Im een ani li, mi li?

Simon Soesan

vrijdag 13 september 2013

Ik lees graag geschiedenisboeken. Vooral dingen die met ons jodendom te maken hebben. Want, zoals u misschien weet, is jodendom niet alleen een religie of levenswijze – het is ook een identiteit want we zijn een volk. Hoewel mijn lievelingsboek Oorlogen der Joden van Flavius Josephus is (omdat je gewoon op de eerste rang zit in onze geschiedenis), lees en leer ik ook van andere boeken.

Ik moest hier aan denken toen het 1 september was. Op die dag in 1939 viel Hitler Polen binnen. Later zei hij, volgens de memoires van zijn generaals: “Maak je niet druk. De wereld zal moord en brand schreeuwen, maar ze doen toch niks, we kunnen doen wat we willen.” Dit jaar hadden we onze buurman uit het Noord-Oosten, de chef van slagerij Al-Assad, die in meer dan een jaar honderdduizenden Syriërs heeft afgeslacht. Dat vind de internationale gemeente heel, heel erg. En nadat ze dat gezegd hadden, wilden ze weten wat er vanavond op TV is.

Na bijna twee jaar van ‘rustig laten gaan’ zijn er nu nog weinig ware Syrische rebellen. Maar, net als in de beroemde scène uit de film ‘Blazing Saddles’ zijn er hordes van criminelen, gekken, religieuze leipen en nog meer in de rij komen te staan om mee te doen, want opeens is er een mogelijkheid om een eigen land te stichten voor terroristen, onder de naam Al Qaidaland. Nu zelfs B. Hoessein Obama dat begrijpt, moest hij met een laddertje uit de boom gehaald worden, waar hij te hoog was ingeklommen. Resultaat? Na een gesprekje met de Iraanse atoom- en rakettenbevoorrader Poetin werd het laddertje neergezet en ziet het er naar uit dat het beter is de slager aan het werk te houden en geen halfgare religieuze fanatiekelingen een eigen land te laten stichten, wat hen ook al in Egypte niet lukte.

En de wereld ademt opgelucht, want een oorlog in het Midden-Oosten hindert de wereld bij het kijken naar voetballen, Big Brother, X-Factor en de verloting van de Olympische Spelen. Precies als zijn voorganger in 1939, kan Al-Assad in zijn handen wrijven en zeggen dat de wereld moord en brand zal schreeuwen en toch niets doet. En wat chemische wapens inleveren? Geen probleem, want diverse landen in de EU staan te trappelen om hem weer nieuw gif te verkopen. Komt allemaal wel goed.

Wij in Israël kijken met ongeloof om ons heen. Eventjes kijken: Iran koopt tienduizenden plutonium centrifuges, maar niemand weet van wie. Syrië slacht mensen af met chemische troep en wordt hooguit op zijn vingers getikt, Poetin kan zijn raketten leveren aan de meest van de pot gerukte dictators in het Midden-Oosten en dat is allemaal geen probleem.

Wat een mazzel dat minister Timmermans een door de VN goedgekeurd project van de Palestijnse Autoriteit en Israël uit de lucht schoot. Dat was pas echt een probleem geweest zeg, als we de riolering in Palestijnse dorpen hadden gerepareerd!

Ik wens u allen een chatima tova. Heren: loop niet met een keppeltje op straat – zet een hoedje op of zo, dat ze niet zien dat u Joods bent. Geen risjes maken, houd u gedeisd want u bent Joods.

Wij in Israël hebben het allang gesnapt: in deze wereld staan we er alleen voor.

© Simon Soesan

8 + 3 = ?
Couldn't agree more! And all the very best for 5774!
...ondertussen zijn de chemische wapens van slagerij Assad veilig bij de Hizbullah aangekomen. Met dank aan de heer Oy..bama....
hallo Simon, lees je weleens de columns van Liat Collins op de Jerusalem Post? vooral deze: http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/My-Word-Educating-Roger-Waters-324006 wat zal ik doen? mijn Pink Floyd en Nigel Kennedy cd's gewoon in de prullenbak pleuren of naar de kringloopwinkel brengen? ik neig naar de prullenbak!
Ik geloof niet dat de Pink Floyd muziek waardeloos is geworden omdat Roger waters onzin kwaakt. Gewoon die muziek blijven horen en ervan genieten. En Rogers waters? Ach: after all, he's just another Prick in the wall...
Another Prick in the Wall! Geweldig!
geld is nog steeds belangrijker als mensen levens. of er nu even honderd duizend syriers worden afgemaakt?? en 5 miljoen in 1940-1945 ? jammer dat mensen nog steeds niet leren

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.