Oy – Bama ...

Simon Soesan

vrijdag 29 maart 2013

Uiteraard was er heel wat gepland voor het bezoek van president Obama aan ons land. Ook het feit dat de begeleidende cameraman zijn microfoon aan mocht houden, gaf een extra dimensie and dit bezoek. Daar uw media u de leuke berichten onthouden, heb ik het voorrecht u wat kleine, grappige en opmerkelijke anekdotes te vertellen, voorvallen die echt gebeurd zijn tijdens dit bezoek.

1. Loodvrije diesel
De presidentiële limousine, bijgenaamd Het Beest, kan wel tegen een stootje: geen raket, landmijn, kogel of chemisch wapen kan tegen deze wagen iets aanrichten. De wagen is zo zwaar bepantserd dat hij één liter benzine op elke drie kilometer gebruikt. Maar dan moet er wel benzine in de tank, wat de Amerikanen in Israël niet deden: na het bijtanken met diesel, begaf Het Beest het onderweg naar Jeruzalem, terwijl de president in zijn helikopter naar onze hoofdstad vloog. Motti, een bekende van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem, is een autosleper, die Het Beest op zijn truck zette en naar Jeruzalem bracht. In interviews met de wereldmedia, die dit erg belangrijk vonden, verklaarde hij dat er geen presidentiële korting zou worden gegeven ...

2. De rode loper
"Volg de rode lijn," was het advies van de ceremoniemeester op de luchthaven Ben Gurion aan Obama, toen hij uit zijn Jumbo stapte. "Altijd hetzelfde met jou," grapte Obama tegenover Bibi, "jij met je rode lijn! Het zal wel een complot van je zijn." Waarop Bibi lachend antwoordde: "Uiteraard. Daar heb ik heel wat over nagedacht."

3. Wat een hitte
Obama, altijd de joviale advocaat uit Chicago, vond het vies heet na aankomst in Israël. Na een paar minuten wandelen deed hij zijn colbert uit. Bibi, die niet wist wat hij moest doen, keek radeloos naar links en rechts. Helaas hadden zijn adviseurs geen advies. Dus, nadat hij zijn broek omhoog trok en zijn hemd in zijn broek stopte, deed ook Bibi sportief zijn colbert uit, terwijl hij schaapachtig naar de president lachte.

4. Ikke ook!
Silvan Shalom, al jarenlang onze minister van niets en minder, mocht ook de presidentiële hand schudden. "Weet u dat we op dezelfde dag jarig zijn?" vertelde hij opgetogen aan Obama. "Wat leuk," zei de president en wilde doorlopen, maar Silvan liet de presidentiële hand niet los. "Mijn vrouw vindt het zo fantastisch!" ging de niksnut verder, terwijl hij handjes bleef schudden. Een duwtje van Bibi zorgde ervoor dat hij de hand van Obama eindelijk los liet.

5. Het zit wel snor
Nadat Obama op het vliegveld even snel naar onze Iron Dome had gekeken en een kiekje maakte met de soldaten die erbij stonden, liep Amir Peretz, bekend als onze voormalige minister van defensie die door een verrekijker probeerde te kijken, terwijl de doppen nog op de lenzen zaten, half rennend naar de president. Veiligheidslieden wisten even niet wat ze moesten doen: schieten of lachen. "Mister President, mister President, wait, wait," riep onze Pipo de Clown. Obama draaide zich verrast om en Peretz zei hem iets, wat niemand kon horen. Er wordt gewed dat hij hem advies gaf over hoe je het best een Stalin-snor kan laten groeien.

6. Dayenoe
Nadat hij in een hitte van 36 graden Celsius honderd handjes had moeten schudden, vroeg Obama zich af hoe lang hij nog moest lijden. Hij keek Bibi aan en zei, in het Iwriet, "Dayenoe!", wat ‘genoeg’ betekent.

7. Zing eens mee
Tijdens het bezoek aan het Israel Museum sprong opeens de zanger Dudu Fisher naar voren en begon, ongevraagd, ‘Heveenoe Sjalom Aleichem’ te zingen, terwijl hij met zijn wijsvinger in de lucht het liedje aan de president probeerde te leren. Hij stopte zelfs af en toe om Obama gelegenheid te geven om mee te zingen, maar helaas, deze keek gegeneerd in het rond, op zoek naar de nooduitgang.

8. Zing nog eens mee
Tijdens het galadiner kwam de zanger David Daor op het podium. Er was besloten dat hij ‘Amazing Grace’ zou zingen en niet zijn hit ‘Let op de wereld, jochie’, wat een beetje beledigend werd gevonden voor de president. Obama zelf viel in slaap tijdens het zingen ...

9. Grapjas
Obama wilde geen rede voeren in onze Knesset. Hij wilde Het Volk ontmoeten en sprak in een groot theater in Jeruzalem, waar het publiek grotendeels uit studenten bestond. Zijn betoog was hartverwarmend en overtuigend. Ook sprak hij het gerucht tegen dat hij en Bibi het niet met elkaar kunnen vinden. Hij beweerde dat dit verhaaltje was verzonnen om stof te geven aan het populairste Israëlische satirische tv-programma, Eretz Nehederet. Het publiek lag blauw van het lachen.

Uiteraard waren de ware redenen voor het presidentiële bezoek aan Israël niet voor de pers. Onze nieuwe regering kreeg een waslijst van dingen die volgens Obama moeten gebeuren en dus gaan gebeuren. Dat zal wel allemaal later bekend worden. Toen de president van het land dat onze beste vriend in de wereld is in zijn Jumbo stapte om te vertrekken, beweerden enkelen dat zijn laatste woorden "Free at last" waren.

Motti was in de buurt, voor het geval het vliegtuig ook de verkeerde brandstof had gekregen, en had al een vriendenprijsje uitgerekend ...

© Simon Soesan

7 + 4 = ?

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.