Boer vindt 2600 jaar oud Egyptisch tablet uit de tijd van de Bijbelse farao Apriës

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Bij het plaatsje Ismaïlia aan het Suezkanaal in Noord-Egypte heeft een boer een Oud-Egyptische tablet gevonden, dat is gemaakt tijdens de regeerperiode van farao Apriës (ook wel bekend als Hofra in het Oude Testament). Apriës was een farao van de 26ste dynastie, die regeerde in de periode ca. 589 – 570 voor de gangbare jaartelling, wat hem plaatst in de Late Periode van de Egyptische geschiedenis (712 - 332 vdgj). Het tablet kan ons wellicht meer vertellen over de militaire expedities die de farao ondernam.

Het tablet is 230 cm lang, 41 cm breed en heeft een dikte van 45 cm. Wat er precies beschreven staat op het tablet is nog niet duidelijk, aangezien de hiërogliefen nog moeten worden vertaald. Wel hebben archeologen al Apriës’ naam kunnen identificeren en mogelijk ook een zonneschijf, die veelal wordt geassocieerd met de zonnegod Ra. Dat zou passend zijn, aangezien Ra tijdens de Late Periode als een van de belangrijkste goden werd gezien. Dit is ook af te lezen aan Apriës’ alternatieve naam Hofra, wat ‘het hart van Ra is bestendig’ betekent.

Wie was farao Apriës?
Apriës is voornamelijk bekend omdat hij een alliantie aanging met Sedekia, de laatste koning van het Joodse koninkrijk Juda. In 588 voor de gangbare jaartelling stuurde de farao een leger om Jeruzalem te verdedigen, dat toen werd belegerd door het leger van de Babylonische koning Nebukadnezar II. Deze heerser had acht jaar eerder Juda al verslagen en Sedekia aangesteld als vazalkoning. Deze besloot kort daarna echter met de hulp van Egypte in opstand te komen tegen zijn Babylonische overheersers. Toen het Egyptische leger bij Jeruzalem de Bayblonische troepen naderde, besloot Apriës echter rechtsomkeer te maken. Het is niet precies duidelijk waarom hij deze beslissing nam, maar het gevolg was dat het beleg van Jeruzalem door kon gaan, waarna de stad in 568 vdgj uiteindelijk viel. De Babyloniërs maakten Jeruzalem daarop met de grond gelijk en deporteerden de inwoners van de stad naar Babylon. Deze gebeurtenis staat bekend als de Babylonische Ballingschap.

Het einde van de farao
Later werd Apriës door de Libiërs gevraagd om hen te beschermen tegen een invasie van een Grieks leger. De farao stemde in, maar deze reddingspoging liep uit op een militaire catastrofe, waarbij vele Egyptische soldaten om het leven kwamen. Mede door de onvrede hierover, brak er daarna een burgeroorlog uit in Egypte. Grote delen van het volk steunden de populaire generaal Amasis II, die Apriës verdreef en zichzelf tot farao uitriep in 570 vdgj. Drie jaar later keerde Apriës terug met een Babylonisch leger om zijn troon te heroveren, maar waarschijnlijk werd hij hierbij tijdens de gevechten gedood. Volgens andere bronnen zou Apriës daarentegen zijn gevangen genomen en later gelyncht door het Egyptische volk.

Werpt het nieuw licht op de burgeroorlog?
Zoals eerder gemeld, moet het gevonden stenen tablet nog worden vertaald. Maar volgens hiërogliefen-experts lijkt het erop dat de tekst iets te maken heeft met een militaire veldtocht in het oosten van Egypte. Wellicht kan het ons dus meer vertellen over wat er precies gebeurde tijdens Apriës’ militaire expedities.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.