze in de gehele inhoud die we verwerven te ontrafelen, ze in ons intellect te verwerken, in alles wat we kunnen omvatten. Die vroege beelden geven de grenzen van de creativiteit van de kunstenaar aan.

1933

Philip Metcalfe

Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2017
Aantal blz.: 408
ISBN: 9789460036040

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: L. Verheydt
Oorsponkelijke titel: 1933

Een omineus jaartal, dat in het geheugen van miljoenen staat gegrift. Het point of no return, het jaar waarin Hitler, Goering en Goebbels democratisch aan de macht komen en het Rijksdaggebouw in vlammen opgaat. Het jaar waarin Duitsland zijn aanloop begint naar de gruwelijkste massavernietigingsoorlog ooit.
Het hart van de macht, van de intrige, van de dreiging en terreur is Berlijn. Vijf mensen zijn ooggetuige van Hitlers machtsgreep, drie mannen en twee vrouwen: de Amerikaanse ambassadeur William Dodd en zijn dochter Martha, Hitlers buitenlandse perschef Putzi Hanfstaengl, de Joodse societyjournaliste Bella Fromm en de eerste chef van de Gestapo, Rudolf Diels. Even meesterlijk als meeslepend beschrijft Metcalfe hun lot. De tijd valt weg.
We zijn in Berlijn, 1933, en Metcalfe neemt ons mee naar de ambassades, de vergaderingen, feesten en complotten. We zijn in de huizen, de straten, in de cafés en hotels - het smeult en brandt om ons heen. Wij weten dat alles zal uitlopen op de totale verwoesting. Maar voor de hoofdpersonen van het verhaal lijkt de complexe werkelijkheid dat ene jaar nog alle kanten op te kunnen gaan.

Wil je 1933 kopen? Klik op de titel!

Philip Metcalfe (1946 – 2002) was een Amerikaans amateurhistoricus, sluiswachter en schrijver. Metcalfe werkte bijna tien jaar aan 1933, zijn magnum opus dat in 1988 verscheen. 1933 werd bekroond met de New American Writing Award, omdat het boek een voorbeeld is voor hedendaagse verhalende geschiedschrijving waarin fictie en feiten tot een velen aansprekend narratief worden vermengd.

De terugkeer van Florence

Sana Krasikov

Amsterdam: De Geus, 2018
Aantal blz.: 576
ISBN: 9789044514933

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Marianne Gossije
Oorsponkelijke titel: The Patriots

Florence Fein doet er in de jaren dertig alles aan om haar kleingeestige familie in Brooklyn te ontvluchten. Als ze de kans krijgt naar Moskou te emigreren, bedenkt ze zich geen moment. Jaren later maakt haar zoon Julian eenzelfde reis. Terwijl hij bezig is met een internationale oliedeal duikt hij in het verleden van zijn moeder. Hij komt er niet alleen achter wie zij werkelijk was, maar ontdekt ook het verhaal van een hele generatie Amerikanen die door hun land in de steek werden gelaten.

Wil je De terugkeer van Florence kopen? klik op de titel!

Sana Krasikov (1979) groeide op in Georgië en emigreerde op haar negende met haar ouders naar de Verenigde Staten. Na een korte loopbaan als advocate volgde ze een studie Creative writing aan de Universiteit van Iowa. Haar verhalen verschenen in tijdschriften als The New Yorker en The Atlantic, en werden gebundeld in haar debuut Nog een jaar. Deze bundel, waarmee ze de O. Henry Award won, werd wereldwijd vertaald en vol lof ontvangen. De terugkeer van Florence is haar eerste roman.

En nog een paar bijzondere titels uit de ramsj:

Saul Friedlaender: Where memory leads - my life

Maarten Asscher: Een huis in Engeland, roman van een kleinzoon (intekenen)

Keith Lowe: Angst en vrijheid. Hoe de Tweede Wereldoorlog ons voorgoed veranderde

Yuri Slezkine: Het huis van de regering, een familiesaga uit de Sovjet-tijd deel I en Het huis van de regering, een familiesaga uit de Sovjet-tijd deel II

Yuri Slezkine is de auteur van *The Jewish Century, dat werd bekroond met de National Jewish Book Award. Bart Wallet gebruikt dat voor 'Joden als de nieuwe standaard' de tweede lezing in de serie Klassiekers van de Joodse studies, inmiddels online beschikbaar.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • Steeds meer uitgeverijen stellen de publicatie van nieuwe boeken uit nu boekwinkels gesloten zijn en, naar het zich laat aanzien, nog even dicht blijven.
  • Schrijver Abdelkader Benali (1975) houdt, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam, in De Nieuwe Kerk de 4 meivoordracht De stilte van de ander. De voordracht verschijnt begin april in een dubbeluitgave met een bloemlezing van tien gedichten over vrijheid.
  • Niña Weijers en Arnon Grunberg zijn in blijde verwachting, schrijft het literaire weblog Tzum, en ook nu.nl maakt er in de rubriek Achterklap gewag van.
  • Joodse gedichten van Nachoemm Wijnberg krijgt een mooie recensie in Literair Nederland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.