Absurd

Simon Soesan

vrijdag 11 juli 2014

Ik schrijf u dit op het moment dat de openbare schuilkelders in Haifa worden opengesteld voor het publiek. Ik schrijf u dit terwijl mijn land in oorlog is. Ik schrijf u dit ten tijde van een NOS-verslag dat zo onwerkelijk klinkt, dat ik er echt misselijk van werd.

Want niemand stelt de ware vragen. De NOS niet, de kranten niet, zelfs mijn vriend Ronny Naftaniël niet. Want Israël was toch schuldig aan het op slot gooien van de grens met Gaza? Israël liet toch geen voedsel door en al die zielepieten daar waren toch aan het verhongeren? Hamas had wel geld om raketten binnen te laten smokkelen. En springstof. Maar helaas, voedsel, nee, dat kwam door Israël. Zelfs nu, terwijl ons leger eindelijk in actie mocht komen van onze politici, blijven we benzine, medicijnen, water en elektriciteit sturen. Want zo gek zijn we wel.

Absurd, had ik dat al geschreven? Geen sympathie voor Israël van de media in de wereld. Hoewel de New York Times uitgebreid aandacht besteedt aan het feit dat Israël gewoon de burgers van Gaza opbelt vóór een luchtaanval, om ze te waarschuwen, en zelfs pamfletten uit de lucht gooit om mensen te waarschuwen en daarbij schrijft dat er nog nooit een leger zo humaan te werk is gegaan, is dat geen nieuws voor het land waar ik geboren ben. Een land dat tegenwoordig gek is op Islamitische dreigingen, een nieuw woord uitvond, jihadisten, alsof iemand verstand heeft van wat ze daar mee zeggen. Een land waar ‘kmaakjedootman’ genoeg is voor alle politieagenten en hulpverleners om hard weg te rennen. Een land in een wereld waar men geilt op onmenselijk geweld.

Terwijl Israël zich schaamt omdat er onder ons gekken zijn die een Arabisch jongetje uit een idioot wraakgevoel vermoorden, hoor je niets over de privé-jets die dagelijks in Zarka, Jordanië, landen en kinderen in de VN-vluchtelingenkampen voor Syriërs, opkopen voor wreed misbruik. Welnee, Rutte stuurt graag nog een handelsmissie naar de Arabische landen en, als het moet, zorgen Nederlandse bedrijven die contracten hebben in deze achterlijke landen, er voor dat de employees zich bekeren tot de Islam. Geld stinkt toch niet?

En wij? Wij moeten ons verontschuldigen en verantwoorden dat we nu eindelijk genoeg hebben van die raketten en mortieren. Genoeg. Had ik al ‘absurd’ geschreven?

Schandaal? Welnee. De wereld heeft 70 jaar geleden al laten zien hoe de vork aan de steel zit. Amerika verkocht Duitsland olie in ruil voor Joods goud. Tot 1943, toen werd het echt onaangenaam. Toen Amerika het Verre Oosten bevrijdde van het Japanse geweld, vonden ze een kliniek waar, net als door Mengele, experimenten werden uitgehaald op levende mensen. Piloten, soldaten, ook hun eigen lui. Er werd besloten geen proces te voeren, zogenaamd om het publiek niet te choqueren. Maar de deal was dat die enge dokters hun aantekeningen intact aan de Amerikanen zouden geven, in ruil voor hun vrijheid. Absurd, had ik dat al gezegd?

Dus we zijn nu wakker. Heel wakker. Terwijl de NOS een poging tot een aanval op kibboets Zekim een aanval op een militaire basis noemt (hup, meteen legitimatie!), mogen mijn zoon, schoonzoons en al hun vrienden zich klaarmaken voor een oorlog die niemand van ons wilde, maar die wel zal uitbreken. Slechts eenmaal in de geschiedenis hebben landen die een oorlog begonnen en die oorlog verloren, geëist dat het door de vijand (die zij aanvielen) veroverde gebied, terug moet worden gegeven. Want na het beginnen van negen oorlogen, die ze allemaal verloren, blijft het oneerlijk dat het land, dat ze probeerden te vernietigen, nog bestaat. Absurd, had ik dat al gezegd?

Toen Sykes in de twintiger jaren van de vorige eeuw rondliep om de grens van het Engelse en Franse mandaat te bepalen, creëerde hij een vlag, die hij aan een verenigd Arabië wilde schenken. Daar Arabieren zich nooit zullen verenigen, bleef die vlag in de kast. Ook toen enkele jaren later Irak werd gesticht, werd deze vlag geschonken, maar na enkele maanden moest die vlag weer de kast in, want ze wilden een andere vlag. Gretta de antisemiet hing deze vlag uit. Want iemand had gezegd dat dat de Palestijnse vlag was. Dat de Palestijnen hun naam en vlag gewoon van iemand anders gejat hebben, doet er niet toe bij antisemitische Gretta.

In mijn 41 jaar in Israël heb ik me jarenlang ingezet voor het samenleven van Joden en niet-Joden. En dat blijf ik doen. Absurd, had ik al geschreven?

De NOS heeft het over militanten van Hamas. Deze Hamas beschrijft zichzelf op haar Engelse webpagina als een terroristenorganisatie. Kan de NOS niks schelen. Militanten smokkelen raketten naar Gaza, terwijl ze huilen omdat Israëls embargo hun hongerig achterlaat. Absurd.

Oorlog wordt het. Met excuses aan Sun Tzu, die ons geleerd heeft dat, wanneer je weet hoe je oorlog moet voeren, het pas een ware kunst is om een oorlog te voorkomen.
Probeer dat de NOS en de media maar eens uit te leggen.
Absurd.

© Simon Soesan

7 + 3 = ?
Ik kan niet meer dan dit weer doorsturen aan vrienden en bekenden van mij, maar dat doe ik dan ook! Je moest eens weten hoelang mijn, onlangs overleden oude vader, van jouw artikelen genoten heeft. Hij was scherp van geest en wist van geschiedenis veel af. Dat maakte dat hij altijd koos voor Israël omdat hij nooit de historie vergat. Veel sterkte en hartelijke groet van Yael
Dank u wel! Sjabbat sjalom!
Dank je wel Simon Soesan. Ik krijg de Crescas elke week in de box, maar las hem nu pas. Zo waar, en zo absurd.... ik stuur het door naar wie ik maar kan.
Hamas zet Palestijnse vrouwen en kinderen moedwillig in als menselijk schild. En noemt deze oorlogsmisdaad op de eigen televisiezender "zeer succesvol". Doodgezwegen door de media. Zie de beelden: http://likud.nl/2014/07/hamas-brengt-mensenoffers/
Simon Hi! Een heel juist bericht! moet je ook in het Engels vertalen zodat zich meer mensen bewust worden met de kromme maatstaven van deze wereld. Ik stuur dit artikell ook door naar Tecla. Hou je taai daar!!!
Dank u allen voor de reacties hier en via mijn privé mail. Voor diegenen die mij privé vroegen waarom ik nooit in Nederland op radio en tv ben - dat ligt zeker niet aan mij ..... @eric: warme groeten aan Tecla...oude liefde roest niet!

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.