Dankzij de redders van mijn ouders

Simon Soesan

vrijdag 11 maart 2011

Mijn ouders waren 17 toen de Tweede Wereldoorlog in al zijn gruwelen uitbrak. Ze kenden elkaar goed, maar toen hun ouders besloten onder te duiken, eiste de gastheer dat het jonge stel alleen getrouwd bij hem kon wonen. En dus, op een grauwe ochtend in januari 1943, trouwden ze in een verkorte ceremonie. Met mazzel overleefden ze de Duitse volkerenmoord. Om te ontdekken dat tientallen familieleden afgeslacht waren door de Duitsers.

Met pijn en moeite startten ze hun leven in 1945. Gedurende de jaren erop werden er vijf kinderen geboren, waarvan ik de laatste ben. Enkelen van ons bouwden een leven op in Israël. Ook ik ging in 1973 naar Israël en wist vanaf het eerste moment dat ik hier was, dat dit het land was waar ik wilde wonen.

Tijden mijn militaire dienst in Israël ontmoette ik een meisje. Twee jaar later trouwden we en we kregen 3 kinderen. Ondertussen, terug in Nederland, breidde mijn familie zich uit: alle vijf kinderen waren getrouwd en mijn ouders werden grootouders van 13 kleinkinderen. Maar daar bleef het niet bij, want die kleinkinderen werden groot en een groot gedeelte is al getrouwd. Er kwamen achterkleinkinderen. Deze week werd hun 17de achterkleinkind geboren. Nummer 17 heet Yoav. Deze naam komt van een van de officieren van koning David en betekent simpelweg: God is Vader.

Yoav is de zoon van onze oudste dochter en daardoor ben ik nu een grootvader. Ik zal nog een poosje moeten wennen aan deze titel, deze eretitel. Ook zijn kersverse oma zal eraan moeten wennen, maar ondertussen hebben we allebei pijn in onze wangspieren, vanwege de grijns die we niet van ons gezicht kunnen wissen.

Mijn ouders, 68 jaar getrouwd, wonen in Amstelveen. Samen kwamen ze uit de sjoa en bouwden hun leven op. Met vijf kinderen, vijf schoonkinderen, 13 kleinkinderen, allemaal met partners en 17 achterkleinkinderen is een familiefeestje een evenement met 55 man. Maar daar blijft het niet bij want, met Gods hulp, achterkleinkind nummer 18 is al onderweg en voegt zich over een kleine twee maanden bij hun overige kroost.

De familie Snellen uit Sevenum sloot zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij die kleine minderheid van Nederlanders die zich tegen de Duitsers verzetten. Zij verborgen mijn ouders, waardoor ze de Duitse gruwelen overleefden. Waardoor ik geboren kon worden, waardoor mijn kinderen geboren konden worden. Waardoor mijn kleinzoon geboren is.

Wat staat er in onze Boeken geschreven? “Wie één persoon redt, wordt beschouwd alsof hij een hele wereld heeft gered.”

En zo is het.

© Simon Soesan

8 + 1 = ?
Beste Simon Soesan, Blijf nog héél lang je columns schrijven voor Crescas. Ze zijn een genoegen om te lezen. Wanneer komt er weer eens een bloemlezing van alle vorige verhalen ?
gefeliciteerd Simon met Joab.
Het is een feest uw verhaal te lezen, ik kijk uit naar meer! gut sjabbes!
Beste Simon Soesan. We lezen je columns zeer graag. We vragen ons alleen af of je toevallig geen familie bent. We hebben, dank zij Max van Dam uit Rehovot, onze stamboom bijna volledig kunnen opmaken. Er komen daar heel wat Soesans voor. Mogen we je vragen ons je emailadres te geven opdat we onze studie over de Soesans en aanverwanten zouden kunnen opsturen...? Einem Sheynen Dank en Lehitraot...

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.