Boekennieuws

Over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 26 mei 2022

Alexander Serebrjakov, lezend (1946) van de Russische neo-classisistische kunstenares Zinaida Serebriakova (1884-1967). Ze werd geboren in Neskuchnoye, gelegen in wat nu Oekraïne is. Na de Russische Revolutie emigreerde ze naar Parijs.

De stilte voor de storm
Over de oorsprong van radicale ideeën

Gal Beckerman

Utrecht: Spectrum, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789000383016

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Margreet de Boer, Martine Both, Conny Sykora
Oorsponkelijke titel: The Quiet Before, On the Unexpected Origins of Radical Ideas

Wanneer we het hebben over revoluties, denken we al gauw aan chaotische protesten waarbij demonstranten met veel lawaai de straat op gaan om te strijden voor hun overtuigingen. Toch worden de ideeën die aan deze revoluties ten grondslag liggen al van oudsher in stilte achter gesloten deuren gevormd. Van dekolonisatie tot feminisme – de meest wereldveranderende bewegingen werden door een kleine voorhoede in gang gezet en daarna pas op grote schaal verspreid.
Maar met de opkomst van Facebook en Twitter heeft de hele wereld plotseling toegang tot deze voorheen zo gesloten netwerken. Grote bewegingen als de Arabische Lente, Occupy Wall Street en Black Lives Matter werden al beïnvloed door de sociale media.

In De stilte voor de storm werpt Gal Beckerman zijn licht op de kansen en gebreken van dit nieuwe digitale ecosysteem. Hij neemt ons mee langs de totstandkoming en uitvoering van radicale ideeën, van de heimelijke inspanningen van zeventiende-eeuwse wetenschappers tot het georganiseerde sociale media-activisme van vandaag de dag. Grote politieke en maatschappelijke veranderingen, zo toont Beckerman aan, vallen of staan bij de inspanningen van de vooruitstrevende denkers die achter de schermen het heft in eigen hand nemen.

De wonderen van het leven

Stefan Zweig

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2022
Aantal blz.: 96
ISBN: 9789464341065

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Vertalerscollectief UGent

Deze novelle uit 1904 speelt zich af in het zestiende-eeuwse Antwerpen. Een rijk en vroom koopman wil een schilderij aan de kathedraal schenken uit dankbaarheid voor de wonderbaarlijke genezing van zijn moeder. Hij geeft de opdracht aan een bejaarde schilder, die in zijn zoektocht naar een model voor de Maagd Maria terechtkomt bij een Joods meisje dat is gevlucht voor de pogroms in het oosten van Europa. De vriendschap tussen de oude schilder en het meisje bloeit tegen de achtergrond van de op til zijnde Beeldenstorm, die de apotheose vormt van het verhaal. In dit vroege werk komen al veel van Stefan Zweigs latere thema’s aan bod: een onwaarschijnlijke ontmoeting die leidt tot een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven, godsdienstconflicten en historische gebeurtenissen. 

De Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst Stefan Zweig (1881–1942) verwierf wereldfaam met verhalen en romans zoals Schaaknovelle en De wereld van gisteren. Onlangs werd Het land tussen de talen, reportages uit België gepresenteerd naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van zijn overlijden.

De wolf van Nederland

Max Pam

Amsterdam: Prometheus, 2022
Aantal blz.: 456
ISBN: 9789044650563

Ook als e-book verkrijgbaar

In 2015 liep bij Drenthe de eerste wolf Nederland binnen. Niet lang daarna werd voor het eerst in Nederland een wolf aangereden. Sindsdien gebeurt dat regelmatig, zoals onlangs nog bij Planken Wambuis. Maar de wolf laat zich niet meer verjagen van wat eens zijn territorium was – zeer tot genoegen van natuurliefhebbers, maar zeer tot ongenoegen van schapenhouders, die hun land afbakenen met hekken.

In dit boek staat de wolf symbool voor alles wat zich de laatste twintig jaar in Nederland heeft afgespeeld en waarover Max Pam zijn licht laat schijnen. De wolf van Nederland is een selectie uit de mooiste columns die Max Pam in die periode heeft geschreven, aangevuld met essays en langere beschouwingen.

Max Pam (Amsterdam, 14 september 1946) werkte en werkt als Nederlands freelance journalist, schaker, columnist, schrijver en programmamaker voor onder meer Vrij Nederland, HP/De Tijd, NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Het Parool.

Het zal je niet ontgaan zijn: Arnon Grunberg heeft de P.C. Hooft-prijs 2022 gekregen. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor verhalend proza. De feestelijke uitreiking vond op 19 mei plaats in Den Haag. Lees op de website van het Literatuurmuseum meer over de prijs, de feestelijke uitreiking en de reactie van de schrijver op zijn eervolle prijs.

Schrijver/dichter Elly de Waard bespreekt Vaderskind, De oorlog van Renate Rubinstein, het beoogde eerste deel van de biografie die Hans Goedkoop bezig is over haar te schrijven. 

"Inmiddels blijkt dit eigenlijk al het tweede deel te zijn, in die zin dat het in 2015 verschenen boekje Iedereen was er, een met foto’s geïllustreerd verslag van de viering van Rubinsteins vijftigste verjaardag, ook als onderdeel van de biografie gezien moet worden. Goedkoop heeft besloten telkens een aantal hoofdstukken bij elkaar te nemen en de biografie dus in delen te laten verschijnen."

Lees verder op de Waards eigen website in Voor mij zijn dit de Renate Rubinstein Memorial Weken.

Regisseur Heddy Honigmann is overleden, daaraan besteden we elders in deze nieuwsbrief ruim aandacht.
Voor literatuurliefhebbers is de liefdevolle film O Amor Natural, over de erotische gedichten van Carlos Drummond de Andrade, voor altijd onvergetelijk.
Je kunt de film, Engels ondertiteld, in zijn geheel op YouTube bekijken.

O Amor Natural

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.