Boekennieuws

Van alles over boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit boekenland

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Woman Reading (1916), van de Amerikaans-Joodse kunstenaar Max Weber (1881-1961)

De onfortuinelijke
Adolf Eichmanns Argentijnse jaren

Ariel Magnus

Amsterdam: Meulenhoff, 2021
Aantal blz.: 240
ISBN: 9789029094245

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Eugenie Schoolderman, Arie van der Wal
Oorsponkelijke titel: El desafortunado

Een literair spel tussen feit en fictie over een van de grootste criminelen van de twintigste eeuw: Adolf Eichmann

Adolf Eichmann, de zogenaamde Holocaust-architect, vestigt zich in 1950, na de val van het naziregime en zijn vlucht uit Europa, in Argentinië. Twee jaar later wordt hij daar herenigd met zijn familie. Eichmann wordt beschermd door de Duitse gemeenschap aldaar en leidt een op het eerste gezicht kalm bestaan. Maar onder de oppervlakte broeien de nazisentimenten en worden er plannen gesmeed voor een oprichting van het Vierde Rijk. De lezer wordt deelgenoot van Eichmanns sinistere gedachten en redeneringen – en van de gepleegde wreedheden die hij rechtvaardigt en zijn overtuiging dat hij een eerlijke zaak dient.


De onfortuinlijke is een onvergetelijke roman, die aan de hand van historische feiten de laatste jaren van Adolf Eichmann in Argentinië reconstrueert, totdat hij in 1960 door de Mossad wordt opgepakt. Magnus schetst het angstaanjagende portret van een van de wreedste oorlogsmisdadigers van het nazitijdperk, verantwoordelijk voor de deportaties en de toepassing van de ‘definitieve oplossing’. Zonder te oordelen en zonder een poging te doen om hem af te schilderen als een verschrikkelijk wezen, maar tegelijkertijd zonder enig spoor van empathie, presenteert hij een huiveringwekkend en complex personage dat medeverantwoordelijk was voor de vernietiging van zes miljoen mensen.

Ariel Magnus (Buenos Aires, 1975) is auteur, vertaler en journalist. Van 1999 tot 2005 woonde hij in Duitsland, waar hij Spaans en filosofie studeerde. Hij schreef artikelen voor diverse kranten en tijdschriften in Latijns-Amerika en vertaalde onder meer het werk van Kafka, Handke en Hesse vanuit het Duits naar het Spaans. Voor zijn romans mocht hij al diverse literaire prijzen in ontvangst nemen. 

On Tour with Leonard Cohen

Sharon Robinson

New York: Powerhouse Books, 2014
Aantal blz.: 220
ISBN: 9781576877258

Dit fotoboek documenteert de enorm succesvolle 'Leonard Cohen World Tour' door de ogen van zijn vriendin en oud medewerkster, Sharon Robinson. In 2004 stal Cohens manager zijn spaargeld, en dwong hem zo uit zijn geplande pensioen te stappen in wat een legendarisch zes jaar durend tournee werd. Sharon Robinson is al met Cohen verbonden sinds de Field Commander Cohen Tour van 1979-80, eerst als zangeres en daarna als zijn co-writer en producer. Ze heeft meer dan 400 shows aan zijn zijde gestaan. Robinson heeft haar ervaring achter de schermen vastgelegd met de volledige vrijheid die haar werd geboden door haar unieke positie. On Tour with Leonard Cohen is een impressionistische kijk op hoe het was om op tournee te zijn met de legendarische singer-songwriter en dichter.


Wil je On tour with Leonard Cohen kopen? Klik op de titel om naar de verkoper te gaan.

Casa Bianca

Emmy Belinfante-Belinfante

Amsterdam: N.V. Drukkerij Jacob van Campen, 1921
Aantal blz.: 240
ISBN: geen

Een verhaal over de bakvissen Jo en Dien, nieuwe buren, een bezoek van een lievelingsoom, een wigwam in de tuin en een vakantie aan het witte huisje in het bos.Je kunt Casa Bianca online lezen of gratis downloaden naar je eigen tablet of computer.

Over Emmy (voluit Emilie) Belinfante is vrij weinig bekend. Ze werd geboren in Amsterdam, op 23 maart 1875, als telg van de bekende Belinfante-familie. Ze trouwde met haar neef Raphael Belinfante, met wie ze drie kinderen kreeg. Emmy Belinfante werd op 25 september 1944 in Theresienstadt vermoord, 69 jaar oud.
Onder de naam Emmy Belinfante-Belinfante schreef ze een aantal kinderboeken. Eén daarvan, Confetti, schreef zij samen met haar vriendin Cissy van Marxveldt, bekend van de Joop ter Heul-boeken.
Emmy Belinfante is een nicht van de journaliste Emilie Josephine Belinfante. De nichtjes worden vaak verward, soms zelfs voor één en dezelfde persoon aangezien. De verwarring ontstaat gemakkelijk: zij heten beiden Emilie, beiden met de roepnaam Emmy, zijn in hetzelfde jaar geboren en in hetzelfde jaar vermoord, de kinderboekenschrijfster in Theresienstadt, de journaliste in Auschwitz-Birkenau.

De storm rond het gewraakte boek Het Verraad van Anne Frank is nog altijd niet geluwd. En dat zal nog wel even zo blijven, nu uit het recente onderzoek van researcher Natasha Gerson een beeld naar voren komt van een team dat heeft geknoeid met zowel schriftelijke als levende bronnen. Zowel het Nederlands Dagblad als de Duitse krant Die Welt besteden aandacht aan de nieuwe bevindingen. Lees meer in Rapport-Gerson naar Coldcase-onderzoek Anne Frank. In het artikel zitten ook links naar de externe artikelen.

De uitspraak van Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB, heeft grote verontwaardiging veroorzaakt. "Kijk naar de verplichte leeslijst. Als je niet veel leest en je moet Het bittere kruid gaan lezen, dan worden al je vooroordelen over lezen bevestigd. Dan wordt vrij vakkundig het leesplezier eruit geramd."

"Werkelijk alles is fout aan deze uitlating die vooral bedoeld lijkt zich te afficheren als de Wopke Hoekstra van het Literair Bedrijf", schrijft Jos Joosten in het online tijdschrift voor taal- en letterkunde Neerlandistiek. "Want daar ziet het nog het meeste naar uit. Aendekerks uitlatingen, als directeur van een instelling die geacht wordt het Nederlandse boek te ‘propageren’, zijn zó dom en zó contraproductief dat je heel lang denkt dat er wel een superieur strategisch masterplan achter moet zitten."

Joosten dacht lang na en kwam tot een conclusie. Die lees je in Bitter smaakt het kruid.

Bertien Minco, de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, maakte zich, zoal velen met haar, kwaad over de woorden van Aendekerk en schreef haar een open brief.

Ook het Haagse antiquariaat Colette reageerde slagvaardig op de merkwaardige uitspraak van Aendekerke en besloot gratis Marga Minco weg te geven aan jongeren die komen zoeken naar mooie boeken.

En voorlopig tot slot een citaat uit het Dagblad van het Noorden" "Jongeren gaan niet meer boeken lezen als de oude garde zoals Marga Minco en Het bittere kruid door volwassenen worden afgeschreven. Wie de vinger wil houden aan de pols van de tijd, moet goed luisteren naar jongeren. Maar als jongeren geen verhalen uit het verleden worden verteld, gaat er iets mis."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.