Bezorgd

Simon Soesan

vrijdag 16 oktober 2015

Nee, bang zijn we niet. Wel bezorgd. Uiteraard hebben we wel ergere dingen meegemaakt. Denk alleen al aan alle bussen die in de jaren ’90 opgeblazen werden. Dat gebeurde destijds overigens in een tijd dat er zeer gevorderde vredesonderhandelingen werden gevoerd. Dit voor het geval iemand mocht willen opperen dat de huidige gewelddadigheden een resultaat zouden zijn van het volkomen stilliggen van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

In de sociale media lees ik de grappigste analyses van de voor u zo bekende ‘Israël experts’; mensen met ‘contacten in Israël’… Mensen die ‘heel veel’ in Israël zijn… en ‘het leven daar echt goed kennen’… Die geen idee hebben wat voor flauwekul ze allemaal uitkramen, ook in de geschreven pers en op televisie, waar ze met een heel ernstig gezicht proberen uit te leggen hoe ons leven er uitziet en, sterker nog, hoe ons leven er volgens hen uit zou moeten zien. Uiteraard wordt al deze wijsheid vanuit hun makkelijke stoel in het – voorlopig nog – veilige Nederland over het volk gestort.

Nummer één van deze hilarische analyses is voor mij de bewering dat al dit geweld veroorzaakt wordt door de bezetting. En de nederzettingen. Want toen het geweld begon met een massamoord op Joden in Hebron in 1929 was er uiteraard ook een bezetting. En waren er nederzettingen. En toen Fatah in 1959 werd opgericht, was dat vanzelfsprekend ook vanwege de bezetting. En vanwege die nederzettingen natuurlijk.

Even voor de duidelijkheid, ik ben uitdrukkelijk een tegenstander van die nederzettingen. Maar dat heeft niets met het gezwets van uw ‘experts’ te maken. Ik woon 42 jaar in Israël. Heb er mijn militaire dienst vervuld, ben er getrouwd, heb er kinderen gekregen, kinderen hebben er in het leger gezeten, zijn er getrouwd en ik heb er kleinkinderen gekregen. Dus een klein beetje historie heb ik er wel geschreven…

We maken heel wat fouten in ons land. En ja, we hebben er ook corrupte leiders tussen zitten. Zoals ieder ander land. En we hebben er volkomen verschwarzte rabbijnen tussen zitten. Het zij zo. Daarnaast hebben we nog heel wat goed te maken met de niet-Joodse bevolking van ons land. Dat is ons probleem en niet het uwe. We willen nog steeds de homogene Israëlische burger creëren. Die kan Joods, Christen, Moslim, Druze, Bahai of zelfs belijdend Heiden zijn. Maar dat doe je niet in 67 jaar. Dus er worden fouten gemaakt. Maar naast het maken van die fouten, zijn er ook dingen die we heel goed doen. We hebben indrukwekkende industrieën opgebouwd, we zijn leidinggevend in de hightech industrie, in de medische wetenschap en medische industrie. We hebben steden gebouwd, wegen aangelegd en woestijn vruchtbaar gemaakt. We hebben ons land succesvol ontwikkeld.

Als we naar onze buren kijken, nu 20 jaar na de Oslo-akkoorden en het interim vredesverdrag met de Palestijnen, zien we toch iets anders. Miljarden zijn er geschonken voor de opbouw van hun land. En ja, ik geloof in een tweestaten-oplossing, al was het alleen maar om ‘hen het hunne en ons het onze’ te laten. Maar… waar zijn hun broodnodige fabrieken? Waar zijn hun straten, hun huizen? Waar is hun infrastructuur? Waar is al dat geld gebleven? Om aan die vragen te ontkomen blijft de Palestijnse leiding olie op het bijna gedoofde vuur gooien en blijft spreken over bezetting, terwijl hun handtekening onder het interim vredesverdrag betekent dat zij toegeven dat er helemaal geen bezetting is. Maar wie leest dat? Of zoals George W. Bush ooit gezegd heeft: “Breng me niet in de war met feiten”.

En op het moment dat ze zien dat andere gebeurtenissen in de wereld de aandacht van hen dreigen af te leiden, krijgen ze ter plekke een nieuw idee: de Joden willen zich de Tempelberg toeëigenen. U weet wel, waar ze hun Moskee bovenop de resten van onze Tempel hebben geparkeerd. Want hun Moskee is heilig en onze Tempel blijkbaar niet. De Tempelberg die we in 1967 veroverden tijdens een zesdaagse oorlog. Een oorlog die ons werd opgedrongen en die door al onze vijanden tezamen werd verloren. Het is die Tempelberg die de Joden zouden willen confisqueren. Waarop hun leider zegt: “De Joden mogen met hun vuile stinkpoten onze heilige berg niet bevuilen.” En niemand zegt daar wat van. Dat mag allemaal gezegd worden, al is het een leugen. En als er rotsen, molotovcocktails en wapens in hun heilige Moskee gevonden worden, dan blijft de wereld zwijgen. Want dat is ‘gewoon’ verzet tegen die Joden met hun vuile stinkpoten.

Als ze zien dat ook dat niet genoeg is, dan gebruiken ze de jeugd. Hun jeugd die ongeschoold is, geen toekomst heeft en zich verveelt. “De Joden willen onze moskee vernietigen. Ga de Joden doden.” En dan begint de ellende pas goed. De jongste terrorist was 13 jaar oud. Europa krijgt er weinig van te horen en wat ze te horen krijgen, inclusief van uw ‘experts’ in Nederland is onvolledig en erg eenzijdig. Wat gebeurt er als zo’n tiener, die een aantal mensen heeft neergestoken, wordt neergeschoten door de politie? Dan verschijnt er een bewerkte foto van het lijk op Facebook met als onderschrift dat de Joden lukraak Palestijnse kinderen doodschieten. Nog meer olie op het vuur dus.

Toch is er een verschil tussen die eerste massamoorden in 1929 en die van vandaag. Nu hebben we ons eigen land, onze eigen politie en ons eigen leger. Dat leger zijn we overigens zelf. Daarom hebben wij Israëli’s het moeilijk met de overheid, want ook dat zijn wij zelf. Maar we staan ons mannetje. Geen zorgen, het komt allemaal goed. Juist omdat we op onszelf moeten en zullen passen.

En terwijl Europa zich verslikt in alle geregistreerde en ongeregistreerde ‘vluchtelingen’ (de VN vermoedt dat slecht 10% echte vluchtelingen zijn, maar dat beschouwt de EU als niet geloofwaardig) en niemand zich meer afvraagt waar die 2 miljoen Yazidische vluchtelingen zijn gebleven, landen er elke dag in de omgeving van het Zarka vluchtelingenkamp in Jordanië (met meer 2 miljoen vluchtelingen in tenten) privé-vliegtuigen uit de Golfstaten, die daar kinderen kopen en meenemen. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels afgeslacht in Syrië, Irak en Koerdistan.

En Europa slaapt of houdt zich in ieder geval slapend. Nederland gaapt en leest de krant van wakker Nederland die hun vertelt dat weer een BN-er gaat scheiden. Want dat is tenminste echt nieuws.

Welterusten, allemaal.

Simon Soesan

Bewerkt en geredigeerd door Hendrien Kloots

© Caun & Van Beem

7 + 1 = ?
Het vervelende en irritante van jou stukjes is, dat ik nooit iets vind om daarover te reageren. ik ben er altijd 100% meeeens. Simon schrijf zo door opdat ik niets zal vinden om in discussie te vervallen. lex nathans
het raakt me, Dank je Simon
Wat ben ik blijk met Simon Soesan.
Beste Simon, Wat mij betreft verdienen de Israëliërs alle respect voor de manier waarop ze in korte tijd en onder bizarre omstandigheden hun land hebben weten op te bouwen tot de baken van democratie, industrie en innovatie die het inmiddels is. Ik kan en wil het niet anders zeggen (for what it’s worth): mijn volle respect. Europa lijkt helaas een tegengestelde richting op te gaan: minder democratie, minder innovatie en de industrie die er nog is wordt beetje bij beetje overgenomen door het verre oosten. Daarenboven vindt er, onder leiding van een groeiende groep nieuwkomers die cultureel, intellectueel en mentaal in de vroege middeleeuwen zijn blijven steken, een gestage ontmanteling van ‘de Nederlandse cultuur’ en van de Europese plaats. Één van de kwalijkste effecten hiervan is antisemitisme. Dat is de laatste decennia dan ook groeiende. Om je kapot te schamen. Niets blijkt ooit vanzelfsprekend. Met een vriendelijke groet, Rob van der Laak Ps: zoals ik de situatie kan kennen zou ik niet weten wat er tegen de nederzettingen zou spreken.
Goed geschreven, maar hoeveel mensen zullen dit lezen?
Ik ben bang dat het prediken voor eigen parochie is. In Nederland is de zwijgende meerderheid niet geinteresseerd in waarheidszoekende opinies. Met de groeiende invloed van anti-Israelische groeperingen (lees islamitische Arabische volksgroepen) in de media, wordt dat ook niet beter.
Goed geschreven Simon, dank je wel. Goede week en sterkte voor jullie alle allemaal!
Kol hakowod! Juiste schets van situatie!
Omgedraaide wereld. Het Joodse volk weet zich - met God's hulp - al zo'n drieduizend jaar te redden. Nieuwkomer Nederland daarentegen heeft geen idee hoe het verder moet. Dát is reden voor bezorgdheid!
Beste Simon, Dank je wel voor dit (als gewoonlijk) uiterst verhelderende stukje. Misschien is het een goed idee om een met Monique van Hoogstraaten, correspondent o.a. voor Het Parool, een kop koffie te gaan drinken en haar eens wat verstand bij te brengen. Ik herinner me haar eerste TV-reportage voor het Journaal. Zij toonde een Palestijn, die - n.b. op zijn eigen land! - een waterput had geslagen. Maar die was door het leger vernietigd, o schande! Wat zij niet vertelde was dat het slaan van putten in strijd is met de overeenkomst tussen Israel en de P.A. over de verdeling van water. Wat zij ook niet vertelde was dat de man in de C-gebieden woonde en dat daar de IDF verantwoordelijk is. Wat zij evenmin vertelde is dat de Palestijnen 40 % meer water verbruiken dan volgens de afspraken is toegestaan. Maar het domste van alles is dat zij en de NOS blijkbaar denken, dat je bijv. in Nederland wel putten mag slaan in je eigen tuin. Nou vergeet het maar. Als je dat doet krijg je gigantische boetes, omdat je het grondwaterpeil aantast. En madam gaat maar door met haar onnozele berichten, wel met veel medeleven met de Palestijnen natuurlijk. Ik snap dat je niet het hele nedelandse journalistenleger op de koffie kunt vragen, maar misschien alleen dit domme gansje. Levert vast ook een mooi verhaal op voor deze rubriek. Hartelijke groeten, Roland van Geens

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.