Kan jou wat schelen!

Simon Soesan

vrijdag 28 juni 2013

Stel, en ik zeg maar wat, dat je een politieke partij hebt die een minderheid vertegenwoordigt. Een minderheid die geen sociale, economische of wetenschappelijke bijdrage aan jouw land levert.

En stel, en ik zeg maar wat, dat er een slinkse politicus is, zonder manifest, maar die erg graag wil regeren en nog enkele partners nodig heeft om een meerderheidsregering te vormen. Nou dan heb je de hoofdprijs gewonnen! Want dan kun je eisen en doen en laten wat je wilt!

Stel dat je dan in die regering komt als vertegenwoordiger van die minderheid van niksnutten, nou dan kun je voor die niksnutten een mooie vette uitkering regelen. En je kunt je eigen schoolsysteem opzetten. Kan jou wat schelen dat jouw schoolsysteem niet erkend wordt door het ministerie van onderwijs, omdat je alleen maar religie wilt lesgeven en niet dat stomme taal, Engels, rekenen of, Godbewaar, geschiedenis. Je zet gewoon die opportunist van een politicus onder druk en hup! je krijgt een heerlijk budget. Stel dat je dan in die regering, en ik zeg maar wat, het ministerie van binnenlandse zaken krijgt, nou dan kun je heel wat baantjes ritselen voor je vriendjes. Natuurlijk niet elke baan, want echt, werken is vermoeiend en banen die een opleiding vereisen zijn te moeilijk en onzinnig want jouw vriendjes hebben alleen maar religie gestudeerd. Nee, dat soort baantjes laat je gewoon verdwijnen. Je overdrijft met het aantal leerlingen op jouw - niet erkende - scholen om nog meer subsidies los te peuteren en creëert baantjes alsof het morgen uit de mode is. Kan jou wat schelen! Je verkoopt God toch? Wie durft een argument met Hem aan te gaan?

Als mascotte haal je een oude, seniele rabbijn erbij, die fantastische uitspraken heeft (‘een man die tussen twee vrouwen loopt is gelijk aan iemand die tussen twee varkens loopt’, ‘een jongen van zestien die sterft in een bosbrand is gestraft omdat hij de sjabbat niet in acht hield’), geeft de man een dure slee en hup, het publiek is tevreden. En dan ga je nog even langs bij die halfgare hebberige politicus en eist nog wat geld. Waar dat geld vandaan komt? Nou zeg, is toch simpel: alle afdelingen in jouw ministerie waar jouw mensen niet willen of kunnen werken, knijp je langzaam maar zeker dicht. Kan jou wat schelen! Je begint bij dat achterlijke openbare onderwijs, via de politie die toch eigenlijk haar neus veel te veel in jouw zaken stopt en al twaalf prominente partijleden achter slot en grendel heeft gegooid vanwege fraude en misbruik van hun functie, je gaat door naar de kleuterscholen die je niet nodig vindt, want er valt niets aan te verdienen, de eerste hulp en uiteraard de brandweer.

De brandweer! Wie heeft die nou nodig? Hoeveel fikkies zijn er nou per jaar? Kan jou wat schelen! En dan, gedurende de 25 jaar dat jouw partij van niksnutten het ministerie van binnenlandse zaken bijna continu in een wurgreep heeft gehouden, is het je gelukt: het schoolsysteem is een van de slechtste in de wereld geworden, de politie is uitgehold, oververmoeid, onderbetaald en het zat, terwijl de eerste hulp nog weinig waard is en de brandweer meer op een komedie lijkt. Kan jou wat schelen! Je fluistert in het oor van die domme politicus dat het moeilijk regeren is zonder jou en de man geeft je meteen nog wat geld, zodat jouw leerlingen, die op 21-jarige leeftijd getrouwd zijn en al drie kinderen hebben, een keurige uitkering krijgen omdat zij God bestuderen. ‘Gewone’ studenten hoeven niets te krijgen, kan jou wat schelen!

En dan slaat de vlam in de pan. Letterlijk en figuurlijk. Een hele berg staat in de fik en jou wordt gevraagd waar de brandweer is. Alsof jou dat wat kan schelen! En dan zeggen ze dat het jouw schuld is dat de brandweer geen moderne uitrusting heeft, geen moderne wagens heeft (de laatste was in 1981 gekocht) en te weinig mankrachten heeft. Dat vragen ze JOU! Wat een gotspe! Jij vertegenwoordigt God toch? Hebben ze jouw rabbijn niet gehoord, die uitlegde dat de brand niemands schuld was, behalve dan van die ongelovigen die op sjabbat in de bossen aan het wandelen zijn?

Je kijkt naar je hebberige politicus die zich bezig houdt met het maken van nog meer loze beloftes aan een volk dat een leider zoekt. Een volk dat zich afvraagt hoe het mogelijk is dat iemand zoals jij gedurende jaren de nationale schatkist heeft leeggeplunderd. Kan jou wat schelen!

Je denkt na en zoekt naar een antwoord en, met een gepijnigd en serieus gezicht zeg je dan: ‘Ik niet! HIJ heeft het gedaan!’

Kan jou wat schelen. Er zal heus nog wel een andere politieke idioot zijn die jouw partij nodig zal hebben.

© Simon Soesan

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011