Westerbork

Simon Soesan

vrijdag 1 februari 2019

Het schijnt waar te zijn: Westerbork was het eerste Centerparcs dorp, waar velen op vakantie een prachtige tijd hebben gehad. Ze hadden zelfs een aai-hoekje voor vluchtelingen, want dat was politiek zó correct, dat kon men niet verpassen

Hoe dan ook komen er diverse waarheden naar buiten in Nederland. Anne Frank was geen Nederlandse en het enige waar Otto, haar vader, op uit was, was om het Achterhuis een toeristenattractie te maken. Misschien komt er nog een Starbucks in, dat schijnt erg goed te zijn voor Afrikaanse vluchtelingen, dus dat past prima.

Verder wil de vereniging voor Joodse Servies Jatters, de JSJ, graag een congres organiseren in het Loo, waar toch al een verzameling staat. Een klein vogeltje fluisterde in mijn oor dat er ook een film gaat worden gemaakt, getiteld ‘Inpakken en wegwezen, maatje’, die het verhaal vertelt van het heldhaftige optreden van de koninklijke familie in mei 1940.

Genoeg zwarte humor.

Iemand op Twitter raadde mij aan eens goed te lezen wat er op Wikipedia staat geschreven over Kamp Westerbork. Mijn antwoord was dat ik, daar 337 familieleden via Westerbork zijn afgevoerd om te worden afgeslacht, nadat ze werden verkocht en verraden door hun buren en kennissen, geen Wikipedia nodig heb om iets over Westerbork te leren.

Ik heb, na lang zoeken, de originele transportlijst van oom Simon Caun te pakken gekregen. Op zestienjarige leeftijd ging hij van Amsterdam CS, zingend met vrienden, op de trein om voor het Reich te gaan werken. Hij mocht zelfs niet in Westerbork blijven en is meteen op de trein naar Auschwitz gezet. Daar aangekomen kreeg hij geen nummer – waarschijnlijk was hij ziek of hysterisch – en werd vanuit de trein naar gaskamer 4 gestuurd.

Westerbork een symbool voor vluchtelingen?

Zijn ze nou echt helemaal krankjorum geworden?

Blijf met je rotpoten van de rotjoden af!

8 + 2 = ?

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.