Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst

Simon Soesan

vrijdag 13 december 2019

Ik zeg het al jarenlang. Maar het doet pijn om de waarheid te horen, laat staan om de waarheid te accepteren: wij Joden hebben niets te zoeken in Europa.

Aalst in een Belgisch gehucht. Belgisch! Met waarden, cultuur en tradities die van Aalst zijn. In België! Ze hebben daar geen boodschap aan Joden, of we dat wel of niet leuk vinden.

België – net als Nederland, heel Europa, zelfs net als de VS – heeft voor, tijdens en vooral ook na de Tweede Wereldoorlog zeer duidelijk gemaakt hoe men over Joden denkt. Hoe men Joden moet bejegenen. En die positie is niet veranderd in al die jaren.

Antisemitisme groeit niet en neemt niet toe, het is altijd daar, alleen had het gedurende een aantal jaren een pak aan en een nette stropdas om.

Onlangs zat ik te lunchen met een aantal heren in een (niet-Joodse) charity-club. Die wilden mij als lid hebben. Toen ik vroeg waarom werd er (door een professor!) geopperd dat hun club meer kleur moest krijgen, en niet alleen “echte Duitsers”, (ik citeer) maar ook “Joden en wat negers erbij” moest hebben. Dat werd in alle onschuld gezegd, zonder kwade bedoelingen, het was gewoon een manier van spreken, niemand die hier raar op reageerde en ikzelf deed alles om niet in lachen uit te barsten.

Ze willen ons niet. We zijn anders in hun ogen. We zijn pushy, we zijn verdacht en het vermoeden is dat we te slim zijn. Zo ook in Aalst, waar men jaarlijks de Joden te kakken zet, omdat dat hun positie is.

Naar mijn mening heeft een Jood twee opties als hij/zij antisemitisme ervaart: of je leeft ermee als minderheid, of je gaat naar een plek waar antisemitisme niet bestaat. Ik vind het soms net als de vergelijking dat iemand naast een vliegveld gaat wonen en dan alleen maar klaagt over het lawaai: het is bijna belachelijk.

En nee, ik verplicht niemand om in Israël te gaan wonen, hoewel het volgens mij de meest natuurlijk keuze is voor ons, maar dat eindeloze gemekker over antisemitisme lijkt eerder voort te komen uit professionele overwegingen dan dat men echt vol begrip is of zich uit overtuiging uitspreekt.

Amazon en Bol verkopen kerstversiering met foto’s en afbeeldingen van Auschwitz. “Jewish massacre towel.” Dát is de traditie en de cultuur waarin u leeft in Europa. En als u daar niet aan wilt wennen, dan heeft u opties.

En nee, wij Joden hebben geen ‘recht’ om te wonen waar we willen. De plaatselijke bevolking wil aan haar cultuur en tradities vasthouden. Tenzij u dapper en gek genoeg bent om Kmaakjedootman te schreeuwen, dan kunt u redelijk geaccepteerd worden.

Laat Aalst zijn carnaval vieren, zo laten de inwoners zien wie ze zijn.

En blijft u maar lekker in uw mooie voorkamerstoel zitten, ver weg van het Midden-Oosten, waar wij zorgen dat er een plek in de wereld is waar een Jood zich thuis kan voelen en waar alle antisemieten in de wereld bang van zijn.

Laat ze gaan in Aalst. Zo weten we tenminste wie ze echt zijn.

8 + 3 = ?
simon, dit is een van de beste artikelen, die jij geschreven hebt in de loop van jaren, dat ik jou lees. alle eer, had het niet beter kunnen uitleggen.
Lex...dank voor het compliment. Jij was mijn inspiratie om alyah te maken. Jij was de shaliach die mijn alyah mogelijk maakte. Alle eer aan jou, Lex.
Je hebt wel gelijk Simon maar begrijpen zal ik die Jodenhaat nooit en ik wil het zeker NIET begrijpen. Het is schaamteloos én Goddeloos en christelijke mensen die de vervangingstheorie aanhangen zijn even erg.
Simon, Ik ben het helemaal met he eens!!!!!

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.