IJzeren koepels

Simon Soesan

vrijdag 16 augustus 2013

Het nieuws is bijna sneller dan de realiteit tegenwoordig. Als je het niet op radio of TV volgt dan popt het wel op je slimme telefoon (waarvan de uitvinders vergeten waren dat, behalve de telefoon, ook de gebruiker slim moet zijn) via facebook, twitter of weet-ik-veel-wat-nog-meer. Het grote nieuws wordt overschaduwd door nog groter nieuws en, daar het publiek leesmoe is, worden alleen de koppen gelezen. Zo ook betreffende de vrijlating van moordenaars, het bouwen van nieuwe flats: alles wordt verteld met een nuance, zodat het publiek al in feite wordt verteld wat ze moeten denken.

Ik kan u verzekeren dat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, onder toezicht van de Amerikanen, voorlopig prima verlopen. Wat er in deze zalen echt wordt besproken, vind ik onbelangrijk. Alleen de resultaten tellen en voorlopig zijn de resultaten opmerkelijk: voor het eerst hebben beide partijen geen vooropgestelde eisen en zijn de acties – het vrijlaten van moordenaars en het bouwen van meer flats (ook in Oost-Jeruzalem!) – volkomen gecoördineerd tussen beide partijen, ongeacht wat de Nederlandse media ervan maken.

Zo ook het ongelooflijke wonder van de IJzeren Koepel, die deze week voor het eerst over Eilat waakte en met succes de, door de EU gesubsidieerde, raketten van Hamas onderschepte. Wat een uitvinding! ‘Het Joodse koppie vind patentjes uit,’ beweert een oud Israëlisch liedje. Niet alleen dat we trots zijn – we zijn nog relatief veilig ook! Uiteraard zullen de Nederlandse media volhouden dat de een of andere onbekende groepering (‘het front voor de bevrijding van Tel Aviv’ of ‘Allahs wraak’, de verantwoordelijkheid op zich neemt, maar we zijn wijs genoeg om de waarheid te weten en niet zo stom dat we de NOS nog geloven.

En terwijl het nieuws door ons leven raast, sta ik even stil bij een vrouw die ik bijzonder apprecieer. Een vrouw die Nederland heeft geleid als vorstin, een vrouw die haar man moest verliezen en die dan nu ook nog een kind verloor na anderhalf jaar van lijden. Even stilstaan bij iets menselijks, bij iemand die amper een privé-leven heeft en haar pijn toch niet in het openbaar wil tonen. Petje af voor Prinses Beatrix. Ik wens haar sterkte en betere tijden. Ik zou willen dat er een soort IJzeren Koepel voor haar was om haar te beschermen tegen persoonlijke pijn. Heeft ze meer dan verdiend.

© Simon Soesan

8 + 3 = ?
Je columns lees ik altijd met grote waardering en instemming. Speciaal deze keer dank voor je observaties m.b.t. het overleg tussen Israel en de Palestijnen, de Ijzeren Koepel, en het leed van prinses Beatrix en haar familie. Mikol halev, Jochanan (Joop) de Graaf, Modiin
Beste Simon, Ook ik beleef altijd veel plezier aan je columns, dat wil ik je graag laten weten. Deze keer viel mij vooral de titel op van eenvoud liedje, zoals je schreef, dat mij onbekend voorkomt. Ik zing graag en veel en ben lid van het enige Israelische koor in Europa - voor zover wij weten - Shir Balev in Amsterdam. Of het wat voor het koor is zie ik later wel, maar in eerste instantie zou ik het zelf graag kennen. Wil je daarom zo vriendelijk zijn mij de Hebreeuwse titel op te geven? Ook is het vaak handig om te weten wie het zong en/of wie de componist is. Alvast heel hartelijk dank! Met vriendelijke groeten, Roland van Geens
"Harosj hajehoedi mamtsie patentiem" Dank u allen voor uw reacties.
reactie voor Roland van Geens: http://www.youtube.com/watch?v=n19QwAsXzyM "Harosh hajehoedi"

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.