Lo Janoem We Lo Jisjan

Simon Soesan

vrijdag 29 november 2013

Ik weet het: onze premier had het misschien wat rustiger aan moeten doen en de belangen van de wereld zijn ook belangrijk, misschien wel belangrijker dan die van Israël en sowieso moet Israël zich eens wat gedeisd gaan houden. Ik heb het allemaal gehoord. Ook de vergelijking van wat er zich in 1939 afspeelde toen de Superpowers het probleem van Tsjecho-Slowakije oplosten zonder Tsjecho-Slowakije bij de onderhandelingen toe te laten en naar haar bezorgdheden te luisteren. Masaryk zei toen nog dat, als de genomen beslissing goed is voor de wereld, dat de Superpowers dan gezegend mogen zijn en indien niet – dat God ze mag bewaren.

En ja, het kan zijn dat wij Israëli’s een beetje paranoïde zijn. Welk volk is ooit zo systematisch uitgeroeid als wij, het Joodse volk? Me dunkt dat we redenen hebben om achterdochtig te zijn. De Iraanse regering heeft er geen doekjes om gewonden: wij, Israël, zijn een kanker voor de wereld en ze zullen ons verpulveren en van de wereldkaart verwijderen. Zeiden zij, niet ik en hier is geen graantje overdrijving bij. Eli Wiesel zei al: neem de bedreigingen van je vijand serieus, en de beloften van een vriend minder serieus.

En dan natuurlijk het gerucht dat wij atoombommen zouden hebben. Ik heb er geen idee van, noch heeft onze regering hier ooit iets over gezegd en ook hebben wij nog nooit iemand bedreigd met uitroeiing of iets dergelijks. Maar geruchten zijn leuk, dus hier en van mij: ik vermoed dat we slechts één conventionele raket hebben en ik denk graag dat die gericht staat op Mekka. Just in case ...

Voor de meer wakkeren onder ons is de wereldpolitiek niet gebaseerd op goede wil, vaderlandsliefde of wereldinteresse. Politici zijn in veel gevallen op slechts één ding uit en dat is hun eigen toekomst zeker stellen. In Nederland kunt u zoeken naar de politici die het hardst de euro probeerden in te voeren. Kijkt u maar eens waar ze nu zijn en waar ze van leven. Ook de reden om weer maatjes te worden met Iran is financieel. Let u maar op welke firma's en banken daar nu weer zaken gaan doen en probeer dan maar eens te ontdekken met welke lobbyisten uw volksvertegenwoordigers hebben geluncht of misschien zelfs vakantie hebben gevierd. ‘Follow the money’, volg het geld, zeggen de Amerikanen.

En terwijl uw media u volstoppen met belangrijke informatie over wie de Televizierring kreeg en wie eruit ligt en wie erbij komt in GTST, blijven wij klaar wakker. Niet omdat we de islam haten, niet omdat we hysterisch zijn en niet omdat we uw hulp zo nodig hebben. De geschiedenis heeft zo zijn eigen procedures en wij geloven dat de historische beslissing die onlangs in Genève is genomen, een historische fout is, die niet ons, maar u allen in Europa en in de VS nog parten zal spelen.

Sjomer Jisra’el Lo Janoem We Lo Jisjan staat er geschreven: wie over Israël waakt zal niet slapen, noch dommelen. Maakt u zich maar druk over Zwarte Piet en geloof vooral de sussende woorden van uw politici dat het allemaal nog wel goed komt. Hoe zei Neville Obama het zojuist: “Met diplomatie hebben we een oorlog voorkomen.” Wij geloven dat deze oorlog slechts is uitgesteld. Daarom blijven wij klaarwakker.
Want we slapen, noch dommelen niet.

© Simon Soesan

8 + 1 = ?
weer een prima artikel.ga zo door.
Ha Simon, Ja het is er nog steeds niet van gekomen nader kennis te maken, maar deze column vind ik goed, niet zozeer wat de inhoud betreft, maar de stijl. Kol ha kavod. volgens mij ben je daarin veel sterker dan in je dialiogen/grapjes columns. chag sameach, Ruth de Jong

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.