Boekennieuws

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 6 januari 2022

Albrecht Dürer - Studie van hand met boek (1506)

De engel van Venetië

David Hewson

Amsterdam: Boekerij, 2021
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789022592595

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Ans van der Graaff, David Orthel
Oorsponkelijke titel: The Garden of Angels

Venetië, 1943. De achttienjarige Paolo Uccello rouwt om het verlies van zijn ouders en probeert te overleven onder het Duitse regime. Als laatst overgebleven familielid is hij de enige die het weversbedrijf van zijn ouders kan voortzetten. Terwijl de datum waarop hij zijn laatste opdracht moet inleveren steeds dichterbij komt, realiseert Paolo zich dat hij die nooit op tijd af zal krijgen – tenzij hij hulp krijgt.
Wanneer het lichaam van een Joodse vrouw wordt gevonden in de haven van Castello en Paolo zijn afschuw over de moord niet kan onderdrukken, wordt hij benaderd door de plaatselijke priester. Die verzoekt Paolo zijn kelder beschikbaar te stellen om een voortvluchtige Joodse broer en zus te laten onderduiken. Paolo weet dat hij met vuur speelt, maar hij realiseert zich ook dat dit de hulp is waar hij op hoopte.
Al snel blijkt de Venetiaanse politie op zoek te zijn naar de twee voortvluchtigen. Paolo probeert wanhopig te voorkomen dat ze worden gevonden, maar de zus stort zich in het Venetiaanse verzet en zet daarmee veel meer dan alleen haar eigen leven op het spel.
David Hewson (1953) is een Britse schrijver van misdaad- en mysterieboeken. 

Hier ben je veilig
In een wereld waarin zij geen bestaansrecht meer lijken te hebben, verbergt een groep Joodse vluchtelingen zich in de wildernis

Kristin Harmel

Amsterdam: Boekerij , 2022
Aantal blz.: 368
ISBN: 9789022594308

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Carolien Metaal
Oorsponkelijke titel: The Forest of Vanishing Stars

Een jonge vrouw die is opgegroeid in de ruige wildernis van Oost-Europa, komt in 1941 alleen te staan. Het lijkt erop dat ze is veroordeeld tot een eenzaam bestaan, maar dan wordt haar isolement doorbroken doordat ze in het bos een groep Joden tegenkomt die op de vlucht zijn voor de naziterreur. Ze is gechoqueerd als ze hoort wat er in de buitenwereld gebeurt, en belooft de groep alles te leren over overleven in de natuur. Op hun beurt leren de vluchtelingen haar een aantal verrassende levenslessen. Maar wanneer ze wordt verraden en weet  te ontsnappen naar een door de Duitsers bezet dorp, komen haar verleden en heden samen met een schok die alles kan veranderen.

Een prachtige roman, gebaseerd op waargebeurde verhalen over het lot van soms grote groepen ontsnapte Joden, die zich in de wildernis in leven wisten te houden dankzij hun overlevingsinstinct en een sterk gevoel van saamhorigheid.

Hadassa
Koningin tegen wil en dank

Tsafrira Levy

Leeuwarden: Elikser Uitgeverij, 2021
Aantal blz.: 271
ISBN: 9789463653091

Ook als e-book verkrijgbaar

Boodschappers op zwarte paarden doorkruisen het rijk van de Meden en Perzen op zoek naar aantrekkelijke maagden, uit wie de 'Grote Koning' de nieuwe koningin wil kiezen. Na een jaar in het maagdenverblijf, waar zeven eunuchen hen voor hun taak opleiden, komt de beslissende avond en nacht, die ze in het koninklijke slaapvertrek doorbrengen. Zij die hem behagen mogen in de harem blijven, de anderen geeft de koning weg aan vertrouwelingen en de uitverkorene wordt de nieuwe koningin. Wat staat Hadassa te wachten? De concurrentie dat jaar is moordend. Zij wordt als kanshebber gezien om bij hem in de smaak te vallen en loopt daardoor gevaar. Aan het hof strijden twee politieke partijen met elkaar en ook dat raakt haar persoonlijke lot. Om die reden moet ze haar Joodse afkomst verbergen achter de naam Ester.

Dit boek is een nieuwe versie van het debuut van Tsafrira Levy, dat in 1997 bij uitgeverij Sjaloom & Wildeboer verscheen en een andere subtitel droeg. Die uitgeverij bestaat niet meer, het boek was niet meer leverbaar, terwijl er wel vraag naar bleef. De auteur heeft het herschreven en een andere subtitel gegeven.

Deze jeugdroman is gebaseerd op het boek Ester in Tanach, met toegevoegde personages en plotlijnen die de spanning en de identificatie met de hoofdpersonen verhogen. Voor dit debuut en voor haar volgende jeugdroman kreeg de auteur een aanvullend honorarium van het Fonds voor de Nederlandse Letteren.

Tsafrira Levy (1951), in Nederland ook bekend onder de naam Tsafi van Uitert-Levy, is in Israël geboren en groeide op in een kibboets in de tijd dat het collectief en de gelijkheidsidealen hun stempel op het leven daar drukten. Na haar militaire dienst woonde ze enkele jaren in Tel Aviv, waar ze haar Bachelor-papieren haalde in psychologie en filosofie en een jaar film en tv studeerde.
Ze verhuisde naar Nederland en haalde haar Master in klinische psychologie in Groningen, de stad waar ze sinds 1976 met haar Nederlandse man woont. Hun drie kinderen zijn er geboren en getogen. In haar eerste jaren in Nederland werkte ze, naast haar studie, als freelance journaliste voor een Israëlische krant en publiceerde ook korte verhalen in haar moedertaal (Hebreeuws). Ze vond werk in de verslavingzorg en specialiseerde zich als psychoanalytische psychotherapeute, werk dat ze vele jaren poliklinisch parttime heeft gedaan.


Saskia Aukema werkt aan het boek Tot de dood ons scheidt, huwelijken in Westerbork, een verzameling verhalen en foto over de huwelijken die hebben plaatsgevonden in Kamp Westerbork. De crowdfunding die ze voor het project had opgezet, heeft ervoor gezorgd dat inmiddels de laatste hand wordt gelegd aan het boek. De geplande verschijningsdatum is 24 januari 2022.

De Israëlische schrijfster Hila Blum heeft voor haar nieuwste boek Ech leëhov et bitcha (איך לאהוב את בתך) de Sapirprijs gewonnen, een bekroning vergelijkbaar met de Nederlandse Libris Literatuur Prijs. Hilde Pach maakte de vertaling van het boek dat in maart onder de titel , Hoe je van je dochter moet houden verschijnt bij De Bezige Bij.

Op haar Facebook-pagina schrijft Saskia Aukema op 24 december: "Waarom werden er in Kamp Westerbork vijf huwelijken uit de boeken geschrapt in december 1943? Dat kwam door een feest rond Kerst." Ze schreef er een naargeestig kerstverhaal over, en dat begint zo:
Het is vlak voor Kerst 1943 als Albert Gemmeker een feest geeft. Hij is de kampcommandant van Westerbork en in een zaal vol dennenbomen en sparrentakken ontvangt hij de nazi-topstukken van Nederland voor een zogeheten Joelfeest: een aan Kerst verwante viering van de zonnewende. 

Lees verder op [saskia-aukema.nl/serie-Kerst+in+Westerbork][1].

[1]: Lees verder op saskia-aukema.nl/serie-Kerst+in+Westerbork.

Een van de vele bijzondere zaken in het Joodse online magazine De vrijdagavond is Mokum op de Gracht, een boek over Joods Amsterdam geschreven door Lody van de Kamp dat daar sinds 25 februari 2021 in afleveringen verscheen. Begin met deel 1: Wekelijkse boenbeurt en blijf lezen tot je op 4 januari 2022 bent aangekomen: Zijn mouw laat zwarte roetstrepen achter op zijn ponem.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.