Twitter

Simon Soesan

vrijdag 1 maart 2013

Twittert u al? Twittert u ook? Want er wordt heel wat geTwittert in deze wereld. Veel van deze mededelingen aan de Wereld zijn interessant: Obama vertelt wat hij gaat doen nog voordat hij het doet, Frits Barend promoot zijn Helden Magazine en zelfs een goede vriend van me deelde onlangs mee dat hij, na acht dagen constipatie, zich nu weer opgelucht voelt. Zoals ik al zei: belangrijk nieuws.

Maar behalve interessante mensen met interessant nieuws zijn er uiteraard ook typetjes die het anders uitbuiten. Ze schrijven zich in onder een valse naam of een afkorting, waarna ze vrolijk alles en iedereen afkraken en, indien mogelijk, ook nog met veel energie mensen beledigen of zwart maken. Natuurlijk zijn de slachtoffers voornamelijk mensen die, zonder zich achter schuilnamen te verbergen, gewoon onder hun eigen naam en met foto hun nieuws of meningen op Twitter uiten. Zo werd Loor (loorschrijft.nl) door iemand die zich FrontaalNaakt noemt en zich verschuilt achter de blote bips van een dame, meerdere malen als k*thoer, jodenhoer en nog ergere dingen uitgescholden, alleen omdat deze (uiterst begaafde) columnist haar mening uit.

Want het is zo makkelijk op Twitter: je zorgt dat je incognito bent, scheldt iemand de huid vol, doet je account op slot, zodat niemand met je kan praten of op jou kan reageren, en klaar is Kees: de schade is aangericht en je hoeft geen verantwoording te nemen.

Onlangs gaf iemand, onder schuilnaam uiteraard, kritiek op een bekende van me, die op Twitter met volledige naam en met echte foto, een opinie had geuit. De kritiek ging erom dat deze persoon afkortingen gebruikte. Echt: afkortingen! Mijn reactie was dat iemand die zich verbergt achter een schuilnaam moeilijk eerlijke kritiek kan geven. Het resultaat was dat me werd meegedeeld dat er met met mij niet wordt gecorrespondeerd omdat ik ultra-rechts ben.

Velen van u volgen mijn columns al meer dan tien jaar en, hoewel ik me niet te vaak uitlaat over de politiek in Israël, weet u precies waar ik politiek sta: ver weg van rechts. Zo ver weg zelfs dat ultra-rechts niet te zien is van waar ik sta. Niet dat dit de onzichtbare experts op Twitter iets kan schelen. Je schrijft je in onder een andere naam, smijt wat vuil naar mensen die je niet kent, sluit je account zodat kritiek je niet kan bereiken, en je dag kan niet meer kapot.

In de wereld van internet en snelle nieuwsgaring gaat het niet meer om de waarheid of om eerlijkheid. Het gaat om wat je mensen voor kunt schotelen en wat mensen willen begrijpen. En het mag allemaal incognito. Geen politie en zeker geen overheid die dit in de gaten kan houden. Ik geef zomaar een voorbeeld: morgen maak ik een account aan bij Twitter onder de naam Balkenende en schrijf dat Rutte al jaren aan de drank is en cocaïne spuit. Ik sluit dat account meteen daarna en Het Publiek mag het bekijken.

Zo kun je met gemak zeggen dat Israël een apartheidsstaat is. Je hoeft geen feiten te geven, geen redenen op te noemen. Wel zorgen dat je incognito blijft, anders is de lol ervan af. Of schrijven dat Israël concentratiekampen heeft. Fantaseer maar, want het kan en mag allemaal. En als mocht blijken dat de feiten heel anders liggen, dan is het mosterd na de maaltijd.

Mocht u, beste lezer, een gerucht horen dat u achterstallige schulden heeft, of criminele activiteiten hebt begaan, of erger, dan kunt u in de meeste gevallen er zeker van zijn dat een echte held, die incognito op internet bezig is (vaak uit pure verveling), u in het vizier heeft.

Dat kan en dat mag en u heeft het niet van mij gehoord.
Mijn naam is haas.

© Simon Soesan

7 + 4 = ?
Mijn advies: nooit twitteren ! Hartelijke groet, shabat shalom, en ga vooral door met je columns te schrijven.
Dank u voor uw reactie! Maar als we alles zouden stoppen omdat slechte mensen het kunnen misbruiken, dan doen we uiteindelijk niets meer... Gut shabbes!
...en ik vond gezien je steeds realistischer en fellere houding t.a.v. valse en oneerlijke kritiek op Israel dat je blijk gaf met de jaren wat naar wijsheid en dus rechts te zijn opgeschoven... Links of rechts, ik lees je columns altijd met plezier.
@Joost: dank u wel!

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.