Excuses aan Ban Ki Moon

Simon Soesan

vrijdag 21 september 2012

Dag meneer de algemeen-secretaris. Mijn excuses wil ik u aanbieden. Toen de Turks-Egyptische tv-productie werd uitgezonden, werd het ons allemaal iets te veel, begrijpt u. Een serie, waar wij Joden worden geportretteerd als baby-doders, die babybloed nodig hebben om matzes te maken, is echt een belediging. Vooral als het komt van twee landen, met wie Israël diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Dus hebben we al die moskees in de fik gezet en veel diplomaten gedood en ik dank u dat u daarvoor begrip kon hebben en dat ook gezegd hebt. Want men kan niet meer een religie bejegenen met dit soort dingen, die niet eens wetenschappelijk kunnen worden aangetoond. Maar het klonk zo leuk.

Wat zegt u? U kunt zich deze relletjes van ons niet herinneren? U verklaarde toch onlangs dat het best in te denken is dat men geweld gebruikt als een religie wordt beledigd? Dat het een schande was dat er een film gemaakt is waar de profeet Mohammed in beledigd wordt? U zei toch dat dat dezer tijd niet meer kan: mensen op hun religie beledigen? Of bedoelde u dat alleen in het geval van de islam? Kan ik me indenken, met uw eigen VN-wolkenkrabber in New York, zou ik maar goed oppassen ...

Och, en wat u zei over Joodse investeerders in de film, ach dat kan toch zijn? Al heeft de Egyptische regering al mede gedeeld dat de film gemaakt en gefinancierd is door Egyptenaren – dat kan de pret niet drukken. Ook dankzij u blijft een opgefokte, werkeloze Moslim-menigte wereldwijd geloven dat wij, Joden, het weer gedaan hebben. Ook al is dat niet zo – ook u laat zich niet in de war brengen door feiten.

We zijn daarom allemaal zo trots op u. Op uw inzicht, dat een inderdaad kinderachtige en beledigende film meer Moslims op straat brengt dan het dagelijks doden van honderden Moslims in Syrië. Dat vind ik persoonlijk zo knap: dagelijks blazen Moslims elkaar op (terwijl het eerste gebod in de Qurán stelt dat het een Moslim verboden is om andere Moslims te doden ...), dagelijks schiet en bombardeert Assad zijn eigen bevolking rechtstreeks naar Allah en u snapt het allemaal. Eigenlijk net als vele Europese, en vooral Nederlandse politici, die geen reactie hadden op de 23 porno-films die met een Jezusfiguur zijn gemaakt, geen reactie gaven toen er satires over Jezus kwamen en zeker niet reageerden op antisemitische uitlatingen of Holocaust-ontkenningen. Wel wist onder andere de krant van wakker Nederland te melden dat de film, die de laatste weken zoveel boosheid kweekte onder de Moslims, gemaakt was door Joden. Hun bron? Hadden ze ergens gelezen ...

Maar misschien heb ik het verkeerd. Misschien snap ik het allemaal niet. Misschien is mijn goede vriend Yunis wel veel wijzer dan ik, want hij zei het zo: “Als ze in Europa denken dat werkschuw zijn, gewelddadigheid en grote bekken hebben, islam beschrijft, dan moeten ze hun best maar doen. Over alles wat ik hoor, zie en lees over de islam in Europa heb ik maar een ding te zeggen: het heeft niks met islam te maken.” En Yunis is Moslim, maar misschien heeft hij het ook bij het verkeerde eind. Het enige dat de Europese politici nu interesseert is het nu, en wat ze tot beslissingen brengt is het eerste woord dat menig Moslim in Nederland leert: Kmaakjedoot.

Daarom kun je homo´s de gracht in gooien, buschauffeurs in elkaar rammen, ambulancebroeders klappen geven en politieagenten bedreigen. Want Europa begrijpt de Moslims net als u, meneer Moon.

Maar u zult wel niet op deze brief reageren.

Hij is namelijk geschreven door een Jood, niet door een Moslim.

© Simon Soesan

7 + 1 = ?

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.