Wintermarkt

Simon Soesan

vrijdag 18 december 2015

Alhoewel het winter is en de Kerst in aantocht, is dit jaar de sfeer in Frankfurt geheel anders dan de jaren ervoor. De bekende kerstmarkt, ter plekke Weihnachtsmarkt geheten, bestaat niet meer en heet nu Wintermarkt, want dat andere woord was beledigend voor een bepaalde groepering die geen verstand heeft van democratie en tradities en daarnaast ook soms behoorlijk eigenaardig kan reageren.
Ook het weer helpt niet echt mee. Het is rond de tien, veertien graden Celsius en er ligt logischerwijs dus ook geen sneeuw. Uiteraard blijven Duitsers altijd Duitsers en dientengevolge, omdat het december is, trekken ze hun warmste kleding, inclusief hoeden, petten, mutsen, sjaals, handschoenen en … moffen aan, om vervolgens goed zwetend nog een paar liter Glühwein in te nemen. Want het weer mag de pret niet drukken.

Marktkramers op deze Wintermarkt vertellen dat dit jaar de verkoop zeer te wensen overlaat. Er zijn 75% minder bezoekers op afgekomen dan voorgaande jaren. Marburg, een stadje ten noorden van Frankfurt, sluit haar markt bij gebrek aan klandizie al om zeven uur ’s avonds. Ook schijnt deze dramatische afname van interesse voor het fenomeen kerstmarkt, pardon Wintermarkt, mede het resultaat te zijn van recente acties van vertegenwoordigers van extremistische moslimgroeperingen in Duitsland. Iedere dag opnieuw worden er agenten aangevallen die daarbij al of niet ernstig gewond raken, en iedere dag zijn er ook gevechten in vluchtelingencentra in het hele land. De media berichten hier echter niet tot nauwelijks over. Dat dit zoveel mogelijk wordt verzwegen, komt omdat in Duitsland nog steeds het adagium geldt: ‘als je er niet over praat, dan bestaat het niet’. Hoewel de media (of de censuur daarop) in Nederland en in de rest van Europa er ook wat van kunnen …

Toen de voorzitter van de Zentralrat der Juden in Deutschland, Dr. Josef Schuster, een week geleden op de Duitse tv opperde dat de Duitse regering wellicht zou kunnen overwegen om haar vluchtelingenpolitiek te herzien, werd hij in de pers volop en van alle kanten aangevallen. Men begreep niet dat de ‘vertegenwoordiger van een volk dat beweert zoveel geleden te hebben (…!), nu ineens zelf geen vluchtelingen wil helpen.’ Een week later kwam de bondskanselier met een voorstel om de vluchtelingenpolitiek te herzien en in ieder geval het aantal vluchtelingen te reduceren.
Niet dat dat nu nog iets zal helpen. Er zijn geruchten dat de hoofdcommissaris van de Duitse politie de bondskanselier heeft geïnformeerd dat de politie geen oplossingen meer heeft voor de ontstane problemen en het geweld van de vluchtelingen niet meer aan kan. Uiteraard stond hier niets over in de media.

Het Duitsland anno 2015 heeft een Wintermarkt.
In meerdere delen van Europa probeert men zo min mogelijk aanstoot te geven aan ‘bepaalde groeperingen’ en zijn de traditionele symbolen van Kerst en de Christelijke religie weggehaald of vervangen door neutrale. Want waarom zou je geweld uitlokken?

Ik vermoed dat, als men over enkele jaren zal gaan onderzoeken hoe het allemaal zover gekomen is, de Duitsers als van ouds zullen zeggen: Ich habe es nicht gewusst.


Simon Soesan

Bewerkt en geredigeerd door Hendrien Kloots

© Caun & Van Beem

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011