Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 10 juni 2021

CiJO, de jongerenafdeling van het CIDI, heeft zich afgelopen periode beziggehouden met het produceren van verschillende video’s, gericht op het wegnemen van stereotypering en het opzetten van dialoog.

CIJO ziet de verdeeldheid in Nederland tussen verschillende bevolkingsgroepen steeds groter worden, ook onder jongeren.

Hoewel wij weten dat, als iedereen praat met én luistert naar elkaar, de verschillen niet meer zo groot blijken
te zijn, doen wij dat nog veel te weinig.

En aangezien een goed gesprek meer zegt dan talloze posts, maken we nu video's van de gesprekken.

Deze week presenteren we de eerste video: Jood - Moslim - Christen, een gesprek tussen drie jongeren waarin zij onder elkaar op zoek gaan naar hun gelijkenissen en verschillen.

Jood - Moslim - Christen

De Holocaust Memorial Exhibition, de eerste in zijn soort in het Midden-Oosten, heeft tot doel inwoners en bezoekers van Dubai in een niet-politieke opstelling een chronologisch beeld te geven van de gebeurtenissen die tot de Sjoa hebben geleid. De tentoonstelling omvat, naast historische gedeeltes met zeldzame voorwerpen zoals de facsimile van een Joods gebedenboek, uit de Duitse stad Worms, ook persoonlijke getuigenissen, verhalen en feiten.

Een in onbruik geraakte synagoge in Mátészalka in het oosten van Hongarije zal worden opgeknapt dankzij de inzet van Hollywood-actrice Jamie Lee Curtis. Zij was daar voor de opening van een nieuw museum ter nagedachtenis aan haar vader Tony Curtis, die toevallig samenviel met Jamie Lee's draaidagen in Boedapest, daar 275 km vandaan. Lees op Tomes of Israel Synagogue in eastern Hungary to get facelift.De drie grootste Joodse kerkgenootschappen van Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om antisemitisme in de stad en daarbuiten tegen te gaan. Ze hebben een poster ontworpen tegen jodenhaat, die binnenkort in allerlei digitale abri’s in de hoofdstad te zien zal zijn. Lees meer op Jonet.nl in LJG, PIG en NIHS komen met antisemitisme-poster in abri’s.

The Deli Celebrity is een leuk artikel op Tablet Magazine over al die foto's van celebrities die je in Joodse delicatessens in New York op muren, menukaarten en elders tegenkomt. De verklaring is logisch: deli's hadden als voornaamste klanten de vele Joodse immigranten, onder wie ook toneelspelers van de Jiddisje theaters in de Lower East Side van New York. Hoe beroemd en rijk de acteurs ook werden, als ze behoefte hadden een voedsel van thuis en van vroeger, waren ze bij de deli's aan het juiste adres.

Learn how to make Tel Aviv-style gazoz with Benny Briga

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.