Daarom!

Simon Soesan

vrijdag 10 januari 2014

Opeens moet een club uit Arnhem zich schamen. En de nationale voetbalbond ook. Want echt, wat nu is gebeurd, is nog nooit gebeurd in Holland: een Jood mocht niet mee op schoolreisje! Iedereen staat in de rij en wil er wat over zeggen, met een ernstig gezicht en met wijsvinger opgeheven: Foei, Nederland, dat mag toch niet, dat kan toch niet! In het Nederland van 2014 zijn wij multiculti en iedereen staat gelijk aan elkaar!

Daarom mag je buschauffeurs in elkaar slaan, je mag ambulancepersoneel en brandweer bekogelen. Je mag agenten neerslaan en je mag homo's in de gracht smijten. En als iemand je op straat aanhoudt voor een sigaretje en je hebt er geen bij je, is het acceptabel dat je in elkaar geslagen wordt, want de norm in Nederland is nu zo. De grenzen zijn verlegd, je moet andermans cultuur aanvaarden. Dus waarom niet de cultuur aanvaarden van een voetbalclubje, waar het voetbal slechts een middel is om geld te verdienen en allang niet meer de reden van bestaan van de club?
Een gawwer van me vindt zelfs dat Van Praag zich moet schamen. Met zijn afkomst zou hij beter moeten weten en in moeten grijpen. Maar Van Praag zit niet bij de KNVB om deze of andere groepering te vertegenwoordigen, of te beschermen. Ook Van Praag is deel van de norm en die vertegenwoordigt hij prima zo.

Opeens is iedereen verbaasd hoe het mogelijk is dat het Joodje niet mee mocht. Nee, werkelijk! Want alle scholen kunnen gewoon, vrij, over de Holocaust les geven. En Joden kunnen zonder gevaar met een keppeltje op over straat. En Joodse begraafplaatsen worden niet beklad. En we kunnen naar sjoel gaan zonder bewaking.
Kinderen worden niet weggepest tot ze zelfmoord plegen. En hele buurten worden niet geteisterd door mensen die niet eens Nederlands zijn, laat staan of ze legitiem in Nederland verblijven.

Vitesse wil gewoon met de norm meedoen en liet de Jood thuis. Makkelijker zo. Meer Nederlands zo. Niet dat het antisemieten zijn. Hoe durf je dat te stellen! Gewoon: Joden zijn geen prioriteit. Niets is nog een prioriteit in Nederland, behalve de dag veilig doorkomen en op straat niemand in de ogen kijken. Niks zeggen, geen op of aanmerkingen maken.

Politici bewijzen keer op keer dat er geen enkele overeenkomst hoeft te zijn tussen een vertegenwoordiger zijn van de kiezer, en doen wat de kiezer wil. Ook zij, arme jongens, maar stoere knapen, denken aan zichzelf. In welke Raad van Bestuur ze later terecht kunnen komen. Hoe ze riant van hun pensioen kunnen genieten. En niet om zich te bekommeren over het Nederlandse Volk, in al zijn geuren en kleuren.

En over politici en kleuren en geuren gesproken: nee, ze schamen zich niet en blozen niet, maar daar zit wel degelijk een geurtje aan.

Die Jood kon niet mee? So what? Laat hem oprotten naar zijn land, Israël. En als hij daar is, gaan we demonstreren dat hij uit Israël moet oprotten en terug moet gaan naar waar hij vandaan kwam ...

Enkele weken terug, in Amsterdam, schreeuwde een Moslim naar me. “Ga weg uit Palestina, verlaat mijn land!” schreeuwde hij in mijn richting. Ik vroeg hem waar hij woonde. Amsterdam. Ik vroeg waar hij mij ontmoette. Amsterdam. Ik vroeg hem waarom hij mij, buiten Israël of Palestina, vroeg om weg te gaan uit Palestina en ‘zijn land’ te verlaten, terwijl hij in Nederland woont. Het boze antwoord, beste lezers, was diep, weloverwogen en knap bedacht: “Daarom!”

U vraagt hoe Vitesse en de KNVB het durven een speler achter te laten, alleen maar omdat hij Joods is?

Daarom!

© Simon Soesan

8 + 2 = ?
hallo Simon, deze zaak is ronduit verbijsterend (en dat is heel zachtjes uitgedrukt)! misschien één pluspunt: Menzis, hoofdsponsor van Vitesse, eist excuses... wie weet, zijn de wonderen de wereld niet uit, en dat dit echt gaat gebeuren? http://nos.nl/artikel/595615-menzis-eist-excuses-vitesse.html nogmaals, niet te geloven!

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.