Circus

Simon Soesan

vrijdag 2 november 2012

Ja, daar kwamen ze! Het Egyptisch Nationaal Circus kwam naar Gaza! Nee, niet vertegenwoordigers van het Egyptische leger, die van de Sinai-woestijn een circus hebben gemaakt, maar echt: een circus! Hoewel ... echt???

Het duurde maanden van onderhandelen. Het circus, uit het Moslim-Egypte, moest zich ook wel even aanpassen in het Moslim-Gaza van Hamas, want vrouwen mochten niet meekomen. Geen trapeze, geen niks – vrouwen weg! Ook kon het circus zijn eigen dieren niet meebrengen want Hamas, dat altijd meer geld nodig heeft voor raketten, die men dan op Israëlische scholen en huizen afschiet, datzelfde Hamas dat het circus uitnodigde, kwam met zulke hoge belastingen op het invoeren van de dieren, dat het circus besloot dat vrouwen en beesten (die volgens deze Moslims toch dezelfde waarde hebben) thuis mochten blijven.

De tent werd opgezet op dezelfde plek waar Hamas ooit haar beruchte gevangenis had, met de nog beruchtere martelkamers, maar dat kon de pret niet drukken. Ook het feit dat juist Israël diezelfde gevangenis met de grond gelijk maakte (hij stond leeg) werd niet genoemd natuurlijk. De bevolking, waarvan 35% zonder werk zit en de rest gemiddeld 2 dollar per dag verdient, werd gevraagd om 5 of 10 dollar per kaartje te betalen, om het beesten- en vrouwenloze circus te zien.

Mensen kwamen in hun zondagse pakkie, aten pompoenpitten en zagen met verbazing trapeze-artiesten, messengooiers, clowns, vuurvreters en gymnasten en vermaakten zich prima. Maar Sabrine Baoud ging niet. Haar man is werkloos en haar acht kinderen leven van voedsel dat door de VN verstrekt wordt. Waarom Hamas, met jaarlijkse steun van over de 3 miljard euro, dan toch geen voedsel verstrekt, geen wegen en huizen repareert, geen scholen bouwt en geen medische hulp geeft, is een raadsel en Sabrine durft het ook niet te vragen. Ze heeft haar kinderen niets verteld van het circus, om ze niet teleur te stellen.

Het circus kon komen omdat Egypte de grens met Gaza heeft opengesteld na de revolutie. Ik schrijf het nogmaals: het circus kon komen omdat de grens met Egypte is opengesteld na de revolutie. Dus geen blokkade. Nee, ook niet van ons, Israël, zoals u dagelijks kunt lezen op de website van de IDF-woordvoerder. Want die rapporteert dagelijks, in samenwerking met de VN, hoeveel goederen er ook uit Israël naar Gaza worden vervoerd, zolang het maar humanitair is.

Maar het circus kwam naar Gaza en de bevolking van Gaza, die het niet makkelijk heeft met Hamas, kon even ademhalen in een circus zonder vrouwen en beesten. Waarna ze weer naar huis gingen en Hamas hen met de neus op de feiten drukte. Want het leven in Gaza onder Hamas is nog steeds bij de beesten af.

© Simon Soesan

7 + 4 = ?

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.