Gewetenloos

Simon Soesan

vrijdag 4 mei 2012

Elk jaar op 4 mei, waar ik ook ben op deze wereld, denk ik even aan Nederland. Waar men dan met de vuist op de borst slaat en de zovele onnodige slachtoffers van de wrede Tweede Wereldoorlog herdenkt. Uiteraard komen daar heel wat persoonlijke gevoelens bij als je een uit Nederland afkomstige Jood bent en weet dat juist Nederland het land is met het hoogste percentage Joodse slachtoffers van alle door de Duitsers bezette landen. En het land met het laagste percentage (3%) actieve weerstand van burgers tegen de Duitsers.

Ik denk dan hoe we vroeger, in Beverwijk en later in Castricum, met de Stille Tocht meeliepen en bloemen legden bij het oorlogsmonument.

Uiteraard zijn we nu jaren verder en is er een nieuwe generatie die anders denkt over het herdenken van wat het Duitse volk Nederland en zijn inwoners aandeed. We hebben al gehoord dat er overwogen werd om een prachtgedicht te laten voorlezen, goedbedoeld geschreven door een jongetje dat zijn oudoom legitimatie wilde geven, nadat deze enkele jaren als vrijwilliger bij de SS had gediend en zijn familie, zeker dit jonge kind, wist te overtuigen dat hij slechts een verkeerde keuze had gemaakt en eigenlijk zelf een slachtoffer was.

Maar ook elders in Nederland vindt men het een goed idee om dit jaar ook de Duitse soldaten, die tijdens een gewelddadige bezetting, gericht op het systematisch uitmoorden van een volk, om het leven kwamen. Want ook zij zijn slachtoffers van een doctrine. Misschien hadden ze het zelfs zo niet bedoeld. Die Duitse soldaten, niet het dorpje in Gelderland. Daarom heb ik besloten het o zo tolerante Nederland te helpen en wil ik u graag enkele ideeën geven om de 4 mei herdenking te veranderen in een echte, Hollandse en tolerante slachtoffer-polonaise. Want heus, slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn overal te vinden:
• Wat vindt u van de kinderen van Himmler, Goebbels en hun maatjes, die door hun ouders werden vergiftigd? Zijn dat geen slachtoffers? Een minuut stilte graag voor de zielige kindjes van alle Duitse nazi´s!
• Wat vindt u van al die Duitse piloten? Dacht u dat het platbombarderen van Rotterdam een makkie was? Dat is héél traumatisch hoor! Graag ook een minuutje voor hen!
• En, oh ja, natuurlijk, al die vrijwillige kampbewakers? Het is ze echt niet in de koude kleren gaan zitten hoor! Probeert u maar eens 6 miljoen man te vermoorden! Heel zielig wat die mensen allemaal hebben gedaan! Twee minuten voor hen. Kom, tolerant Nederland!!!
• Echt, al die mensen die vochten voor Duitsland en uiteindelijk ook nog verloren ... dat is toch heel erg?
• Wat dacht u van de Koninklijke Familie? Heel hard weggerend en jaren op zielige kamers in Londen en Canada? Kunnen we even een treurig gezicht maken voor hun trauma?
• En dan hebben we de nieuwe generatie van slachtoffers: wat zal het een schok zijn voor alle Moslims – legaal en illegaal – in Nederland, dat ze geen deel van deze oorlog hebben uitgemaakt! Even netjes een uurtje stilstaan voor deze slachtoffers, die de grootste slachtpartij van Joden net gemist hebben ... Geen wonder dat ze niet willen dat dit verhaal op de Nederlandse scholen wordt geleerd. Kom op!
• En laten we vooral die 97% van de Nederlandse bevolking uit de jaren ‘40-‘45 niet vergeten, die zo goed de Duitsers hebben geholpen, of alleen maar toekeken en geen poot uitstaken, in de hoop dat ze van de Joden af zouden komen, om te ontdekken dat bijna 10% van de Nederlandse Joden aan dit plan is ontsnapt (inclusief mijn ouders, waarvoor mijn excuses ...), dat is toch schokkend, dat maakt hen toch ook slachtoffers?

Nee echt, gaat u vooral door met het eren van de duivel en zijn handlangers, dat is zo multicultureel, dat is wel zo tolerant, en – eerlijk is eerlijk – wel zo typisch Hollands! Want niet alleen Günther Grass heeft het ware gezicht van Duitsland laten zien: ook het 4 en 5 mei Comité heeft zijn ware gezicht laten zien en nu, dankzij een dorpje in Gelderland, kan ik eindelijk begrijpen waarom juist uit Nederland het grootste aantal Joden is vermoord tijdens die Tweede Wereldoorlog en waarom een oud-premier, samen met een antisemitisch viswijf op alle media in Nederland hun antisemitisme mogen preken: omdat het een land is van voornamelijk huichelaars en verraders van eigen huis en haard. Toch waren er nog enkele rechtvaardigen in Sedom – mijn ouders waren bij de familie Snellen ondergedoken, die, uit overtuiging en zonder zelfbelang, mijn ouders het leven hebben gered – waardoor mijn broers, zusters, ikzelf en onze kinderen en kleinkinderen mogen leven.

Nee. Wij zijn geen oorlogsslachtoffers en u hoeft ons niet te herdenken. Het is mij nu duidelijk wat het werkelijke slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog is: de moraal, het moreel, de integriteit en de ruggengraat van Nederland, allemaal te koop voor een habbekrats bij uw politici en autoriteiten. Ik zou bijna zeggen: Nederland, schaam u!

Maar daarvoor moet men eerst een geweten hebben.

© Simon Soesan

8 + 4 = ?
Simon, klare taal. Probeer dit specifieke blog ook elders te publiceren zodat een groter lezerspubliek wordt bereikt...
Wat een geweldig ongelooflijk goed uit het hart en hoofd beschreven en geschreven suk! Mag het op de AP geplaatst worden?
Dank u wel. Met plezier kunt u het overnemen, met vermelding van naam.
?'En het land met het laagste percentage (3%) actieve weerstand van burgers tegen de Duitsers'. Moet dat echt vermeld worden? Ik heb genoeg boeken over de oorlog gelezen om te weten dat de mensen in 't verzet zich letterlijk & figuurlijk flink hebben verzet tegen de moffen. Dit commentaar lijkt te insinueren dat het de schuld is van Nederland dat er zoveel mensen zijn vergast omdat er blijkbaar zo 'weinig' mensen in het verzet zaten. Hier wordt ik een beetje naar van. Ik lees ook dat de schrijver sinds zijn 17de niet meer in Nederland woont. Heeft hij dan nog recht van spreken over de hedendaagse Nederlandse samenleving? Als emigrant (1997) heb ik daar zo'n beetje mijn twijfels over.
Bedankt voor dit mooie stuk Simon. Jij hebt precies verwoord hoe ik me voel!
Midden in de roos,beste achterneef !! Achterneef ? Jouw grootvader en mijn grootvader waren broers. Ik gebruik de voornaam van mijn groomoeder als nickname. Gaat er een lampje branden ?
Weet niet goed hoe te beginnen na het lezen van Uw brief , door gestuurd door mijn FBster Jonah Elshout , ben wel blij dat ik van 'n familie kom , die altijd iets hebben gehad met Israel , in de oorlog , door Hannie Schaft , onderduikers , daarna mijn Oma , die het er over had als kind zijnde na mij toe , boompjes gekocht / laten planten , ik zelf ben van '51 , genoeg gehoord over de oorlog , daarom stootte het enorm tegen de borst over dat gedicht met de 4e Mei , en zoals ik zelf mee maakte met 'n paar autochtone giegelk@@@@s, stonden te lachen over de toen nog vrijgezellige W.A. toen ik daar wat over zei , waar zijn jullie hier voor , ben je je dat bewust , kreeg ik 'n ordinaire grote waffel in hun taal natuurlijk en kon 'n oplawaaier krijgen , Ik blijf thuis en volg het op de tv , Dank U voor Uw klare verwoording van deze schaamteloze toestanden gebeurt / gebeuren nog steeds . Vr Grt A. Brendel , Amsterdam .
Ik lees de columns van de heer Soesan meestal met genoegen, maar dit gaat me te ver. Om op zo'n manier bijkans de gehele Nederlandse bevolking af te schilderen als collaborateurs. Ook ik vind dat gedicht ook te gek voor woorden en het is maar goed dat het niet is voorgedragen. Maar de column vind ik deze keer ook te gek voor woorden. Het cynisme druipt er vanaf. Nederlanders zijn huichelaars en verraders, kaliber Gretta Duisenberg. U wordt bedankt meneer Soesan voor deze vleiende opmerking, ik zal het er harte nemen. De Duitse bezetting getuigde van nietsonziende wreedheid. De Duitsers hebben een duivels spel gespeeld en wisten ook de Joodse Raad voor hun karretje te spannen. Niet iedereen binnen de Joodse Raad bezat de moed van Suskind, misschien was hij wel de enige. Er zijn er geweest die willens en wetens hun eigen hachje probeerden te redden ten koste van hun medegenoten. Zo zijn er heel wat mensen op de lijst geplaatst en via de Hollandsche Schouwburg afgevoerd naar de vernietigingskampen. Niet iedere Nederlander heette Van Hulst, maar ze zijn er wel geweest. Om anderen te redden uit de klauwen van de nazi's, daar was werkelijk moed voor nodig. Natuurlijke schuilplaatsen waren er nauwelijks. Wilde je iemand redden, dan moest je hem in huis nemen. Ik heb voor deze mensen, die hun leven op het spel zetten, diep respect en bewondering. Als je gesnapt werd, schoot je het hachje erbij in en als je een gezin had, zette je ook het leven van je vrouw en kinderen op het spel. Wie durft vooraf te zeggen, dat hij/zij dat ook wel even zou doen in dezelfde omstandigheden? Maar goed, de rest keek toe - de lafaards, de verraders - ze staken geen poot uit en hoopten zo snel mogelijk van hun Joodse landgenoten af te komen, volgens de heer Soesan. Werkelijk grof om dat zo te stellen! We weten vast dat de heer Soesan die moed wel heeft als het er op aankomt. Meneer Soesan, ik ga geen lans breken voor het dappere volk van Nederland, want dapper zijn we niet geweest. Elk jaar ga ik naar Yad Vashem om te treuren over het onmetelijke en onbeschrijflijke leed dat het Joodse volk is aangedaan, maar ook als hommage aan hen die met gevaar voor hun leven Joodse landgenoten hebben gered. Helaas voor meneer Soesan zijn daar ook vele Nederlanders onder. Ik heb Israel lief, heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt en heb in Israel en Nederland vele Joodse vrienden en ook al maakt de heer Soesan me uit voor een verrader, die liefde voor het Joodse volk, de plaats die mijn Joodse vrienden en Israel in mijn hart hebben, kan hij mij niet afpakken!
@Rachel: het lampje brand altijd, maar ik kreeg een hint van Yochanan....
@C. Burggraaf: het artikel is bedoeld als beschuldigende vinger tegen diegenen, die vijand en slachtoffer, beul en prooi, samen willen herdenken. Mocht u het cynisme personnlijk nemen, dan hierbij mijn excuses, dat was niet de bedoeld. Als zoon van overlevenden, die hun leven danken aan Nederlanders, twijfel ik geen moment aan het feit dat er niet aleen toen mensen waren, maar ook zeker nu, mensen zijn, die zonder enig zelfbelang tegen deze praktijken waren en er wel degelijks iets aan deden. Mocht mijn cysime in sommige ogen te ver zijn gegaan: nogmaals mijn excuses - dit is een artikel uit het hart geschreven....

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.