De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld

Simon Soesan

vrijdag 27 maart 2015

Het jaar 5775 is inmiddels halverwege en wij vinden nu de tijd aangebroken om, wat inmiddels als het grootste geheim achter Israël wordt beschouwd, in de openbaarheid te brengen. Al duizenden jaren vragen onze vrienden, maar vooral ook onze vijanden zich af, waarom het Joodse Volk onverslaanbaar is gebleken. Zeker, we krijgen klappen, en soms zware klappen, maar hoe overleven wij dat iedere keer? Wat is ons geheim?

Welnu, ons geheim heet matzeballen. Een duizenden jaren bewaard gebleven geheim dat van moeder op dochter wordt doorgegeven, in een geheim genootschap dat zich sinds circa 1.000 jaar De Vrijmatzeballen noemt. Daarvoor was de naam Vrijgremsjelies, maar dit was slechts bedoeld om de vijand op het verkeerde been te zetten. Voorheen werd het geheim gebruikt om er onze vijanden mee te overrompelen maar tegenwoordig heeft het geheim een geheel nieuwe toepassing. Sinds de oprichting van de staat Israël is het geheim voor het eerst opgeschreven en wordt het in een dichtgelaste stalen kist bewaard in de bombestendige kluizen onder het Israël Museum in Jeruzalem. De Israëlische regering gebruikt het geheim nu als ‘Doomsday Solution’, ons laatste redmiddel, als niets anders ons meer kan helpen. De matzebal.

In het Heilige Boek valt te lezen dat Ons Volk 40 jaar ronddoolde in de woestijn. Dit is een absolute misvatting, weliswaar tengevolge van het geheim. Gedurende deze 40 jaar praktiseerde Ons Volk het maken en het vervolmaken van de matzebal, naast het perfectioneren van het gebruik daarvan uiteraard.

Menigeen zal ooit wel eens gehoord hebben van een boek vol geheimen dat ons toebehoort, de Kabbala. Ingewijden weten echter als geen ander dat de correcte schrijfwijze Kabbala is. Waarmee u meteen een enorm inzicht heeft gekregen in ons allesomvattend geheim.

En nu we toch bezig zijn, het ware verhaal over het acht dagen durende wonder heeft een geheel andere strekking dan bekend wordt verondersteld, en die slechts aan het selecte gezelschap van de leden van het geheime genootschap der Vrijmatzeballen bekend is. In de dagen van onze Tempel, toen de Griekse vijand ons het leven nog onmogelijk maakte, bleek dat er voor nog slechts een dag matzeballen waren. En zie, het wonder geschiedde! Gedurende acht dagen waren er genoeg matzeballen. Niet alleen om te eten, maar ook als munitie. De vijand werd verslagen en Ons Volk hoefde zich niet meer te verstoppen. Dat ging hierna vanzelf. Sindsdien herdenken de Vrijmatzeballen elk jaar dit wonder door in een keer acht matzeballen achter elkaar te eten, waarna men aansluitend gedurende acht dagen obstipatie in acht neemt.

Tegenwoordig kunnen wij onze vijanden nog steeds verstomd doen staan door ons geheim. Enkele landen hebben zelfs de VN verzocht om Israël te dwingen haar geheim prijs te geven. Of op z’n minst dit geheim te delen. De VN snapt er niets, dus feitelijk geen matzebal van. Ook het Internationale Hof van Justitie in Den Haag werd verzocht zich in deze heikele kwestie te mengen. Maar het bleek dat zij zelf tevergeefs probeerden alle matzeballen in de lucht te houden, zodat slechts matzebalorigheid hun deel was.

Er zijn rapporten bekend die beschreven hoe vijandelijke soldaten gedurende diverse oorlogen door matzeballen getroffen werden. Achteraf probeerden zij zich zonder succes te herinneren wat er gebeurd was. Op miraculeuze wijze zijn al deze verslagen verdwenen. Er is dan ook niets dat direct naar ons geheim verwijst. Het schijnt trouwens dat het enige volk dat volledig bestand blijkt te zijn tegen de gevolgen van de matzebal, het Joodse Volk is. Schijnt genetisch bepaald te zijn. Niet zonder reden werd over Golda Meïr geschreven: ‘She has balls’. Men wist waar men het over had, verwijzend naar het grote geheim. Rekruten die hun opwachting maken in het Israëlische leger worden direct getest op hun talenten betreffende ons geheime wapen, maar aangezien deze test tegelijkertijd ook gebruikt wordt om een antwoord te krijgen op de eeuwenoude vraag ‘mi jehudi’ (wie is Joods) dient deze test er tegelijkertijd toe om infiltranten te onderscheppen.

En hoewel slechts weinigen weten wat precies het geheim is dat deze matzeballen zo speciaal en zo gevaarlijk maakt, lijdt het Joodse Volk ieder jaar acht dagen lang intens en in relatieve stilte.

© Caun & Van Beem

8 + 3 = ?
Dit stukje maakt m'n dag goed, heb er hartelijk om moeten lachen. Shabat shalom.

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.