Boekennieuws

Over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 30 juni 2022

Lezende vrouw

Naftali Bezem (1924-2018) werd als Leo Weltz geboren in Essen in een uit Polen gevlucht Pools-Joodse familie. In 1938 werd het gezin gedeporteerd naar een vluchtelingenkamp, waar zijn ouders erin slaagden hem als veertienjarige, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, met de Jeugdalija in veiligheid te brengen in Palestina. Bezem heeft altijd vastgehouden aan zijn onwrikbare overtuiging dat zijn werk een Joods, historisch of sociaal verhaal moest uitdragen, iets waarmee hij zich lange tijd vervreemdde van zijn Israëlische vakgenoten. Hij woonde en werkte vele jaren buiten Israël en keerde pas in 2009 terug. In 2013 kreeg zijn bijzondere kunst eindelijk de aandacht die het verdiende in een grote overzichtstentoonstelling in Tel Aviv. 



Leo Gestel op Mallorca

Caroline Roodenburg-Schadd

Zwolle: Waanders Uitgeverij, 2022
Aantal blz.: 112
ISBN: 9789462624177

Leo Gestel op Mallorca biedt een uniek overzicht van het spectaculaire en kleurrijke werk dat schilder Leo Gestel maakte tijdens zijn verblijf op Mallorca in 1914.
Samen met zijn schildersvrienden Else Berg en Mommie Schwarz woonde en werkte Gestel vier maanden op het Spaanse eiland en maakte er, gebiologeerd door de heuvels, olijfboomgaarden, bootjes op zee en haventjes, in hoog tempo een groot aantal schetsen en schilderijen. De serie werken vormt een experimenteel hoogtepunt in de moderne Nederlandse kunst, maar werd nog niet eerder in een tentoonstelling en boek bijeengebracht. Leo Gestel geldt als een van de grote vernieuwers van de beeldende kunst in Nederland. Zijn vernieuwingsdrang komt volledig tot uitdrukking in zijn verbeeldingen van de heuvels, boomgaarden, baaien en havens van Mallorca.



Het boek is tevens de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Kranenburgh in Bergen (NH).

Caroline Roodenburg-Schadd is kunsthistoricus en curator, gespecialiseerd in kunst uit de periode 1850-1970.

Het meisje met de blauwe ster

Pam Jenoff

Haarlem: Xander Uitgevers, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789401616904

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Saskia Peeters
Oorsponkelijke titel: The Woman With The Blue Star

1942. Sadie Gault is achttien en bevindt zich midden in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in het getto van Krakau. Als de nazi’s het getto ontruimen, vlucht Sadie met haar zwangere moeder het riool in. Ella Stepánek leidt op haar beurt een luizenleventje dankzij haar stiefmoeders goede band met de nazi’s. Maar haar vrienden hebben haar in de steek gelaten en haar verloofde is naar het front gestuurd.
Tijdens een van haar eindeloze, eenzame wandelingen door Krakau ontdekt Ella Sadies schuilplaats. De mensonterende plek waar Sadie zich bevindt en de angst waarin ze leeft raken Ella diep, en ze besluit haar te helpen. Voorzichtig bouwen de twee een band op, maar als de oorlog heviger wordt blijkt hun vriendschap levensgevaarlijk: voor Ella, Sadie en iedereen om hen heen.

Pam Jenoff is Amerikaanse en werkt als advocaat en professor in de rechten. Ze is gespecialiseerd in de oorlogservaringen van Poolse Joden en werkte een tijd vanuit Krakau aan het behoud en onderhoud van Auschwitz.

Over oorlog
En het probleem van motivatie in crisistijd

Simone Weil

Utrecht: Uitgeverij IJzer, 2022
Aantal blz.: 157
ISBN: 9789086842599
Vertaald door: Jan Mulock Houwer

Wat bezielt mensen om een gewapend conflict aan te gaan, daar - hetzij aanvallend hetzij verdedigend - aan deel te nemen en dat te blijven doen? Wat motiveert hen? Wat bepaalt je houding in zo’n geval? En wat zou jij doen tegenover een meedogenloze agressor? Hoe ga je dan om met de daaruit voortvloeiende dilemma’s?
Dat zijn fundamentele vragen die Simone Weil in haar tijd voor lastige keuzes stelden, maar waarvoor ze bereid was alle consequenties te nemen.

In het leven van Simone Weil spelen de oorlog en de dreiging daarvan als uiting van het eeuwige conflict tussen onderdrukkers en onderdrukten een belangrijke rol. In deze bundel is een selectie van essays van Simone Weil uit de periode 1933-1943 over dit onderwerp in chronologische volgorde samengebracht. Deze volgorde stelt de lezer in staat in een kort bestek de bijzondere ontwikkeling van het gedachteleven van Simone Weil in hoofdlijnen te volgen tot in haar laatste levensjaar (1943). In dat oorlogsjaar stelt zij aan de beweging van Vrije Fransen van Charles de Gaulle in Londen de cruciale vraag: Waar strijden wij eigenlijk voor?


Simone Weil (1909-1943) was een Frans-Joodse filosofe en politiek activiste met een sterk besef van rechtvaardigheid. Ze was als socialiste en marxiste zeer betrokken bij het lot van de werkende klasse - ze werkte, ondanks haar kwetsbare gezondheid, acht maanden als fabrieksarbeider, en nam later deel aan de Spaanse Burgeroorlog maar moest al snel terugkeren na een ongeluk waarbij ze zware brandwonden opliep. Ze ontwikkelde met het stijgen der jaren een groeiende belangstelling voor het geloof en mystiek, maar was uiteindelijk toch te zeer gehecht aan haar onafhankelijk geest. In 1940 vluchtte Weil uit Parijs en vertrok in mei 1942 met haar ouders naar New York, maar dat was voor haar slechts een tussenstop, want ze wilde naar Londen om daar haar steentje bij te dragen aan het verzet tegen de Duitse bezetting. Pas in december 1942 lukte het om een visum te bemachtigen. Nog geen jaar later overleed ze, slechts 34 jaar jong, in een sanatorium in Kent aan de gevolgen van tbc.

Wie zaterdag iets googlede zal de Google Doodle zeker zijn opgevallen. Het literaire weblog Tzum besteedt er zelfs een item aan. Wat je er ook van vindt: mooi gemaakt is dit 'gifje' zeker wel. Gemist? Je kunt het alsnog bekijken op de website van Tzum.

Vier vrouwen schreven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder begeleiding van gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben alle vier zo hun eigen redenen om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis. Lukt het hen om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen voor de toekomst bij te stellen?

Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker en Femmetje de Wind - inderdaad, vier vrouwen - schreven samen Vier wandelaars en een Siciliaan. Een boek vol avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen, een tocht die ze niet snel zullen vergeten.

Wil Parijs gaat op 14 juli om 20.00 uur met Marion, Elle, Femmetje en Roos in gesprek over hun roman. Plaats: LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam.
Met een mailtje aan [email protected] onder vermelding van 'Wandelaars' meld je je aan.
Informatie over betaling vind je op de afbeelding.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.