Mijn collega

Simon Soesan

vrijdag 1 november 2013

Waarschijnlijk heeft u het niet eens gelezen of gehoord. Zeker niet op tv gezien. Maar enkele dagen geleden is de afgezant van het JNF in Australië in elkaar geslagen. Op straat. Door een groepje jongeren die hem en wat anderen eerst voor rotjoden uitscholden. Schedelfractuur, blauw oog en een contactlens die in zijn oog brak, waren de gevolgen voor mijn collega.

Ik herhaal dat ik vermoed dat de meesten onder u dit kleine incident niet gerapporteerd hebben gekregen. Een Jood die in elkaar wordt geslagen of zelfs wordt vermoord omdat hij Jood is, is geen wereldnieuws. Als een aangevallen Jood terugslaat, is het wel wereldnieuws uiteraard. Want, zoals ik al vaker heb geopperd: de wereld moet nog wennen aan Joden die terugslaan. Let wel: terugslaan. Niet: aanvallen.

Uiteraard zijn er onder ons Joden ook extremisten die onschuldigen aanvallen. In de meeste gevallen, helaas niet allemaal, worden die in ons land dan opgepakt en berecht. Helaas gebeurt dat niet zo in andere landen, vooral niet wanneer een Jood wordt aangevallen.

Ik ben afgezant van de Staat Israël. In Duitsland. Voor Keren Hayesod, bij u in Nederland bekend als de Centrale Israël Actie/CIA. Ik kan hier niet mijn veiligheidsmaatregelen met u delen. Deze zijn uitgebreid en complex. Omdat ik Jood ben en Israël vertegenwoordig, moet ik oppassen. En niet alleen ik: al mijn collega's hebben dezelfde instructies en maatregelen.

Een jaar geleden stonden we op een Israëldag in het stadje Siegen en werden aangevallen door neo-nazi's, geleid door een man in een heus nazi-uniform. Onder applaus van veel omstanders gooiden ze onze tafeltjes om en sloegen een vrouw een blauw oog, waarna ze wegrenden. De vier agenten die ons moesten beschermen, beleven rustig roken en koffie drinken terwijl dit gebeurde. Slechts nadat ik ze bevolen had (werkelijk: ik gaf ze een bevel!) om achter deze mensen aan te gaan, slenterden ze naar hun wagen en reden weg, ons onbeschermd achterlatend. Later werd me verteld dat het ‘een paar verwarde nozems waren’, en er geen reden voor arrestatie was.

Niet dat dit incident mij geïntimideerd heeft. Noch heb ik plannen om me te verbergen of op te stappen. Nu dan ook in het oh zo culturele en beschaafde Australië het antisemitische geweld de kop heeft opgestoken, vermoed ik dat de sluizen geopend zijn en we meer van deze incidenten gaan meemaken. Omdat het kan, omdat het mag.

Niet dat we hulpeloos zijn. Want er is een instantie die Joden beschermt. Er is een instantie die Joden, waar dan ook in de wereld, zal redden wanneer het nodig is. Die instantie heet Israël. Niet de EU, niet de VS, en zeker niet de zonder meer antisemitische VN. De staat Israël heeft al bewezen dat wanneer Joden zelfs in het midden van Afrika geselecteerd worden (en ik gebruik dit woord expres), zij deze Joden redden zal.

En mijn collega's en ik zullen daarom altijd met trots onze staat vertegenwoordigen, terwijl we wel degelijk af en toe achterom kijken om ons te verzekeren dat niet nog iemand, onder het mom van vrijheid van religie of meningsuiting, ons wat aandoet.

© Simon Soesan

7 + 3 = ?
Simon, niet alleen de sjaliach van het JNF werd bruut aangevallen, ook vier anderen, onder wie twee zestig-plussers; een van hen een vrouw. Ze kwamen terug van een sjabbat maaltijd, en werden aangevallen door een groep van acht moslims. die begonnen met: "f....ing Jews" te roepen en hen vervolgens fysiek aan te vallen. Het was echt zo'n groep hooligans die volgens mij iedere in hun ogen afwijkende groep gaan jennen en mishandelen. De slachtoffers zijn met soms ernstige verwondingen opgenomen in een ziekenhuis. Gelukkig kwam er vrij snel politie en een ambulance, anders waren er misschien doden gevallen, want een paar van de Israeli's (het waren meest in Israel geboren Joden) vochten terug, terecht. Het grote publiek in Sydney is ontzet over wat men terecht een 'hate-crime' noemt. Dus dat vind ik weer een hoopvol teken, het lijken mij niet de doorsnee Aussies die zo antisemitisch zijn.

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.