Verontschuldigingen

Simon Soesan

vrijdag 25 mei 2012

Dag meneer Abbas. Ik wil u hierbij mijn verontschuldigingen aanbieden. Deze week vierden wij Jeruzalem-Dag, ter herinnering aan de hereniging van Jeruzalem met ons land. In een persbericht liet u weten dat het vieren van de hereniging van Jeruzalem met Israël een barricade vormt voor het vredesproces en, als wij Israëli’s geïnteresseerd zijn in vrede, we zulke feestjes beter achterwege kunnen laten.

Dus hiervoor mijn verontschuldigingen, meneer Abbas. We zijn soms een beetje tè opgetogen en gaan dan snel door ons dak. Echt, hoe hebben we kunnen vergeten dat onze viering van de bevrijding van Jeruzalem voor u een belediging is? Werkelijk! Ik bedoel – nou en als we in 1967 door 8 landen zijn aangevallen? Nou en als we die oorlog, die door uw broeders aangekondigd was om ons, de Joden, de zee in te drijven, ook nog eens wonnen in 6 dagen tijd? Nou en als uw broeders al zes oorlogen tegen ons begonnen zijn, ze iedere keer verloren hebben, om zich daarna naar de VN te wenden om te zeggen dat het niet eerlijk is dat de Joden zich met succes hebben verdedigd en u de gebieden, die u in de door u begonnen oorlog hebt verloren, ook nog terug wil?

Ik kan me indenken dat dat pijn doet. Uzelf bent het voorbeeld van ‘even aan je buren denken’: u ontvangt de door ons vrijgelaten terroristen als nationale helden, u maakt feest voor zelfmoordcommando’s, uw volk zat op de daken van hun huizen in hun handen te klappen toen wij uit Irak gebombardeerd werden - nee echt, u bent het voorbeeld van het voorkomen van het stagneren van het vredesproces. Ik snap u helemaal.

En als we het toch al over oorlogen hebben: welke oorlog had u met ons gevochten? O nee, u vocht niet, u schreef uw thesis waarin u de Holocaust in twijfel bracht en het eigenlijk ontkende dat die ooit heeft plaatsgevonden. Nog zo’n voorbeeld waarbij u aan de gevoelens van anderen denkt, meneer Abbas! En dan die Israëli’s lekker vrolijk aan het dansen in Jeruzalem ... waar halen we het vandaan! Ik heb het nog niet eens over het feit dat u ons niet toestaat om onder de Tempelberg te graven. U weet wel, waar uw broeders zo nodig op de heiligste plaats van het jodendom, bovenop de ruïnes van onze tempel, uw moskees moesten neerzetten. Lekker toch? Want zo denken wij aan de gevoelens van anderen!

Maar wij zijn nou eenmaal een uitbundig volkje. En we denken niet aan anderen. En ik ben blij dat u zo consequent bent met het boycotten van Joodse producten. Is heel belangrijk en erg integer van u. Stopt u nu ook met computers gebruiken? En Facebook? En mobiele telefonie? En het water uit Israël? En de medicijnen? En stroom? En al het voedsel dat met de VN via ons land naar binnen komt bij u? Wel consequent blijven, hoor! U kunt bijvoorbeeld alles via de haven van Aqaba laten binnenkomen. En de Jordaniërs om water vragen. En de Egyptenaren om elektriciteit enzovoort vragen. Wat zegt u nu? Weigeren ze dat? Omdat u nooit uw rekeningen betaalt? Nee toch! En uw mensen aan het werk sturen bij ze, in plaats van over de hele wereld te janken dat uw volk, nadat u en uw broeders ons niet erkennen, maar wel willen vernietigen, in de rij moeten staan om bij de zionisten te kunnen werken? O, uw broeders willen helemaal niks met uw mensen te maken hebben? Tsja ... wat een gebrek aan begrip!

Maar wij snappen u wel hoor, meneer Abbas. Net zoals Arafat jarenlang in Israël werd behandeld voor zijn bloedziekte, weet u ook hoe de vork in de steel zit. En daarom: ga naar CNN en laat de wereld weten dat die blijdschap van de Joden over Jeruzalem ongepast is en de vrede in gevaar brengt. Welke vrede weet ik niet, maar het klinkt prachtig en vooral in Nederland lusten de honden daar wel brood van. Ik ken er zo al twee die dit soort nieuws heerlijk vinden, lekkerder nog dan Bonzo.

Nee, geen feestjes meer en zeker niet in Jeruzalem, want dat was de hoofdstad. Van wat weet ik niet en ook u hebt geen benul, maar het klinkt weer zo mooi.

Meneer Abbas, dank u nogmaals voor uw juiste opmerking. We denken erover om Pesach te annuleren, om onze Egyptische vrienden niet te krenken en ook Poerim gaat van de lijst af, want dat is erg traumatisch voor het Iraanse volk. Snappen we best. Ook Kerst zullen we gaan dimmen, want iedereen weet dat Jezus een Palestijnse wees was, toch?

Komt helemaal voor de bakker, meneer Abbas! Nogmaals onze excuses. We zullen voortaan minder uitbundig zijn en aan uw gevoelens denken. Beloofd!

© Simon Soesan

7 + 4 = ?

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.